پس از سخنان هفته گذشته رهبر جمهوری اسلامی درباره ضرورت “هر چه پر شورتر و با اقبال عمومی بیشتر” برگزار شدن انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ شخصیتهای موسوم به اصلاحطلب و اعتدالگرای حکومت نسبت به حضور در این انتخابات خوشبینتر شدهاند.
اکبر ترکان، از اعضای موسس حزب عدالت و توسعه و مشاور عالی پیشین رئیس جمهوری در گفتوگوی مفصلی با سایت خبری “انتخاب” که هشتم اسفند منتشر شد با اطمینان و قطعیت میگوید هیچ داوطلبی به جز اصولگرایان تائید صلاحیت نمیشود.
برخی تحلیلگران معتقدند با توجه به رد صلاحیتهای گسترده در انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی که با کمترین مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی برگزار شد و با توجه به سخنان اخیر خامنهای احتمال تغییر رویه شورای نگهبان منتفی نیست.
در انتخابات مجلس یازدهم کمتر از ۴۳ درصد دارندگان حق رای به پای صندوقها رفتند. حاصل این انتخابات مجلسی با اکثریت قاطع از جناحهای مختلف اصولگرا شده که به باور منتقدان ناکارآمدی خود را در موارد متعددی در همین ماههای نخست نشان داده است.
مجلس اقلیت مورد نظر خامنهای
برخلاف کسانی که سخنان اخیر رهبر جمهوری اسلامی درباره مشارکت پرشور در انتخابات را ناشی از تجربه انتخابات دوم اسفند مجلس میدانند، علی خامنهای تیرماه امسال در نخستین دیدار با اعضای مجلس جدید از “مشارکت قابل قبول” مردم در انتخابات سخن گفت و این مجلس را از “قویترین و انقلابیترین” مجلسهای چهار دهه گذشته توصیف کرد.
ترکان با بیان این که جناحی که پیش از انتخابات مجلس حاکم بود هنوز در قدرت است گفت: «این شورای نگهبان در مجلس تجربهای کرده که از نظر خودش نتایج مطلوب داشته. نتایج مطلوبش این است که الان یک مجلس است که مقبول شورای نگهبان است. این تجربه را اینها رها نمیکنند. ریاست جمهوری را هم روی همین مدل میروند.»
وزیر دفاع دولت اول اکبر هاشمی رفسنجانی احتمال تائید صلاحیت کسانی مانند اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه را نیز منتفی میداند و بار دیگر تاکید میکند که “سرنوشت محتوم” انتخابات سال ۱۴۰۰ پیروزی یک اصولگرا است.
او میگوید اصولگرایان و شورای نگهبان “چنین ریسکی نمیکنند” که کسی را تائید صلاحیت کنند که “یک موج فراگیر همه را برانگیزد و پای صندوق بروند و به اصلاحطلب رای دهند”.
مشاور سابق رئیس دولت یازدهم افزود: «آنها میگویند ما تا اینجا اینها را حسابی کوبیدهایم، له و لورده کردهایم. یکهو اجازه دهیم یکی از آنها بلند شود و بقیه دورش جمع شوند؟»
اکبر ترکان در بخش دیگری از گفتوگو با انتخاب در پاسخ به این که به فرض محال صلاحیت کسی مانند ظریف تائید و او پیروز شد، بعدا چه میشود گفته است: «موتوریها به خیابان میآیند.»
تازهترین نمونه جولان موتورسواران در جریان مراسم ۲۲ بهمن بود که عدهای از آنها در اصفهان در حالی که پرچمهای جمهوری اسلامی و حزبالله لبنان را در دست داشتند در ادامه شعارهای “مرگ بر آمریکا و اسرائیل” که از بلندگو پخش میشد شعار میدادند: “مرگ بر روحانی”.
اعلام موضع برای همفکران روحانی
عباس مقتدایی خوراسگانی، نماینده اصفهان در مجلس ادعا میکند شعار دادن علیه حسن روحانی خارج از مسیر اصلی راهپیمایی ۲۲ بهمن رخ داده و احتمال میدهد این کار “در قالب شوخی” انجام شده باشد.
عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی نظر دیگری دارد و با اشاره به سازمانیافته بودن حرکت موتورسواران اهانتکننده به روحانی تاکید کرده که وقتی آنها “با خنده و خیال راحت نیز محل را ترک كنند، چیزی فراتر از یک اقدام مجرمانه رخ داده است و كلیت و حاكمیت قانون را به بازی گرفتهاند”.
اکبر ترکان مسئله را فراتر از توهین میداند و به انتخاب میگوید: «این اعلام مواضع موتورسواران بیشتر از اینکه برای روحانی باشد، برای همفکران روحانی است.»
از انصار حزب الله تا لباس شخصیها و موتورسواران
به گرفت که آن زمان انصار حزبالله بودند، در دولت محمد خاتمی تغییر اسم دادند و شدند لباس شخصیها.
او خاطر نشان کرد که در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد لباس شخصیها دیگر وجود نداشتند چون “خودشان دولت شدند” و در دوره روحانی شدهاند موتورسواران.
تا کنون از کسانی مانند محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس، ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص و سعید محمد فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا به عنوان نامزدان احتمالی اصولگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نام برده میشود.
حسین دهقان، وزیر دفاع سابق و مشاور خامنهای و مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردم سالاری از کسانی هستند که به طور رسمی حضور خود در انتخابات را اعلام کردهاند. علی مطهری، نماینده دوره دهم مجلس که برای انتخابات دوره کنونی رد صلاحیت شد نیز هفتم اسفند اعلام کرد که نامزد انتخابات میشود.