غلامعباس ترکی، دادستان نظامی پیشین تهران از صدور کیفرخواست علیه ۱۰ نفر از «مسئولانی که در پرونده انهدام هواپیمای اوکراین دخیل بودند»، خبر داد.
به گزارش ایرنا، ترکی روز سهشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه در مراسمی به مناسب پایان کارش به عنوان دادستان نظامی تهران، «نتیجهگیریهای لازم» در این زمینه را به برگزاری دادگاه موکول کرد.
او بدون توضیح بیشتر درباره مشخصات این مسئولان ادامه داد: «ارائه گزارش عملکرد در این سازمان به واسطه محرمانگی ملاحظاتی دارد.»
همزمان شکرالله بهرامی، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح کشور، در این مراسم گفت: «کار این پرونده در دادسرا تمام شده است، کیفرخواست امضا شد و در دادگاه در سال جدید رسیدگی میشود.»
این در حالی است که بهرامی بیش از یک ماه پیش، در اوایل اسفند نیز از پایان رسیدگی به پرونده انهدام این هواپیما در دادسرای نظامی خبر داده بود.
چهار روز پیش، وزرای خارجه اوکراین و کانادا در تماسی تلفنی بر ادامه همکاری دو کشور در چارچوب «گروه هماهنگی» برای یافتن پاسخ، اجرای عدالت و جبران خسارت برای خانوادههای قربانیان هواپیمای منهدمشده اوکراینی تاکید کردند.
همچنین اوکراین و کانادا اعلام کردند برای دور جدید مذاکرات با ایران در این زمینه آماده میشوند.
پیشتر کانادا و اوکراین گزارش جمهوری اسلامی درباره هواپیمای اوکراینی را تلاشی برای پنهان کردن واقعیت خواندند و تاکید کردند این گزارش به سوالات موجود پاسخ نگفته و نتوانسته واقعیت یا مدرک محکمی ارائه دهد.
مارک گارنو، وزیر خارجه کانادا، و عمر الغبرا، وزیر ترابری این کشور، در بیانیهای مشترک، ضمن رد گزارش ۱۴۵ صفحهای ایران گفتند: «این گزارش هیچ تلاشی نکرده تا به پرسشهای حساس در مورد واقعیت ماجرا پاسخ گوید.»
همچنین رلف گودیل، وزیر سابق ایمنی عمومی کانادا و اولین نماینده ویژه دولت برای رسیدگی به این پرونده، نیز این گزارش را برای بازماندگان قربانیان «غیر قابل قبول، ابهامآور و توهینآمیز» خواند.
اما در مقابل، آرش خدایی، معاون استاندارد پرواز سازمان هواپیمایی کشوری در ایران و مسئول بررسی پرونده انهدام هواپیمای اوکراینی، گفت این سازمان تاکنون اعتراضی نسبت به گزارش نهایی این پرونده از سوی کشورهای مربوطه دریافت نکرده است.
خدایی روز سهشنبه سوم فروردین به ایلنا گفت: «این که عدهای به گزارش نهایی سازمان هواپیمایی درباره سانحه هواپیمایی اوکراین اعتراض دارند، از نظر فنی صحیح نیست» زیرا به عقیده این مقام جمهوری اسلامی، روند تهیه این گزارش، موضوعی نیست که «بخواهد مورد اعتراض قرار بگیرد».
سازمان هواپیمایی ایران پس از بیش از یک سال از شلیک سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراین، گزارش نهایی خود را درباره آن را روز چهارشنبه، ۲۷ اسفندماه ۱۳۹۹، منتشر کرده که مسئولیت شلیک را به اپراتور واحد پدافندی نسبت داده است.
انجمن خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی گزارش نهایی ایران را دارای ادعاهای متناقض عنوان کرده و آن را «تحقیق جنایتکاران درباره جنایت خود» خواندند.
همچنین انیس کالامار، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد، اعلام کرد ایران در مساله شلیک موشک به هواپیمای مسافربری اوکراین و پس از این حمله مرگبار، مواردی از نقض حقوق بشر مرتکب شده و در توضیحاتش درباره شلیک به این پرواز تناقضات بسیاری دارد.