سفارت مجازی آمریکا در ایران ۲۸/۶/۹۷ : « گزیده هایی از اظهارات برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه در امور ایران، در موسسه هادسون- وقتی که پرزیدنت ترامپ در اکتبر ۲۰۱۷ به دولت دستور داد تا به اشکالات جدی توافق ایران رسیدگی کند، او سه اشکال کلیدی را مشخص کرد: بند غروب توافق، ساختار بازرسی ها، و این “سکوت تقریبا محض در مورد برنامه موشکی ایران”. ایران با بیش از ۱۰ سیستم موشک بالستیک در مجموعه اش و یا در دست ساخت، بزرگترین نیروی موشک بالستیک در خاور میانه است.
برنامه موشک بالستیک آن همچنان در میان عمده ترین چالشها برای تلاشهای گسترده تر برای منع گسترش سلاحهای هسته ای در منطقه و تهدیدی مدام برای همپیمانان و شرکای ما، از جمله اسرائیل است.
همانطور که وزیر امور خارجه پمپئو در سخنرانی اش برای اعلام راهکار جدید ما در مورد ایران در ماه مه گفت، ایران باید گسترش موشکهای بالستیک خود را خاتمه دهد و پرتاب یا تولید بیشتر سیستمهای موشکی قادر به حمل هسته ای را متوقف کند.
از آنجایی که موشکهای بالستیک محتمل ترین راهی است که ایران از آن طریق کلاهک هسته ای ارسال بکند، این دولت در موضع خود مبنی بر اینکه باید به مسئله هسته ای به همراه گسترش موشکهای ایران پرداخته شود، سرسخت بوده است.
اما برجام، که با عنوان توافق ایران نیز شناخته می شود، این دو مسئله را از هم جدا کرد.
این یکی از ضعفهای آن توافق بود و یکی از دلایل اینکه پرزیدنت ترامپ تصمیم گرفت شرکت ما را در آن توافق متوقف کند.
تا پیش از توافق ایران، جامعه جهانی به توافق رسیده بود که بهترین راه برای کنترل تهدید اتمی ایران این بود که به توان موشک بالستیک با برد بلند آن نیز پرداخته شود. به این دلیل شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۰ اقدام کرد تا توسعه موشکهای بالستیک ایران را هدف قرار دهد. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، که رسما قرارداد ایران را تایید کرد و بر قطعنامه ۱۹۲۹ ارجحیت یافت، گفتاری ضعیف دارد که مورد استقبال رژیم ایران قرار گرفت. آنها به شدت برای آن لابی کردند.
واقعیتی که اعضا سازمان ملل متحد آن را به هزینه خطر برای خودشان نادیده می گیرند، این است که ایران به توسعه و آزمایش موشکهای بالستیک ادامه داده است. درواقع، بگذارید درباره این مساله صریحا بگویم، سرعت پرتاب موشکهای ایران پس از آغاز اجرای برجام در ژانویه ۲۰۱۶ کاهش نیافت و ایران به اولویت دادن به توسعه توان موشکی اش ادامه داد. ایران از آن زمان پرتابهای متعدد موشکی انجام داده است. ایران همچنین در فراهم کردن موشک برای عوامل نیابتی اش در سراسر خاور میانه فعالیت دارد. همانطور که مطمئنم دیده اید، اخبار اخیر رسانه ها اشاره کردند که ایران در حال انتقال موشکهای بالستیک به شبه نظامیان شیعه در عراق است. همانطور که پرزیدنت گفته است، ایالات متحده رژیم تهران را مسوول هرگونه حمله که منجر به صدمه به پرسنل یا آسیب به تاسیسات دولت ایالات متحده شود، قلمداد خواهد کرد.
ما شواهدی داریم که ایران در لبنان به حزب الله کمک می کند تا تاسیسات ساخت موشک خود را بسازد.
