ایران درحالی بسومین روزاعتصاب واعتراض وارد میشودکه سهشنبهشب نیزشماری از شهرهای ایران شاهد تداوم تجمعات اعتراضی بودند.عفو بینالملل بجامعه جهانی در باره فریبکاری مبتنی بر “انحلال گشت ارشاد” هشدار داده است.
در دومین شب روزهای سهگانه اعتراض و اعتصاب در ایران نیز شهرهای مختلف کشور شاهد برگزاری تجمعات و شعاردهی بخشهایی از مردم علیه حکومت بودند.
این اعتراضات در حالی ادامه یافته است که نهادهای امنیتی و قضایی حکومت با انواع تهدیدها تلاش کردهاند مردم را از شرکت در آنها بازدارند. ادامه بازداشت افراد شناختهشده سیاسی و فرهنگی، اعلام اخبار مربوط به محکومیتهای اعدام برخی از بازداشتشدگان، پخش “اعتراف” توماج صالحی و علامتگذاری مغازهها و مراکز کسب و کاری که در اعتراضات و اعتصابات شرکت داشتهاند از جمله این تلاشهای حکومت بودهاست.
با این همه، به نظر میرسد روز چهارشنبه، مقارن با ۱۶ آذر، روز دانشجو، و روز سوم فراخوان به اعتراضات و اعتصابات، ایران حضور و مشارکت عمومی بیشتری را در این کنشها شاهد باشد و دامنه اعتراضات محیطهایی خارج از دانشگاهها را نیز شامل شود.
شامگاه سهشنبه، اعتراضات در نقاط مختلفی از تهران، مانند مجیدیه، آریاشهر، هفت حوض و ونک با شعارهایی مانند “آزادی، آزادی، آزادی”، “بسیجی، سپاهی، داعش ما شمایی” و مرگ بردیکتاتور ادامه یافتند.
تصاویری از شراکت مغازهدارن و کسبه برخی مناطق پایتخت و نیز بازار یزد، رشت، شهرکرد، دیزلآباد کرمانشاه، ایلام،اشنویه، قزوین، کرمان، پاوه، دهگلان، قزوین، رشت، بازارچه مرزی نوبندیان چابهار هم در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
پیشتر فراخوانهای متعددی مردم را فراخوانده بودند که در روزهای ۱۴، ۱۵ و ۱۶ آذر در اعتصاب و اعتراض گستردهتر و تشدید فشار بر حکومت در چارچوب جنبش “زن، زندگی، آزادگی” شرکت کنند.
هشدار عفو بینالملل به جامعه جهانی: فریب انحلال گشت ارشاد را نخورید
سازمان عفو بینالملل میگوید که که دادستان کل جمهوری اسلامی درباره تعطیلی گشت ارشاد “به عمد” اظهارات متناقضی را عنوان کرده است.
محمدجعفر منتظری، دادستان کل جمهوری اسلامی، روز یکشبنه، ۱۲ آذر گفته بودکه “گشت ارشاد ربطی به قوه قضائیه ندارد و از همان جایی که در گذشته تاسیس شد از همان جا نیز تعطیل گردید. البته قوه قضائیه نظارتهای خود را بر کنشهای رفتاری در سطح جامعه ادامه میدهد.”
خانم هبه مرایف، رئیس بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل روز سهشنبه با اشاره به این سخنان و متناقض بودن آنها، هشدار داد که جامعه بینالمللی نباید با این حرفها در مورد خشونت مداوم علیه زنان و دختران ایرانی که “در قوانین حجاب اجباری” گنجانده شده، دچار فریب شود.
مرایف در ادامه اظهارات منتظری را “عمدا مبهم” توصیف کرد که در آن “اشارهای به مبانی قانونی و سیاستی که حجاب اجباری علیه زنان و دختران را تداوم میبخشد نشده است.”
او همچنین این ادعای دادستان کل جمهوری اسلامی که “گشت ارشاد ربطی به قوه قضائیه ندارد” را “خدشه در این وافعیت” دانست که از “چندین دهه پیش قوانین اهانتآمیز و منشا تبعیض مربوط به حجاب اجباری و مجرمشناختن زنان و دخترانی که آن را رعایت نمیکنند با تایید و همراهی قوه قضائیه روبرو بوده است.”
