۱۳۹۹ اسفند ۱, جمعه

آمریکا تصمیم دولت ترامپ برای بازگرداندن خودکار تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را لغو کرد

 

ریچارد میلز، نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل، با ارسال نامه‌ای به ۱۵ عضو شورای امنیت اعلام کرد دولت جو بایدن تصمیم دولت قبلی آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه در توافق هسته‌ای ایران و بازگشت خودکار تحریم‌های جمهوری اسلامی را لغو کرده است.

همزمان، رویترز به نقل از یک مقام بلندپایه آمریکایی گزارش داد که ایالات متحده حاضر است در صورتی که اروپا بخواهد نشستی میان کشورهای عضو برجام برگزار کند، در این نشست شرکت کند.

پس از آن، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، اعلام کرد: «اگر اتحادیه اروپا، کشورهای عضو توافق هسته‌ای ایران را برای شرکت در نشستی دعوت کند، آمریکا این دعوت را خواهد پذیرفت.»

از سوی دیگر، خبرنگار رویترز در سازمان ملل به نقل از یک مقام آمریکایی دیگر گزارش داد که ایالات متحده از سازمان ملل خواسته محدودیت‌ تردد دیپلمات‌های ایرانی در نیویورک را کاهش دهد. این مقام آمریکایی گفت دولت بایدن تاکنون تماسی با مقامات ایرانی نداشته است.

در سپتامبر گذشته، دولت ترامپ در بیانیه‌ایی با اشاره به اینکه موضوع «عدم پایبندی ایران به تعهدات برجامی خود» را در ماه اوت به اطلاع شورای امنیت رسانده اعلام کرد کلیه تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران بازمی‌گردد.

دولت ترامپ در روز پنج‌شنبه ۳۰ مرداد ماه طی نامه‌ای رسمی از سازمان ملل خواست برای بازگرداندن خودکار تحریم‌های جمهوری اسلامی به مکانیسم ماشه در توافق هسته‌ای را فعال کند. در این نامه ایالات متحده رسما به سازمان ملل متحد اطلاع داده بود که قصد دارد همه تحریم‌های تعلیق شده در چارچوب برجام را با فعال کردن مکانیسم ماشه، برگرداند.

در روند فعال سازی مکانیسم ماشه، اعضای شورای امنیت در صورت مخالفت با بازگشت تحریم‌ها می‌بایست با ارائه قطعنامه‌ای خواهان ادامه تعلیق تحریم‌های سازمان ملل می‌شدند ولی آنها از چنین اقدامی خودداری کردند و اغلب اعضا عنوان کردند که به خاطر خروج آمریکا از برجام اقدام آمریکا را بلااثر می‌دانند.

مقام‌های دولت ترامپ ولی تاکید کردند که هر کشوری که نام آن در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ذکر شده از جمله ایالات متحده از حق فعال سازی مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌ها برخوردار است.

از سوی دیگر، وزرای خارجه فرانسه، آلمان، بریتانیا و آمریکا پس از نشست خود در روز پنج‌شنبه در بیانیه‌ای بر هدف مشترکشان مبنی بر بازگشت کامل ایران به تعهدات برجامی‌اش تاکید کردند و نسبت به پیامد شدید و خطرناک تعلیق اجرای پروتکل الحاقی هشدار دادند.

ایران چند روز قبل در نامه‌ای به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که پنجم اسفند ماه اجرای پروتکل الحاقی و برخی اقدامات شفاف‌ساز خود را متوقف خواهد کرد و حسن روحانی، رییس‌جمهوری، نیز گفت که از پنجم اسفند از پروتکل الحاقی که داوطلبانه قبول کردیم‌، خارج شویم و نظارت بر اساس پادمان خواهد بود و هیچ مشکلی هم به‌ وجود نمی‌آید.