همچنین شواهد روزافزونی وجود دارد که ایران فنآوری موشک بالستیک را برای حوثیها در یمن فراهم می کند. بررسی بازمانده های به دست آمده از حمله نوامبر ۲۰۱۷ به نزدیکی فرودگاه بین المللی ریاض حاکی از آن است که آن موشک مبدا ایرانی داشته است.
این نوع فعالیتی است که ایران از آن حمایت می کند و هر روز به حمایت از آن ادامه می دهد. پس ایالات متحده و متحدانش برای پرداختن به آن چه می کنند؟ وزیر امور خارجه پمپئو یک کارزار فشار چند وجهی را راه انداخت که منعکس کننده هدف پرزیدنت در حفاظت از مردم آمریکا و همپیمانان ما از این رژیم یاغی است.
اول، ما از گستره کامل اختیارات تحریمیمان استفاده می کنیم تا هزینه ای واقعی بر برنامه موشک بالستیک ایران اعمال کنیم.
در حالی که ما فعالیتهای موشکی ایران را تحریم می کنیم، فشار اقتصادی ما بسیار گسترده تر است. ایالات متحده تحریمهایی را که به عنوان بخشی از قرارداد اتمی برداشته شده بودند یا مستثنی شده بودند را دوباره اعمال می کند. اولین گروه آنها در ۷ اوت برقرار شد و بقیه آنها در ۵ نوامبر دوباره اعمال خواهند شد. ما مصممیم تا ۴ نوامبر فروش جهانی نفت خام ایران را تا حد ممکن به صفر نزدیک کنیم تا درآمد رژیم را، که از آن برای تامین مالی فعالیتهای خارجی اش استفاده می کند، قطع کنیم.
رهبران رژیم باید عواقب دردناک خشونت، تصمیم سازیهای بد و فساد خود را احساس کنند. هدف ما در باز برقراری جدی تحریمها مجبور کردن ایران به این انتخاب است که آیا باید فعالیتهای بی ثبات کننده اش را متوقف کند یا با فشار روز افزون اقتصادی و انزوای دیپلماتیک مواجه شود.
دوم، ما به طور چند جانبه در تلاشیم تا برنامه موشکی ایران را محدود کنیم و همپیمانان و شرکا را به کارزارمان ملحق کنیم.
در آخر، درحالی که مستقیما به موضع موشکی مربوط نیست، بخش حیاتی دیگر کارزار فشار ما، تعهد وزیر امور خارجه پمپئو به برملا کردن خشونت رژیم ایران و ایستادن در کنار مردم ایران است.
ما به برملا کردن انحصار فاسد، فعالیتهای مخرب، معامله های فاسد درون رژیمی و سرکوب آشکارا ادامه خواهیم داد.
هدف وزیر امور خارجه پمپئو یک توافق جامع با ایران است که به گستره کامل رفتار بی ثبات کننده این کشور بپردازد. ما از جمهوری اسلامی می خواهیم که مانند یک کشور نرمال رفتار کند تا بتواند از مزایای یک کشور نرمال برخوردار شود.
زمان آن است که همه کشورها در مسوول نگاه داشتن ایران، به خاطر رفتار مخربش، خصوصا تلاش یاغیانه اش برای موشکهای بالستیک، در سطحی جدید به ما بپیوندند».
پرسش و پاسخ
سوال - .. با خرید نفت چین و هند از ایران چکار می کنید؟
جواب - ما گفته ایم که هدف ما این است که واردات نفت از ایران را به صفر برسانیم. فکر می کنم حدود 80درصد درامدهای مالیاتی ایران بر اساس نفت است و اقتصاد این رژیم عامدانه مبهم است و طوری طراحی شده که هیچگاه کسی تشخیص ندهد شما تجارت می کنید یا تروریسم را تسهیل می کنید.
ما به دنبال این درآمد هستیم و بیش از 100کمپانی در جهان دیده ایم که قصد خود برای ترک بازار ایران را اعلام کرده اند..
