بیش از ۴۰۰ تن از نمایندگان پارلمان اروپا با امضای نامهای از رهبران این اتحادیه خواستند تا با استفاده از فرصت ریاست جمهوری جو بایدن در ایالات متحده، از آنچه «الحاق دوفاکتو» یا «الحاق در عمل» کرانه باختری به خاک اسرائیل خوانده میشود، جلوگیری کنند.
در نامهای که توسط این چهارصد نماینده از طیفهای مختلف سیاسی امضا شده، خطاب به وزرای خارجه اتحادیه اروپا و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی آن آمده است که «دولت جو بایدن فرصتی است تا مسیر دیپلماسی در خاورمیانه اصلاح شود.»
این نامه تاکید دارد که «رفتار دولت پیشین ایالات متحده باعث شد تا درگیریها در این منطقه بیش از هر زمانی از مسیر صلح فاصله بگیرد.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا بسیاری از توافقات بینالمللی در مورد درگیری اسرائیل و فلسطینیها را زیر پا گذاشت. او بیتالمقدس را به عنوان «پایتخت تقسیم نشده» اسرائیل به رسمیت شناخت و سفارت آمریکا را به آنجا منتقل کرد؛ آنهم در حالی که فلسطینیان همواره بر این موضوع تاکید داشتند که بخش شرقی این شهر، پایتخت کشور آینده آنها خواهد بود.
علاوه بر این وزارت خارجه دولت ترامپ اعلام کرده بود که دیگر شهرک سازیهای اسرائیل در کرانه باختری را غیرقانونی نمیداند.
دونالد ترامپ همچنین از طرح صلحی پرده برداشت که بخش قابل توجهی از کرانۀ باختری را بخشی از اسرائیل میدانست؛ اقدامی که انتقاد گسترده جامعۀ بینالملل را در پی داشت.
نمایندگان پارلمان اروپا هشدار دادند که اگرچه عمر دولت ترامپ به پایان رسیده، اما شهرک سازیهای اسرائیل در سرزمینهای فلسطینی همچنان ادامه دارد و اسرائیل به طور منظم ساخت خانههای جدید برای یهودیان را در مناطق اشغالی به تصویب میرساند.
نامه اینگونه ادامه مییابد که اگرچه بنیامین نتانیاهو، متحد نزدیک ترامپ موافقت کرده بود که در ازای عادی سازی روابط دیپلماتیک با امارات عربی متحده برنامههای الحاق کرانه باختری را متوقف کند، اما «تحولات میدانی، الحاق عملی این مناطق و گسترش شهرکها و تخریب بافتهای فلسطینی نشین را به وضوح نشان میدهد» و بر این اساس «اروپا باید با دولت بایدن و کشورهای حاضر در آن منطقه همکاری کند تا اقدامات یکجانبهای که امکان رسیدن به صلح و پیشبرد برنامه احقاق حقوق و امنیت همگان را تضعیف میکند، متوقف شوند.»
اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل پس از جنگ شش روزۀ ۱۹۶۷ میلادی آغاز شد و اتحادیه اروپا اصرار دارد که هر توافق صلحی میان اسرائیل و فلسطینیها، باید براساس مرزهای اسرائیل قبل از سال ۱۹۶۷ میلادی نهایی شود.
بایدن پیش از این اعلام کرده بود که دولتش مخالف گسترش شهرک سازیهای اسرائیل در كرانه باختری است با این وجود تاکید کرده بود که قصد ندارد سفارت آمریكا را دوباره به تل آویو برگرداند.