۱۳۹۹ شهریور ۱۶, یکشنبه

عضو شورای شهر تهران: وعده رایگان‌شدن برق از سوی روحانی حرکتی پوپولیستی است



عضو شورای شهر تهران با انتقاد از طرح روحانی مبنی بررایگان شدن برق 30 میلیون نفردر روستاها»، اینگونه حرکت‌ها را پوپولیستی دانست و گفت که از دولت انتظار داریم گرفتار اینگونه اقدامات نشود.

مرتضی الویری عضو شورای شهر تهران روز یکشنبه 6 سپتامبر 2020 در جریان جلسه شورای شهر تهران با انتقاد از برخی از اقدامات و حرکت‌های پوپولیستی «دولت تدبیر و امید» اظهار کرد: «به دولت توصیه می‌کنیم از این حرکتها که در سال‌های اخیر مورد انتقاد بوده است دوری کند و گرفتار آن نشود.»

او تصریح کرد: «اخیراً دولت اعلام کرده است بنا دارد برق 30 میلیون نفر را رایگان کند که این صحبت‌ها پوپولیستی است و جای نقد و انتقاد دارد.»

عضو شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: «مصرف انرژی در ایران 4 برابر دنیا و 7 برابر ژاپن است. مصرف ما بسیار بالاست و به لحاظ یارانه‌ای نیز مقام اول را در ارتباط با انرژی به خود اختصاص داده‌ایم.»

او در پایان گفت: «اولاً اگر دولت بخواهد برق را برای تعداد قابل توجه مشترکین رایگان کند باید منابع آن تامین و اعلام شود همچنین دولت اگر بخواهد این کار را انجام دهد قاعدتا باید از منابع آموزش و بهداشت و... بکاهد چرا که طبیعتا انرژی خلق نمی‌شود و باید از جای دیگر منابع مورد نیاز تامین شود. اگر این اقدام انجام شود و برق مجانی شود این سیگنال به مردم داده می‌شود که بیشتر مصرف کنند.»

گفتنی است حسن روحانی در اظهاراتی که در شرایط تحریم و سقوط درآمدهای دولت برای بسیاری ممکن است شگفت‌انگیز باشد، اعلام کرده است: «برق 30 میلیون جمعیت کم‌مصرف ایران از دو ماه آینده مجانی است و هزینه‌ای بابت آن پرداخت نمی‌کنند».

در نگاه اول شاید این موضوع عجیب به نظر برسد، اما اگر واقعا دولت بتواند مصرف داخلی برق را با توسل به تشویق مردم به مصرف کم برق حتی به صورت جزئی کاهش دهد، میلیاردها دلار درآمد صادرات برق خواهد داشت.

بر اساس آمارهای وزارت نیرو، کل مصرف برق کشور در سال گذشته خورشیدی 271 تراوات ساعت بوده و بر اساس آمارهای لایحه بودجه سال جاری و گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، درآمد دولت از این میزان فروش برق به مردم 22.5 تریلیون تومان بود.

امسال دولت در نظر دارد 24 تریلیون تومان درآمد از محل فروش برق به مردم داشته باشد که با احتساب نرخ آزاد دلار در روزهای جاری، به یک میلیارد دلار نیز نمی‌رسد.

اما نکته جالب این که ایران پارسال 8 تراوات برق صادرات کرده بود و ارزش این میزان برق صادراتی به افغانستان و عراق حدود 800 میلیون دلار است.

به عبارتی ساده، در حالی که میزان مصرف داخلی برق ایران 34 برابر صادرات است، اما درآمدهای دولت از فروش داخلی و خارجی برق چندان تفاوتی نمی‌کند.

مقام‌های دولتی تاکنون بصورت جسته و گریخته به این موضوع اشاره کرده‌اند، اما اگر میزان مصرف داخلی برق ایران با تشویق مردم به رفتن در ردیف کم‌مصرف‌ها تنها 10 درصد کاهش یابد، درآمدهای صادرات برق ایران 3.3 برابر خواهد شد و به 3 میلیارد دلار خواهد رسید که سه برابر درآمدهای کنونی دولت از کل فروش برق به مردم است.

بر اساس ارزیابی آژانس بین‌المللی انرژی، اگر ایران پارسال به جای فروش برق به مردم، همان برق را در بازارهای منطقه‌ای صادر می‌کرد، 52 میلیارد دلار درآمد بیشتری به دست می‌آورد.

این نهاد بین‌المللی می‌گوید ایران پارسال کلا 86 میلیارد دلار یارانه پنهان داشته که 52 میلیارد دلار آن یارانه برق، 18 میلیارد دلار یارانه پنهان محصولات نفتی و بیش از ۱۶ میلیارد دلار نیز یارانه پنهان گاز بوده است. یارانه پنهان یعنی اختلاف درآمد دولت از فروش داخلی و خارجی کالاها و حامل‌های انرژی.