بخش انگلیسی صدای آمریکا در گزارشی با بررسی این موضوع نوشته است، جو بایدن گفته بود که محدودیت های ویزایی اعمال شده با سنت آمریکا که مردم ادیان گوناگون را پذیرا می باشد در تضاد بوده و امنیت ملی آمریکا را نیز تضعیف کرده است. ترامپ گفته بود که نگرانی ها در خصوص کشورهایی که تحت تاثیر تروریسم بوده اند چنین محدودیت هایی را توجیه می کند.
رایان کاستلو، مدیر سیاست گذاری در شورای ملی ایرانیان آمریکا، یا «نایاک»، به بخش فارسی صدای آمریکا می گوید که با توجه به محدودیت های سفری که هنوز پا برجا است، در خصوص میزان ورود ایرانیان به آمریکا «تغییر قابل توجهی» ندیده است و انتظار تغییری فوری هم ندارد.
آخرین آمار علنی وزارت خارجه آمریکا در مورد صدور ویزا نشان می دهد که ایالات متحده در ماه ژانویه ۴۶ ویزای مهاجرتی برای ایرانیان صادر کرد که اندکی از ۳۹ ویزای صادر شده در ماه دسامبر، بالاتر است. صدور ویزای غیرمهاجرتی برای ایرانیان در همین مدت از ۱۸۸ مورد به ۱۵۴ مورد کاهش یافت.
آمریکا محدودیت های مختلفی را که بر ورود ایرانیان اثر گذاشته، در نظر گرفته است؛ محدودیتهایی که حتی پس از لغو «ممنوعیت سفر» همچنان پا برجا است. بایدن تصمیم گرفته است که ممنوعیت سفر مربوط به دوران شیوع ویروس کرونا را ادامه دهد. این محدودیت ها در دوران دونالد ترامپ گذاشته شده بود. این محدودیت مسافرانی را که به طور فیزیکی ۱۴ روز قبل از ورود به آمریکا یا تلاش برای ورود به آمریکا، در ایران بوده اند، در بر می گیرد.
بایدن همچنین در ممنوعیت ورود مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران و اعضای خانواده نزدیک آنها که دولت ترامپ در سال ۲۰۱۹ وضع کرد، و نیز تعیین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی که نیروهای آن حق ورود به ایالات متحده را ندارند، تغییری ایجاد نکرده است.
یک ممنوعیت دیگر که ورود ایرانیان را محدود می کند و همچنان پا برجا است به سال ۲۰۱۲ بر می گردد که شامل ایرانیانی می شود که می خواهند برای تحصیلات عالی به آمریکا بیایند و تحصیلات عالی آنها را آماده کار در بخش انرژی و یا هسته ای ایران می کند. این ممنوعیت را باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا، با امضای خود به قانون تبدیل کرد.
با این حال ایرانیانی که مشمول این محدودیت ها نیستند، همچنان با موانع دیگری مواجه هستند. روز دوشنبه، دستیار موقت وزیر خارجه در امور خدمات ویزا گفت که شیوع ویروس به طور زیادی آمار متقاضیان ویزا را که وزارت خارجه می تواند به آنها در خارج خدمات دهد، کاهش داده است و تعداد پرسنلی را هم که می توانند به صورت امن در مراکز خارج از کشور کار کنند، کاهش داده است.
یکی دیگر از محدودیت های ویزایی از کشورهایی نظیر ایران تا هفته پیش نیز بر متقاضیان ویزا اثر گذاشته بود. آن ممنوعیت نیز در سال ۲۰۲۰ و دوران ترامپ به وجود آمده بود و مهاجرانی که به این دید به آنها نگاه می شد که حضورشان به بهبود بازار کار آمریکا پس از دوران شیوع ویروس کرونا آسیب می زند، ممنوع می کرد. بایدن این محدودیت را نیز چند روز قبل برداشت.
از سوی دیگر، استوارت بیکر که در دوران ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش به عنوان دستیار وزیر «امنیت داخلی» در امور سیاست گذاری خدمت می کرد، اخیرا نوشته بود که به نظر می رسد برداشتن ممنوعیت سفر مرزهای آمریکا را به روی افراد خطرناک باز می کند. او به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «ما انگیزه ایرانی ها از آمدن به اینجا را نمی دانیم؛ برای اینکه با اطلاعاتی که داریم، انجام چنین کاری خیلی سخت است.»
یک مسئله دیگر که بررسی تقاضای ویزای آمریکا برای ایرانیان را کند کرده است، تصمیم بایدن است که به وزارت خارجه ۴۵ روز فرصت داده است که طرحی درست کند که در پرونده متقاضیان ویزای مهاجرتی که درخواست های آنها تحت «ممنوعیت سفر» رد شده بود، بازنگری شود. او همچنین به مقامات ۱۲۰ روز وقت داد که توصیه های خود برای بهبود بررسی ویزا و بررسی سابقه متقاضیان را از جمله از طریق شریک شدن اطلاعات با کشورهای دیگر در صورتی که مناسب باشد، ارائه کنند.
الیوت آبرامز که نماینده ویژه امور ایران در سال آخر دوران دونالد ترامپ بود، به صدای آمریکا گفت که او از تصمیم بایدن برای ادامه دادن به صدور ویزا برای برخی از کسانی که مورد بررسی های آمریکا قرار گرفته اند و بیرون نگه داشتن دیگر ایرانیان، حمایت می کند.
رایان کاستلو، مدیر سیاست گذاری نایاک، نیز می گوید که انتظار دارد آمریکا به بررسی محتوای شبکه های اجتماعی متقاضیان ویزای آمریکا ادامه دهد. اما به گفته او مسئله این است که چگونه می توان اطمینان حاصل کرد افراد به خاطر بیان مطالبی که در آمریکا آزادی بیان قلمداد می شود، هدف قرار گرفته نشوند و به این سوال باید پاسخ داده شود.