اززمانیکه روسیه بنادراوکراین رابمحاصره درآورده، صادرات غلات از طریق دریای سیاه امکانپذیر نیست. صدراعظم آلمان روسیه را مسئول کمبود جهانی غلات میداند. روسیه آزادسازی بنادر اوکراین را به لغو تحریمها مشروط کرده است.
روسیه امکان آزادسازی بنادر اوکراین در دریای سیاه برای صدور غلات را منوط به لغو بخشی از تحریمهای غرب علیه مسکو اعلام کرده است.
آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه به خبرگزاری اینترفاکس روسیه در این رابطه گفته است: «اگر شرکای ما میخواهند به راه حلی برسند، باید مسائل را نیز حل کنند و این منوط به لغو تحریمهایی است که مانع از صادرات روسیه شده است.»
جامعه بینالملل از هفتهها پیش روسیه را فراخوانده است، امکان صادرات غلات از سوی اوکراین را فراهم کند. اوکراین میگوید بنادر این کشور در دریای سیاه توسط نیروی دریایی روسیه مسدود شدهاند.
اوکراین و روسیه از بزرگترین صادرکنندگان گندم هستند و نقشی پراهمیت در امنیت غذایی جهان ایفا میکنند.
شولتس: روسیه مسئول خطر بحران غذایی جهانی است
صدراعظم آلمان، رهبری کرملین را مسئول بحران غذایی که جهان را تهدید میکند دانست.
اولاف شولتس روز پنجشنبه ۱۹ مه (۲۹ اردیبهشت) در پی ملاقات با مارک روته، نخستوزیر هلند در لاهه گفت: «در کنار پیامدهای دهشتناکی که این جنگ برای اوکراین و اوکراینیها داشته است، حال خطر بحران غذایی سنگین، به ویژه نیمکره جنوبی را تهدید میکند.»
صدراعظم آلمان افزود: «باید با صراحت گفت که مسئولیت این امر تنها متوجه روسیه است که با تهاجم خود مسیر تجاری برای صادرات غلات اوکراین را مسدود کرده است.»
شولتس گفت، به همین دلیل آلمان به همراه شرکای گروه ۷ “اتحاد برای امنیت تغذیه جهانی” را ایجاد کردهاند. او تأکید کرد که درهای این اتحاد “به روی تمام کشورهایی گشوده است که نمیخواهند فقیرترین کشورها بهای تهاجم روسیه را بپردازند”.
صدراعظم آلمان یک بار دیگر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه را فراخواند به جنگ تهاجمی خود علیه اوکراین خاتمه دهد و “با آتشبس فوری موافقت کند و نیروهای خود را از اوکراین خارج سازد”. شولتس به تأکید گفت: «به کشتار باید نقطه پایان گذارد.»
نخستین گفتوگوی عالیترین مقامهای نظامی آمریکا و روسیه
مارک میلی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح آمریکا با همتای روس خود والری گراسیموف تلفنی گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک سخنگوی ستاد مرکزی نیروهای مسلح آمریکا بدون ذکر جزئیات گفته است که در این نخستین تماس عالیرتبهترین ژنرالهای دو کشور پس از شروع جنگ اوکراین، در مورد “موضوعهای مرتبط با مسائل امنیتی” گفتوگو شده است.
در اوایل هفته جاری نیز، از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه بدین سو، برای نخستین بار لوید آستین و سرگئی شویگو، وزیران دفاع آمریکا و روسیه با یکدیگر گفتوگو کردند. به گفته مقامات پنتاگون، آستین از همتای روس خود خواستار “آتشبس فوری” در اوکراین شده و بر ضرورت باز گذاردن کانالهای ارتباطی میان وزارت دفاع دو کشور تأکید کرده است.
آمریکا با کمکهای تسلیحاتی گسترده به دولت کییف و با تحریمهای همهجانبه علیه روسیه در همراهی با شرکای غربی سهم عمدهای در حمایت از اوکراین در جنگ جاری بازی میکند. با این همه واشینگتن در تلاش است که به طور مستقیم به این جنگ وارد نشود.