۱۳۹۸ اردیبهشت ۳۰, دوشنبه

اظهار عجز و درماندگی خرازی در گفتگو با رادیو فرانسه


گفتگوی اختصاصی / صدا] کمال خرازی : تحریم‌های آمریکا «فشار را بر ایران خیلی زیاد کرده است»



کمال خرازی، وزیر امور خارجۀ پیشین جمهوری اسلامی ایران و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی این کشور، در گفتگوی اختصاصی با رادیو بین‌المللی فرانسه، با اشاره به مهلت ۶٠ روزه اعلام شده از سوی تهران، تأکید می‌کند که «این فرصتی است که اروپا تعهدات خود را انجام دهد تا برجام ادامه پیدا کند و ایران هم آنچه را به حال تعلیق درآورده مجدداً برقرار بکند». بگفتۀ او «خواست ایران از اروپا این است که در گام اول “اینستکس” را عملیاتی بکند تا نوعی رابطۀ تجاری و اقتصادی بین اروپا و ایران برقرار شود». او اذعان دارد که تحریم‌های آمریکا «خیلی سنگین است و فشار را بر ایران خیلی سنگین کرده است».

کمال خرازی در این گفتگو که در آغاز هفتۀ جاری در پاریس با “سامی بوخلیفه” همکار سرویس بین‌المللی این رادیو انجام داد، تأکید کرد که «ایران همچنان خواستار ادامۀ حیات برجام است».

وزیر امور خارجۀ پیشین جمهوری اسلامی ایران دربارۀ خرابکاری در چهار کشتی حاضر در آب‌های دریای عمان و سوء ظنِ تلویحی نسبت به ایران می‌گوید «این یک رویداد مشکوکی است که باید [در بارۀ آن] تحقیق جدی بشود تا ببینیم ریشه و عوامل این رویداد چه هست، زیرا در شرایط دشوار و بحرانی [کنونی] عواملی هستند که بخواهند درگیری ایجاد بکنند».
او در این گفتگو به عوامل احتمالی از نظر خود اشاره نمی‌کند و تنها بر ضرورت «انجام تحقیق» تأکید دارد.

کمال خرازی دربارۀ اینکه آیا می‌توان پیوندی میان این خرابکاری‌ها و تهدیدات ایران به ممانعت از فروش نفت دیگر کشورها در صورتی خود نتواند نفت بفروشد، برقرار کرد، می‌گوید ارتباطی میان «این دو نیست».

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران، دربارۀ پیشنهاد دونالد ترامپ به گفتگو با مقامات این کشور تأکید می‌کند که «هیچ کس [در ایران] آمادگی صحبت با آقای ترامپ را ندارد زیرا با اعلام خروج از برجام و اعمال تحریم بر ایران، هیچگونه اعتمادی به آمریکا نیست». او می‌گوید با «دولتی که رسماً اعلام می‌کند که هدفش تغییر رژیم [در ایران] است، مذاکره‌ای نمی‌توان انجام داد».

وزیر امور خارجۀ پیشین جمهوری اسلامی ایران دربارۀ پایبندی این کشور به برجام تأکید کرده و می‌گوید «ما صادقانه وارد این مذاکرات شدیم و توافق هسته‌ای را انجام دادیم با این هدف که روابط ایران و کشورهای اروپائی گسترش پیدا کند و هنوز هم خواهان ادامۀ برجام هستیم و درخواست ما از اروپائی‌ها اینست که با اقدام به تعهداتشان زمینۀ ادامۀ حیات برجام را فراهم بکنند».

کمال خرازی در بارۀ تصمیم ایران به کاهش تعهدات خود در برجام می‌گوید که «تعلیق این تعهدات بر اساس متن برجام حق ایران است. بند ٢٦ برجام اعلام می‌کند که اگر دیگران [این توافق را] نقض کردند، ایران حق دارد کلاً یا جزاً برخی از تعهدات خود را نقض کند ولذا این فرصتی است که اروپا تعهدات خود را انجام دهد تا برجام ادامه پیدا بکند و ایران هم آنچه را به حال تعلیق درآورده مجدداً برقرار بکند».

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران در بارۀ “اینستکس”، سامانۀ ویژۀ اروپا برای دادوستد با ایران، می‌گوید که ایران خواستار بکار افتادن آن هست و این «اروپاست که باید اینستکس را به راه اندازد». ایران، بگفتۀ او «سازمان مشابه اینستکس را تأسیس کرده و اینک کافی است که خرید و فروشی انجام بگیرد تا این [سامانه] عملیاتی شود». او تأکید می‌کند که «خواست ما از اروپا همین است که در گام اول، اینستکس را عملیاتی بکند تا نوعی رابطۀ تجاری و اقتصادی بین اروپا و ایران برقرار شود».

کمال خرازی دربارۀ مجازات‌های تحمیل‌شده از سوی آمریکا بر ایران اذعان دارد که «تحریم‌ها خیلی سنگین است و فشار را بر ایران خیلی سنگین کرده»، اما تأکید می کند که «حیات اقتصادی ایران ادامه یافته» و پس از این نیز می‌تواند «امورات خود را در حد امکان بجا آورد».

کمال خرازی در بارۀ تحریم‌ها تأکید می‌کند که «ما تا بحال [آنها را] دور زدیم و بعد ار این هم کار خودمان را انجام خواهیم داد».