دولت بایدن -عکس از آرشیو
سایت هیل ارگان کنگره آمریکا روز ۱۵فروردین درباره گفتگوهای روزهای آینده درباره پیوستن مجدد دولت بایدن به توافق اتمی ۲۰۱۵ در وین نوشت: مذاکرات برجام بازی حساسی را برای تیم بایدن رقم میزند.
هیل در این باره نوشت: دولت بایدن در حال گام برداشتن برای پیوستن مجدد به توافق اتمی است و مقامات قرار است هفته آینده در بحثهای سطح بالا با امضا کنندگان برنامه جامع اقدام مشترک ۲۰۱۵ - (JCPOA-برجام) در وین شرکت کنند.
این نشست احتمالاً مورد موشکافی جدی کنگره قرار خواهد گرفت، جایی که صدها قانونگذار نامههای زیادی را به رئیسجمهور و آنتونی بلینکن وزیر خارجه در مورد نگرانی هایشان نسبت به تعامل با ایران امضا کردهاند.
کمیته خارجی مجلس نمایندگان به رهبری گریگوری میکس رئیس دموکرات کمیته از نیویورک، طی توئیتی گفت: «این یک مرحله مهم، اگر چه مقدماتی میباشد. دیپلوماسی سخت و هوشمند در هماهنگی نزدیک با متحدان اروپایی و شرکای منطقهیی ما بهترین راه برای جلوگیری از تولید سلاح اتمی توسط رژیم ایران و بازگرداندن به متابعت کامل از برجام است».
پرزیدنت بایدن پیوستن مجدد به معامله را بهعنوان یک اولویت سیاست خارجی برای دولت خود در نظر گرفته است.
منتقدان معتقدند که این امر به اندازه کافی در جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهیی به حد کافی نبوده و به فعالیتهای بدخواهانه رژیم ایران از جمله برنامههای موشکی بالستیک، حمایت از نیروهای نیابتی در سراسر خاورمیانه، حمایت از تروریسم و نقض حقوقبشر اشاره نکرده است.
تعداد ۱۴۰نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در نامهیی به پرزیدنت بایدن در ماه فوریه نوشتند: «آمریکا نباید بار دیگر اهرم فشاری که علیه رژیم ایران دارد را بدون مقابله با فعالیتهای اتمی و غیراتمی ایران که لازم است متوقف شوند کنار بگذارد».
جالینا پورتر معاون معاون سخنگوی وزارتخارجه آمریکا در یک جلسه توجیهی به خبرنگاران گفت که آمریکا پیشبینی هیچ تحریم خاصی که لغو شود را نمیکند، اما مراحل لغو تحریمها در این جلسه مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
ماه گذشته ۴۰ سناتور از هر دو حزب نامهیی به رئیسجمهور امضا کردند و در آن خواستار استفاده از همه ابزارهای دیپلماتیک و اقتصادی برای جلوگیری از توانایی دستیابی رژیم ایران به سلاح هستهیی شدند.
این ۴۰سناتور در نامه خود نوشتند «دموکرات ها و جمهوریخواهان ممکن است از نظر تاکتیکی اختلافاتی داشته باشند، اما ما در جلوگیری از سلاح هستهیی رژیم ایران و رسیدگی به طیف گستردهیی از رفتارهای غیرقانونی این رژیم متحد هستیم. ما مشتاقانه منتظر همکاری با شما برای دستیابی به این اهداف هستیم».
در اقدام مشابه دیگری؛ نامهیی دوطرفه با امضای ۱۴۰ عضو مجلس نمایندگان خواستار پرداختن به تهدید رژیم ایران مسلح به سلاح اتمی و سایر اقدامات نگرانکننده آن شدند.
آنها نوشتند: «بهعنوان دموکراتها و جمهوریخواهان از طیف سیاسی، ما در جلوگیری از رسیدن رژیم ایران به سلاح اتمی و پرداختن به طیف وسیعی از رفتارهای نامشروع ایران متحد هستیم».
قانون گذاران همچنین بدون آنکه راستیآزمایی شود که رژیم ایران اقدامات برای بازگشت به برجام را انجام داده نسبت به لغو تحریمهای رژیم ایران ابراز نگرانی کردهاند.
بلینکن وزیر خارجه آمریکا در ماه گذشته در جلسه استماع که از طرف براد شرمن (نماینده دموکرات از کالیفرنیا) مورد سؤال قرار گرفته بود، پاسخ مثبت داد که آمریکا هیچ امتیازی به رژیم ایران نمیدهد و تحریمها را لغو نمیکند تا زمانی که رژیم ایران با راستیآزمایی به متابعت کامل از برجام بازگردد.
مایکل مک کال نماینده جمهوریخواه از تگزاس همچنین بلینکن را تحت فشار قرار داد تا قبل از لغو هر گونه تحریم، بهطور رسمی با کنگره رایزنی کند.
بلینکن گفت: «ما مصمم هستیم که در مورد صعود نه در فرود در آن طرف مشورت کنیم بهخصوص در رابطه با رژیم ایران».