ما دنبال این درآمدهای رژیم هستیم تا پولی که برای برنامه اتمی، برنامه موشکی، تروریسم، حملات سایبری، سرکوب مردم خودش هزینه می کند را قطع کنیم. این هدف تحریمهای ماست. هدف مجازات کمپانیها نیست.
س - دخالت ایران در سوریه به چه میزان است ما می دانیم که ایران میلیاردها دلار در سوریه هزینه کرده تا رژیم اسد را سرپا نگهدارد و این جنگ داخلی را ادامه دهد..
ج - اول بگویم که بعد از 2012 ایران 16میلیارد دلار به دوستان دست نشانده اش در سوریه و عراق و لبنان و یمن داده است و فکر می کنم 4 و 6دهم میلیارد دلار هم بصورت اعتباری به بشار اسد داده است و نمی دانم این کارها چه کمکی به آنچه در سوریه در جریان است می کند..
وزیر پمپئو به روشنی گفته است که تمامی نیروهای تحت امر ایران لازم است سوریه را ترک کنند. این التزامی است که ما بعنوان بخشی از برنامه سیاسی است که خواسته ایم..
ما در حال حاضر این توافق را در ادلب داریم که فضایی ایجاد می کند تا در مسیر یک راه حل سیاسی کار کنیم..
استراتژی 12 ماده یی ایران ما سوریه را هم شامل می شود..
ما آنقدر فشار وارد می کنیم و کاری می کنیم که در رابطه با رفتار بدخواهانه ایران دخلش به خرجش در سوریه نصرفد و این در مورد عراق هم صادق خواهد بود.
س - .. آیا ایران علامتی از مدره کردن رفتارش نشان داده تا بخشی از راه حل باشد؟
ج - طی مدت اخیر .. بعد از حمله روز شنبه در بصره و حمله موشکی از داخل ایران به اربیل، ایران رفتار تشدید کننده تنش توسط ایران را ما جدی گرفته ایم و البته ما برای حفاظت از اموال و مردم مان در عراق واکنش قاطع نشان می دهیم بنابراین مهم است که ایرانیها در جریان عزم جزم ما باشند..
و لذا هفتة آینده، رئیس جمهور سخنرانی خود را در مجمع عمومی ملل متحد خواهد داشت و مطمئن هستم که ایران [جمله را قطع میکند-م]، آخرین بار که او با مردم ایران صحبت کرد، ما این اظهارات را ادامه خواهیم داد. بسیار مهم است که مردم ایران بدانند که ما در رابطه با خواستههای آنها از دولت، در کنارشان ایستادهایم.
و اینکه سیستم تحریمهای ما استثنائات دارد. استثناهای روشن برای تأمین نیازهای انساندوستانه؛ دارو، غذا و چیزهای دیگر. این ادامه خواهد یافت. تحریمهای ما رژیم ایران را هدف قرار میدهد تا آنها رفتارشان را تغییر دهند. به همین سادگی. رژیم ایران باید رفتارش را تغییر دهد. در رابطه با حوزههایی که نیاز است آنها رفتارشان را در آنها تغییر دهند ما خیلی روشن بودهایم. اگر حاضر به اینکار باشند، آینده بسیار روشنی در انتظار است ولی ما ابتدا باید شاهد این تغییر رفتار باشیم. ..
رئیس جمهور و وزیرخارجه روشن ساختهاند که ما آماده مذاکرهایم و اینکه این بحثها را انجام دهیم. فکر میکنم که آیتالله، رئیسجمهور و وزیرخارجه همه گفتهاند که آنها علاقهای به گفتگو ندارند. این موضع آنهاست. ما به آن احترام میگذاریم. این طرح ما را تغییری نمیدهد. ما یک سیستم تحریم داریم و تدابیر سختتر در راه است. ما از ملاقات با ایرانیها طفره نمیرویم. من خودم ملاقات کردهام