جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه چهارم اردیبهشت در سالگرد آغاز کشتار ارامنه بدست عوامل امپراتوری عثمانی این حادثه را بهطور رسمی «نسلکشی» نامید.
کاخ سفید با انتشار اعلامیهای گفت آمریکا رسما کشتار ارامنه، بازداشت رهبران و روشنفکران ارمنی در دوران امپراتوری عثمانی را «نسلکشی» قلمداد میکند و خود را متعهد به جلوگیری از تکرار چنین حادثهای میداند.
این اطلاعیه میگوید در جریان حوادثی که از ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ آغاز شد، «یک و نیم میلیون ارمنی مجبور به ترک محل زندگی خود شدند»، حوادثی که با «کشتار دستهجمعی» و «نسلکشی» همراه بود.
کاخ سفید در ادامه میگوید بسیاری از آنهایی که جان به در بردند، مجبور به ترک کشور و زندگی در کشورهای دیگر، از جمله آمریکا شدند و با تلاش و مقاومت، جامعه خود را احیا کردند.
این گزارش میافزاید، طی دهههای گذشته جامعه ارمنی مهاجر در آمریکا به راههای مختلف در غنی شدن ایالات متحده مشارکت داشته، اما هرگز تاریخ خود را فراموش نکردند.
کاخ سفید تاکید کرده که قصد آمریکا از به رسمیت شناختن نسلکشی ارامنه متهم کردن دیگران نیست، بلکه میخواهد مطمئن شود چنین رخدادی هرگز تکرار نخواهد شد.
یک روز قبل از این، رسانههای ترکیه و آمریکا از مکالمه تلفنی جو بایدن با رجب طیب اردوغان همتای ترک خود خبر داده بودند. بر اساس این گزارشها رهبران آمریکا و ترکیه قرار است در اجلاس ناتو که اواسط سال جاری میلادی برگزار خواهد شد، دیداری داشته باشند.
بر اساس گزارش شبکه سیانان، آقای بایدن به همتای ترک خود اطلاع داده بود که قصد به رسمیت شناختن «نسلکشی» ارامنه را دارد و آن را روز شنبه اعلام میکند.
ترکیه «نسلکشی» ارامنه را رد میکند و میگوید آرشیوهای کشور برای مطالعه و مذاکره این موضوع باز است.
کشتار ارامنه از سال ۱۹۱۵ و همزمان با جنگ نیروهای امپراتوری عثمانی با امپراتوری روسیه در مناطقی که امروزه کشور ارمنستان است، آغاز شد.
جوبایدن اولین رییس جمهورآمریکا است که رسمااین کشتاررا«نسلکشی» اعلام میکند.
اخیرا بیش از صد تن از نمایندگان کنگره به رهبری آدام شیفت، رییس دمکرات کمیته امور امنیتی مجلس نمایندگان در نامهای خطاب به جو بایدن از او خواستند به وعده انتخاباتی خود و به رسمیت شناختن «نسلکشی» ارامنه عمل کند.
کنگره آمریکا در دسامبر ۲۰۱۹ در یک رایگیری نمادین «نسلکشی» ارامنه را به رسمیت شناخت.
وزارت خارجه ترکیه، روز شنبه چهارم اردیبهشت، در بیانیهای اعلام کرد که این کشور به رسمیت شناختن کشتار ارامنه به عنوان «نسلکشی» از سوی رییسجمهوری آمریکا را بهشدیدترین نحو ممکن رد و تقبیح میکند.
این بیانیه میافزاید که چنین اقدامی از سوی جو بایدن به گشودن «زخمی عمیق» منجر میشود که تضعیفکننده «اعتماد و دوستی متقابل» خواهد بود.
ترکیه خواستار اصلاح این «اشتباه فاحش» از سوی رئیس جمهوری ایالات متحده شده است.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه در سالگرد آغاز کشتار ارامنه به دست عوامل امپراتوری عثمانی این حادثه را بهطور رسمی «نسلکشی» نامید.
آقای بایدن نخستین رئیس جمهوری تاریخ آمریکا است که بهطور رسمی این کشتار را «نسلکشی» اعلام میکند.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، در واکنش به این اقدام آمریکا در صفحه توییترش نوشت: «فرصتطلبی سیاسی بزرگترین خیانت به صلح و عدالت است. ما این اظهارات را که مبتنیبر پوپولیسمِ صرف است، تماما رد میکنیم.»
او افزود: «کلمات قادر به تغییر یا بازنویسی تاریخ نیستند.»
وزیر خارجه ترکیه پیشتر هم گفته بود: «اظهارنظرهایی که از نظر حقوقی و قانونی الزامآور نیستند هیچ فایدهای ندارند اما به مناسبات لطمه خواهند زد. اگر ایالات متحده قصد دارد به مناسباتش با ترکیه لطمه بزند تصمیم با خود آنهاست.»
گمانهزنیها حاکی است که چنین اقدامی مناسبات آمریکا با متحد خود در ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) یعنی حکومت ترکیه را دچار تنش بیشتری کند.
با این حال، خبرگزاری رویترز به نقل از مقامهای آمریکایی نوشت که جو بایدن مایل به همکاری با رجب طیب اردوغان است و از همین رو، به همتای ترک خود پیشنهاد داده تا در نشست آینده ناتو با یکدیگر دیدار کنند.