آمریکا نیز به دلیل خواستههای تهران از خروج قریب الوقوع از مذاکرات وین خبر داده بود
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با بیان اینکه کشورش فعالترین طرف در مذاکرات وین بوده است، تاکید کرد که جمهوری اسلامی «مذاکره بیپایان نمیکند».
خطیبزاده، شامگاه شنبه 5 تیر، در صفحه توییتر خود نوشت: «ما به واسطه تعهد جدی خود به حفظ توافقی که ایالات متحده تلاش کرده بود آن را نابود کند، فعالترین طرف در وین بودهایم و اغلب پیشنویسها را ما پیشنهاد دادهایم.»
او افزود: «همچنان معتقدیم که توافق امکانپذیر است، مشروط بر آنکه ایالات متحده تصمیم بگیرد که میراث شکست خورده ترامپ را کنار بگذارد. ایران مذاکره بیپایان نخواهد کرد.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، شنبه در گفتوگو با روزنامه «نیویورک تایمز»، خروج آمریکا از مذاکرات وین که بیش از یک ماه از آغاز آن میگذرد را بسیار قریب الوقوع دانست و گفت: «اگر ایران به گسترش برنامه اتمی خود ادامه دهد، بهزودی این برنامه به نقطهای میرسد که امکان کنترل و مهار آن غیرممکن میشود.»
وزیر امور خارجه آمریکا، درباره زمان احتمالی خروج دولت بایدن از گفتوگوهای هستهای گفت که «نمیتوانم زمانی برای آن تعیین کنم اما این تاریخ دارد نزدیکتر میشود.»
پیشتر نیز یک مقام بلندپایه آمریکایی در رابطه با مذاکرات اتمی وین ضمن اذعان به وجود «اختلافات جدی» گفته بود که اگر اختلافات میان ایران و آمریکا در آینده قابل پیشبینی حل نشود، ممکن است واشینگتن در رویکرد خود نسبت به ایران تجدیدنظر کند.
این مقام آمریکایی با اشاره به روند کنونی مذاکرات وین، تاکید کرد: «این فرایند برای همیشه باز نخواهد بود.»
در همان حال توافق موقت میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پنجشنبه سوم تیر، به پایان رسید اما ایران به درخواستهای مکرر آژانس برای تمدید این توافق جواب رد داده است.
طبق توافق مذکور بازرسی از سایتهای اتمی ایران برای بازرسان آژانس ادامه مییابد. تهران گفته برای تمدید توافق با آژانس الزامی وجود ندارد.
تاکنون شش دور از مذاکرات اتمی وین پشت سر گذاشته شده اما بهرغم اظهارات خوشبینانه برخی طرفهای حاضر در این فتوگوها هنوز توافقی درباره احیای برجام صورت نگرفته است.
قرار است دور هفتم مذاکرات در روزهای آینده از سر گرفته شود اما هنوز تاریخ دقیقی برای آن تعیین نشده است.