مرایف مقامات جمهوری اسلامی را متهم کرد که “در برابر خشمی که در ایران و جهان علیه اشکال شدید تبعیض و خشونت مبتنی بر جنسیت بروز یافته، تنها “در حال شانهخالی کردن از مسئولیت و انداختن تقصیرها به گردن یکدیگر هستند”.
عفو بینالملل تصریح کرده است که حجاب اجباری در قانون مجازات جمهوری اسلامی و شماری دیگر از قوانین و مقررات در ایران گنجانده شده و به نهادهای امنیتی و اداری اجازه میدهد زنان را به صورت خودسرانه دستگیر و بازداشت کنند و آنها را در صورت نپوشاندن موهای خود از دسترسی به مؤسسات عمومی از جمله بیمارستانها، مدارس، ادارات دولتی، و فرودگاهها محروم کنند.
تاکید عفو بین الملل بر این است که “تا روزی که همه این قوانین و مقررات لغو نشود، همان خشونتی که منجر به دستگیری و مرگ مهسا (ژینا) امینی در بازداشت شد، همچنان علیه میلیونها زن و دختر دیگر در ایران جریان خواهد داشت.”
هبه در ادامه یادآور شد که “معترضان در ایران که هر روز در معرض از دست دادن جان خود هستند تنها خواستار برچیده شدن گشت ارشاد نیستند بلکه تلاش آنها متوجه استقرار یک نظام جدید سیاسی و حقوقی در کشور است که اساس حقوق انسانی و آزادیهای آنها را محترم بشمارد”.
“بازداشت فرمانده انتظامی انزلی در ارتباط با کشتهشدن مهران سماک”
وکیل اولیای دم مهران سماک که هفته گذشته در تجمعی بعد از بازی تیم ملی فوتبال ایران و آمریکا در انزلی کشته شد، میگوید که فرمانده منطقه انتظامی بندر انزلی در رابطه با پرونده مرگ این جوان ۲۷ ساله بازداشت شده است.
مجید احمدی روز سهشنبه ۱۵ آذر در پیامی در اینستاگرام نوشت که با پیگیریهای مستمر و بررسی دلایل و مستندات در نهایت جعفر جوانمردی، فرمانده منطقه انتظامی بندر انزلی، با صدور قرار بازداشت موقت روانه زندان شد.
احمدی در ادامه نوشته که اتهام این مقام انتظامی ایران، «عدم رعایت قانون نحوه بهکارگیری سلاح منجر به قتل عمد مهران سماک» اعلام شده است.
مقامهای قضایی و انتظامی ایران هنوز در این باره واکنشی نشان ندادهاند. دادستان رشت قبلا تایید کرده بود که آقای سماک با گلوله ساچمهای در شهرستان انزلی کشته شده است.
واکنشهای گسترده نسبت به احکام مربوط به فرزانه و حمید قرهحسنلو
انتشار خبر مربوط به صدور حکم اعدام حمید قرهحسنلو و محکومیت فرزانه قرهحسنلو به ۲۵ سال نفی بلد به نحوی که تحت مراقبت بوده و هیچ ملاقاتی نداشته باشد با واکنشهای انزجارآمیزی در شبکههای اجتماعی روبرو شده است.
فرزانه قرهحسنلو کارشناس علوم آزمایشگاهی به همراه همسرش حمید قرهحسنلو متهمهای پرونده کشته شدن بسیجی در مراسم حدیث نجفی در کرج هستند.
بنا بر گزارشهای منتشرشده حمید و فرزانه قرهحسنلو که هر دو در حوزه پزشکی و درمانی فعالیت دارند، به هنگام بازداشت مورد ضرب و شتم و شکنجه شدید در زندان قرار گرفتهاند.
روز ۱۳ آبان ۱۴۰۱، ماموران با یورش به خانه این زوج، حمید و فرزانه را در مقابل چشمان دختر ۱۰ سالهاشان بازداشت کردند. عمادالدین باقی که مسائل حقوق بشری مربوط به زندانیان ایران را دنبال میکند در رشته توئیتی ابهامات و نقصهای پرونده این زوج را برشمرده است.