۱۳۹۸ اردیبهشت ۱۷, سه‌شنبه

ایران در آتش جنگ میان غزه و اسرائیل می‌دمد؟


سامانه دفاع موشکی اسرائیل موسوم به گنبد آهنین ۱۶۰ موشک را غیرفعال کرد اما بیش از ۴۰۰ موشک در خاک اسرائیل فرود آمدند که البته تنها ۳۵ فروند آنها مناطق مسکونی را هدف قرار دادند. بقیه در مناطق خالی از سکنه فرود آمدند.
اولریش اشمیت معتقد است هدف حملات موشکی نوار غزه به اسرائیل مسابقات یوروویژن بود که امسال در تل‌آویوو برگزار می‌شود. این شهر دو هفته دیگر میزبان میهمانان بسیاری از سراسر اروپا خواهد بود که اغلب جوان و نوجوان هستند. تندروهای نوار غزه از قرار گمان نمی‌کردند که اسرائیل در آستانه برگزاری این مسابقات واکنش سختی نشان دهد و وارد جنگ شود.

ارتش اسرائیل اما در پاسخ ۲۶۰ پایگاه حماس و جهاد اسلامی در نوار غزه را بمباران کرد. در حملات ارتش اسرائیل ۲۷ فلسطینی- از جمله یک کودک دو ساله- کشته و ۱۴۶ نفر زخمی شدند.

منابع اسرائیلی می‌گویند یکی از کشته‌شدگان احمد خضری بوده است. احمد خضری از قرار مسئول انتقال پول از ایران به نوار غزه بوده است. ارتش اسرائیل می‌گوید لیستی برای هدف قرار دادن چند فرد را در دست بررسی دارد.

به نقل از سخنگوی ارتش اسرائیل، این‌بار مواضع نیروهای جهاد اسلامی در نوار غزه هدف اصلی جنگنده‌‌های اسرائیل بوده‌اند. اسرائیل به نوشته خبرنگار نویه زوریشر سایتونگ “پیشتر مواضع حماس را هدف قرار می‌داد؛ گروهی تروریستی که کنترل نوار غزه را در اختیار دارد.”

اینکه این‌بار مواضع جهاد اسلامی هم هدف جنگنده‌‌های ارتش اسرائیل قرار گرفتند نشان دهنده اهمیت رو به افزایش این گروه است.

اشمیت، خبرنگار سوئیسی ساکن اورشلیم در ادامه مقاله خود برای روزنامه «نویه زوریشر تسایتونگ» نوشته است جهاد اسلامی از پشتیبانی مالی ایران برخوردار است و رابطه بسیار خوبی با حزب‌الله دارد. مقامات اسرائيلی تقریبأ اطمینان دارند که این گروه و نه حماس، مسئول بخش شلیک قابل توجهی از موشک‌هایی است که نوار غزه به خاک اسرائیل شلیک شدند.

حماس و جهاد اسلامی هرچند همدست به شمار می‌روند، به نوعی رقیب یکدیگر هم به شمار می‌روند. اولریش اشمیت به نقل از منابع خبری خود نوشته است در حالیکه حماس با واسطه مصر در پی مذاکره با اسرائیل برای آتش‌بس بود و از روند کند این مذاکرات گله می‌کرد جهاد اسلامی و حامی بزرگ آن جمهوری اسلامی ایران مخالف عادی شدن وضعیت بودند.

مصر به عنوان متحد قابل اطمینان اسرائیل خواستار آرام شدن اوضاع و قطع ارتباط گروه‌های تروریستی مورد حمایت جهاد اسلامی در شمال صحرای سینا با نوار غزه است. ایران در مقابل نوار غزه با دو میلیون نفر جمعیت را میدان مناسبی برای تقویت نفوذ در منطقه می‌بیند.

اولریش اشمیت نوشته است ایران سالانه حدود یک‌صد میلیون دلاری در نوار غزه خرج می‌کند که بخش بزرگی از آن به جهاد اسلامی تعلق دارد. از قرار همیشه اینگونه نبوده است. حماس نیزها سال‌ها رابطه بسیار خوبی با جمهوری اسلامی ایران داشت و حمایت مالی سخاوتمندانه‌ای ایران برخوردار بود.

اما حال به لطف ایران زرادخانه موشک‌های جهاد اسلامی بزرگ‌تر از تجهیزات حماس در آن سال‌هاست. اشمیت با اشاره به گفته‌های منابع مطلع ‌نوشته است مصر در ماه‌های اخیر حماس را به شدت تحت فشار گذاشته است. از قرار عباس کمال، رئیس‌سازمان اطلاعات مصر به رهبر حماس یحیی سنوار گفته است یا از تهران دستور بگیرد یا طرف مصر بایستد و با حمایت این کشور، برای راهکاری عاقلانه برای آرام کردن اوضاع پیدا کند.

حماس در وضعیت دشواری قرار دارد. اولریش اشمیت معتقد است حماس اهل صلح و سازش نیست. حماس بر خلاف فتح به رهبری محمود عباس خود را پرچم‌دار مبارزه با اسرائیل می‌داند و حاضر نیست مانند عباس “همدست” اسرائیل شود. حفظ این اعتبار برای حماس مهم است، چون در حال حاضر قدرت آن از مشروعیت دمکراتیک نمی‌آید.

حال جهاد اسلامی می‌خواهد این نقش “قهرمانانه” را بر عهده گیرد و برای شهروندان غزه جبهه مقاومت شود.