متن این گزارش رحمان برای ارائه به چهل و ششمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل که قرار است چهارم تا ۲۹ اسفندماه برگزار شود، آماده شده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد اشاره میکند زندانهای حکومت ایران با نگهداری ۲/۵ برابر ظرفیت زندانی و همچنین کمبودهای بهداشتی رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و نگهداری زندانیان در بخش ایزوله را غیرممکن کرده است.
همچنین به کمبود امکانات بهداشتی و پزشکی در زندانها انتقاد شده است.
در همین زمینه به صورت مثال اشاره شده که در زندانهای برازجان، وکیلآباد مشهد، و زنجان زندانیهای در حال بهبود یا کسانی که علائم کووید-۱۹ دارند در بند عمومی نگهداری میشوند و انجام آزمایش و درمان زندانیان محدود است.
جاوید رحمان در همین زمینه درباره رفتار خلاف میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و قوانین استاندارد سازمان ملل متحد از سوی حکومت ایران ابراز نگرانی کرده است.
او خواستار سرمایهگذاری حکومت برای کاهش شمار زندانیان و دسترسی سریع آنها به درمان به خصوص در دوره کرونا شده است.
ادامه تبعیض علیه زنان با معیار اسلامی
در بخش دیگری از این گزارش به وضعیت تبعیض و محدودیتهای زنان بر مبنای قوانین و رویههای اسلامی اشاره شده است.
رحمان میگوید با وجود برخی پیشرفتها، مثلا در بحث اعطای شناسنامه به همسران اتباع خارجی، هنوز برابری و حقوق زنان مشروط به معیارهای اسلامی حکومت است.
در همین زمینه به نقض حقوق زنان در قوانین خانواده، بحث ازدواج، اجازه خروج همسران و حق طلاق اشاره شده و گزارشگر سازمان ملل آنها را نقض کنوانسیون جهانی حقوق مدنی و سیاسی عنوان کرده است.
از سوی دیگر به سن ازدواج ۱۳ سال برای کودکان اشاره شده و بر مبنای کنوانسیون حقوق کودکان از کودکهمسری در ایران انتقاد به عمل آمده است.
جاوید رحمان در این زمینه خواستار تصویب کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان و همچنین توقف شکاف جنسیتی، ازدواج کودکان و نابرابری جنسیتی در قوانین جمهوری اسلامی شده است.
انتقاد از حبس فعالان کارگری
قسمتی دیگر از گزارش جاوید رحمان به حقوق کارگران و حق تشکیل اتحادیههای کارگری به خصوص در دوران بحران معیشتی و اقتصادی ناشی از کرونا اشاره شده است.
رحمان میگوید محدودیت اعمال شده بر اتحادیههای صنفی توان کارگران برای مذاکره را محدود کرده و همچنان فعالان حقوق کارگری همچنان زندانی میشوند.
در این قسمت به محرومیت این فعالان از درمان و دسترسی به امکانات بهداشتی در زندان طی دوره بحران شیوع کرونا نیز اشاره شده است.
گزارشگر سازمان ملل متحد خواستار به رسمیت شناختن اتحادیهها و تصویب کنوانسیونهای بنیادین سازمان بینالمللی کار شده است.
ادامه نقض حقوق اقلیتها
در بخشهای دیگری از این متن، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل به ابعاد دیگر نقش حقوق سیاسی و مدنی و اجتماعی فردی و جمعی ایرانیان پرداخته است.
در این زمینه به محدودیتهای اعمال شده بر اقلیتهای مذهبی، قومی و جنسیتی انتقاد شده است.
جاوید رحمان خواستار حفظ حقوق تمام افراد متعلق به اقلیتها، رفع تبعیضها و آزادی زندانیان شده و همچنین اشاره کرده که تحریمها تاثیرات منفی بر وضعیت اقتصادی و معیشتی در ایران داشته است.