هنری کیسینجر،وزیرامورخارجه پیشین آمریکا،براین باوراستکه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، درارزیابی مواضع بینالمللی وهمچنین توانمندیهای روسیه در تهاجم به اوکراین، دچار اشتباه محاسباتی شده است.
او پیشبینی کرد که پوتین زمانی به خاتمه جنگ تن خواهد داد که عملا هرگونه احتمال ماندن روسیه به عنوان «ابرقدرت» در آینده را نابود ساخته است.
کیسینجر که در دهه هفتاد قرن گذشته، در دولتهای ریچارد نیکسون و جرالد فورد، خدمت میکرد، در مصاحبهای با «فایننشال تایمز» گفت بیم آن دارد که این منازعه، به حوزه هستهای منحرف شود.
شایان ذکر است که راهبرد کیسینجر در تنشزدایی میان ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی و به ویژه میان آمریکا و چین، نهایتا به سفر تاریخی پرزیدنت نیکسون به پکن در سال 1972 انجامید.
وزیر خارجه پیشین آمریکا به این روزنامه گفت که چگونه با تعاملی متفاوت با این دو دشمن، توانست مسکو را از پکن جدا سازد.
کیسینجر تاکید کرد اکنون و در بحبوحه خصومتها در اروپا، واشنگتن باید بار دیگر این سیاست را در پیش گیرد.
وزیر خارجه پیشین آمریکا نسبت به اتخاذ موضع خصمانه همزمان در قبال چین و روسیه که میتواند به نزدیکتر شدن آن دو بیانجامد، هشدار داد.
او افزود: «پس از جنگ اوکراین، روسیه دستکم باید روابط خود را با اروپا مورد ارزیابی قرار داده و نگرش کلی خود را در قبال سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو»، مشخص کند.»
این در حالی است که جنگ در اوکراین اکنون وارد یازدهمین هفته خود شده و روسیه هنوز نتوانسته به هیچکدام از اهداف اساسی خود از این تهاجم دست یابد.
نگرانی پوتین از واکنش مردم روسیه
ناظران اطلاعاتی غربی و بینالمللی پیشبینی میکردند که پوتین دوشنبه 19 اردیبهشت، در جریان مراسم رژه روز پیروزی در 9 مه به مناسبت سالگرد پیروزی اتحاد جماهیر شوروی بر آلمان نازی، بیانیه مهمی را اعلام کند اما نکته عجیب این بود که رئیس جمهوری روسیه از اعلام جنگ فراگیر علیه اوکراین یا اعلام بسیج عمومی، خودداری کرده است.
به گفته تحلیلگران، این اقدام پوتین ممکن است نشانهای از نگرانی او در مورد واکنش مردم روسیه باشد.
چگونگی پایان جنگ
کیسینجر در ادامه تاکید کرد که پیشبینی چگونگی پایان جنگ، دشوار است. او در پاسخ به پرسشی درباره نتایج احتمالی، گفت که روسیه به جنگ در اوکراین تا زمانی که این منازعه، عمده ظرفیت نظامی و منابع مالی کشور را از میان برده و جایگاه روسیه به عنوان «ابرقدرت» را در معرض خطر قرار دهد، ادامه خواهد داد.
او ادامه داد: «پرسش مهم این است که این تشدید تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و زمینه برای افزایش تشدید چیست؟»
کیسینجر در اینباره گفت: «آیا پوتین به مرز توانمندیهای واپسین خود رسیده است؟ در اینجاست که او باید تصمیم بگیرد که تشدید جنگ در چه مقطعی، جامعه او را به حدی در منگنه خواهد گذاشت که شایستگی روسیه را برای اعمال سیاست بینالمللی به عنوان یک «ابرقدرت» در آینده، محدود کند.»
کیسینجر با بیان اینکه در این مقطع نمیتواند احتمال استفاده روسیه از زرادخانه هستهای خود برای پایان دادن به جنگ را پیشبینی کند، افزود: «ما اکنون در دوران کاملاً جدیدی از جنگ سرد بسر میبریم.»
اجتناب از بروز فاجعه هستهای
وزیر خارجه پیشین آمریکا در مورد اجتناب از بروز فاجعه هستهای، که هدف اصلی او در طول جنگ سرد را تشکیل میداد، گفت: «شرایط در دهههای اخیر به قدری تغییر کرده که اجرای بررسی کاملاً جدیدی را در مورد اثرات بالقوه استفاده از تسلیحات هستهای، ایجاب میکند.»
کیسینجر اظهار داشت: «با گسترش فناوری در سراسر جهان، دیپلماسی و جنگ به درونمایه متفاوتی نیاز دارند و این به منزله یک چالش و موضوعی است که ما تا این لحظه نپذیرفتهایم.»