سی و شش سازمان حقوق بشری و نهاد مدنی در بیانیهای مشترک با اشاره به بازداشت نزدیک به۹۰ شهروند کرد درچندین استان ایران، خواستار توجه فوری جامعه بینالمللی به موج جدید بازداشتها در ایران شدند.
بر اساس این بیانیه که از سوی نهادهایی همچون عفو بینالملل، دیدبان حقوق بشر، سازمان حقوق بشر اهواز و ههنگاو تهیه شده، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران از ششم ژانویه، ۱۷ دی ماه، ۹۶ نفر از کردهای ایران، از جمله هشت زن و ۸۸ مرد، را دستگیر کرده که برخی از این دستگیریها با اعمال خشونت نیز همراه بوده است.
این بیانیه افزود: این دستگیریها در ۱۹ شهر از پنج استان البرز، کرمانشاه، کردستان، تهران و آذربایجان غربی صورت گرفته و کنشگران اجتماعی، فعالان حقوق کارگری، حامیان محیط زیست، نویسندگان، دانشجویان و زندانیان سیاسی سابق از جمله دستگیر شدگان هستند.
این بیانیه با اشاره به این که مقامات ایران از ارائه هرگونه دلیلی برای بازداشت این افراد خودداری کردهاند، خاطرنشان کرد: با توجه به اطلاعاتی که از سوی منابع آگاه ارائه شده این نگرانی وجود دارد که اشخاص دستگیر شده به دلیل «اعمال حق خود در آزادی عقیده، بیان و تجمع، از جمله فعالیتهای مدنی مسالمتآمیز یا حمایت از حقوق اقلیت کرد در ایران» بازداشت شده باشند.
سازمانهای حقوق بشری در بیانیه خود هشدار دادند افراد بازداشت شده برای اعتراف اجباری در خطر شکنجه یا سوء رفتار قرار دارند، تا در «دادگاههای غیرمنصفانه» از این اعترافات علیه متهمان مطرح شود.
این سازمانها همچنین اعلام کردند ماموران وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران خانوادههای دستگیرشدگان را که به دنبال اطلاعات د مورد عزیزانشان بودهاند مورد تهدید قرار داده و به آنها هشدار دادهاند با رسانهها و نهادهای حقوق بشری سازمان ملل گفتوگو نکنند.
این بیانیه با اشاره به اینکه «بیشتر» دستگیریها بدون ارائه حکم بازداشت صورت گرفته افزود: مقامات دادستانی مهاباد و ارومیه، که بیشتر دستگیریها در حوزه تحت نظر آنها صورت گرفته، در پاسخ به خانوادههای دستگیرشدگان گفتهاند که هیچگونه حکم بازداشتی را صادر نکردهاند و از مکان بازداشت این افراد اظهار بیاطلاعی کردهاند.
طبق این بیانیه، اگرچه از روز سهشنبه هفت نفر از دستگیرشدگان آزاد شدهاند،اما سایر آنها امکان تماس با خانواده یا وکیل خود را ندارند و این نگرانیوجود دارد که موج «بازداشتهای خودسرانه» ادامه داشته باشد.