«ایران، جهان را در مورد ماهیت برنامه هستهای خود گمراه میکند.»
بنا بر یک گزارش اطلاعاتی جدید از سازمان امنیت دولت آلمان، ایران در سال 2020 به دنبال تولید و گسترش سلاحهای کشتار جمعی بوده و این تلاش همچنان ادامه دارد.
در گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان آمده که ایران به طور دائم میکوشد از طریق تولید و نوسازی تسلیحات کشتار جمعی، زرادخانه تسلیحاتی خود را تقویت کند و برای تحقق این هدف و دستیابی به دانش مورد نیاز و ساخت قطعات لازم، کوشیده با برخی شرکتها در کشورهای دارای فناوریهای مدرن، مانند آلمان ارتباط برقرار کند.
در این گزارش امنیتی که سال 2020 را پوشش میدهد و به طور مستقل در اختیار «واشینگتن فری بیکن» قرار داده شده، شواهدی ارائه میشود که «ایران، جهان را در مورد ماهیت برنامه هستهای خود گمراه میکند.»
بر اساس این گزارش، سوریه، کره شمالی و پاکستان نیز به فعالیتهای مشابهی در زمینه گسترش سلاحهای کشتار جمعی روی آوردهاند.
قوانین سختگیرانه و نظارت دقیق بر صادرات در آلمان، موانع مناسب و کارایی در مقابل این اقدامات ایران و کشورهای مذکور ایجاد کرده است، با این حال این کشورها به طور دائم در حال تلاش برای دور زدن این موانع هستند تا شرکتها و مراکز علمی آلمان را فریب دهند. آنهاشرکتهای جعلی تاسیس کرده، محصولات را به کشورهای واسطه فرستاده و یا اطلاعات غیر واقعی به شرکتهای سازنده ارائه میکنند، تااحتمال لو رفتن خود را کاهش دهند.
یافتههای موجود در گزارش اطلاعاتی آلمان به طور مستقیم ادعاهای رهبران ایران در این مورد که جمهوری اسلامی هیچ علاقهای به ساخت بمب هستهای ندارد، را رد میکند. مشخص نیست که چگونه این گزارش میتواند بر مذاکرات با ایران، از جمله ایالات متحده و آلمان تاثیر بگذارد.
وزارت امور خارجه به درخواست ارائه اظهار نظر درباره این گزارش و فعالیتهای گسترش سلاحهای هستهای تا کنون پاسخ نداده است. دولت آلمان به خصوص شخص آنگلا مرکل، یکی از طرفداران اصلی توافق هستهای بوده و روابط تجاری با ایران را بازسازی کرده است.
این گزارش علاوه بر این نشان داد که ایران فعالیتهای جاسوسی پیچیدهای را در آلمان انجام میدهد. آلمان یکی از چندین کشور اروپایی است که جاسوسهای جمهوری اسلامی در آن به فعالیت میپردازند.
این گزارش نتیجهگیری می کند که «آلمان همچنان بر این فعالیتهای اطلاعاتی تمرکز میکند». این شامل اطلاعاتی از سیاست خارجی، امنیتی و همچنین کسب و کار و علم است.
طبق این گزارش، سرویسهای اطلاعاتی ایران نیز درگیر «نظارت و مبارزه با گروههای مخالف، در داخل و خارج از کشور» هستند، که نشانگر این مساله است که همچنان جمهوری اسلامی به نظارت بر مخالفان رژیم که در خارج از کشور زندگی می کنند، اولویت میدهد.
بنیامین وینتال، از اعضای «بنیاد دفاع دموکراسی» در این رابطه گفته است: «یافتههای گزارشهای طبقهبندی شده اطلاعاتی آلمان در هرسال پس از برجام نشان میدهد رژیم ایران همچنان به دنبال تکنولوژی برای هدف خود برای ساخت سلاح هستهای و گسترش موشکهای معمولی خود بوده است.»
تهران همواره ادعا میکند که برنامه هستهای این کشور صلحآمیز است. جمهوری اسلامی، در گرماگرم مذاکرات هستهای در وین، اخیرا غنی سازی اورانیوم، سوخت کلیدی سلاح هستهای را به سطوح 60 درصد افزایش داده، که تنها برای ساخت بمب اتمی استفاده میشود. اما آنچه پیداست این کشور همچنان به ساخت و آزمایش موشکهای بالستیک ادامه میدهد.