باکشته شدن دوخبرنگاردیگر درباریکه غزه درحملات ارتش اسرائیل درروز یکشنبه ۷ ژانویه ۱۷دی شمارروزنامهنگاران کشتهشده درجنگ ارتش اسرائیل باحماس به دستکم ۱۰۷نفررسیدوازشمارکل خبرنگارانی که در جنگ جهانی دوم کشته شدند، پیشی گرفت.
«حمزه الدحدوح» به همراه «مصطفی ثریا»، یکی از همکارانش، در حال تهیه گزارش میدانی از وسعت خرابیهای ناشی از حملات اسرائیل و آوارگی ناشی از آن بودند که هدف گرفته شده و کشته شدند.
این دو خبرنگار در منطقهای مسکونی در نزدیکی جادهای که خان یونس را به رفح متصل می کند، هدف گرفته شدند؛ منطقهای که ارتش اسرائیل آن را «امن» اعلام کرده است.
حمزه فرزند «وائل الدحدوح»، خبرنگار الجزیره بود. وائل الدحدوح که خبرنگار ارشد شبکه خبری الجزیره و خود ساکن باریکه غزه است، پیشتر تعدادی از اعضای خانواده از جمله زن، پسر، دختر و نیز تعدادی از بستگان نزدیک خود را در حمله اسرائیل از دست داده بود.
علاوه بر باریکه غزه چند خبرنگار دیگر نیز بر اثر آتش ارتش اسرائیل در لبنان کشته شدهاند. در هفت اکتبر، روزی که حماس غافلگیرانه به اسرائیل حمله کرد دستکم ۴ روزنامهنگار اسرائیلی کشته شدند.
آمار دستکم ۱۰۷ کشته از اهل رسانه، آماری است که منابع فلسطینی ارائه کردهاند. کمیته حفاظت از خبرنگاران (CPJ)در آخرین گزارش خود در ۶ ژانویه بدون احتساب دو خبرنگاری که روز ۷ ژانویه کشته شدند، این رقم را ۷۷ نفر ذکر میکند.
بر اساس آخرین آمار این کمیته، ۷۰ نفر از خبرنگاران کشته شده فلسطینی، ۴ نفر اسرائیلی و ۳ نفر لبنانی هستند. به گفته این کمیته از آغاز جنگ در غزه تا به امروز ۱۶ روزنامهنگار نیز زخمی، ۳ نفر مفقود و ۲۱ نفر دیگر دستگیر شدهاند.
آمار خبرنگاران کشتهشده در جنگ غزه در مقایسه با جنگهای بزرگتر دیگر همچون جنگ جهانی دوم رقمی قابل تامل است.
بر اساس گزارش بنیاد «انجمن آزادی» (Freedom Forum) مستقر در واشنگتن که از آزادی مطبوعات دفاع میکند، در طول حدود شش سال جنگ جهانی دوم (۱۹۴۵-۱۹۳۹) که خونینترین جنگ جهان مدرن شناخته میشود و جان دهها میلیون نفر را گرفت، ۶۹ روزنامهنگار جان خود را از دست دادند.
به گزارش این انجمن در جریان اشغال ویتنام توسط آمریکا که نزدیک به ۲۰ سال به طول انجامید، ۶۳ روزنامهنگار و در جنگ شبهجزیره کره که ۳ طول کشید ۱۷ روزنامهنگار کشته شدند.
به گفته گروههای حقوق بشری سوریه، در ماه اول جنگ داخلی در این کشور در سال ۲۰۱۱ میلادی هیچ روزنامهنگاری کشته نشد اما با گذشت زمان تلفات جانی اهل رسانه در این جنگ به طور چشمگیری افزایش یافت، رقمی که بین ۲۷۰ تا ۷۱۵ نفر گزارش میشود.
خودروی خبرنگاران الجزیره که اسرائیل آن را هدف گرفت و باعث کشته شدن آنها شد، AP
خودروی خبرنگاران الجزیره که اسرائیل آن را هدف گرفت و باعث کشته شدن آنها شد،
جنگی که با حمله آمریکا به عراق شروع شد نیز جنگی مرگبار به ویژه برای روزنامهنگاران بود. به گزارش کمیته حفاظت از خبرنگاران (CPJ) از سال ۲۰۰۳ میلادی تا به امروز ۲۸۳ نفر از اهل رسانه در عراق کشته شدهاند. این رقم شامل ۱۱ خبرنگاری است که در ماه اول جنگ، بین مارس تا آوریل ۲۰۰۳ قربانی شدند.
بر اساس گزارش کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، مستقر در نیویورک، ۱۷ خبرنگار نیز از فوریه سال ۲۰۲۲ میلادی به این سو در جنگ روسیه و اوکراین جان خود را از دست دادهاند.
هدف قرار دادن عمدی روزنامه نگاران و غیرنظامیان، طبق قوانین بینالمللی بشردوستانه جنایت جنگی تلقی میشود و خبرنگاران میبایست اجازه داشته باشند تا با آزادی عمل و بدون دخالت و سنگاندازی طرفین درگیر به حرفه خود بپردازند و اطلاعرسانی کنند.
ارتش اسرائیل در هفتههای اول جنگ در بیانیهای که مخاطب آن خبرگزاریهای بینالمللی بودند اعلام کرد که نمیتواند امنیت خبرنگارانی را که در نوار غزه فعالیت میکنند، تضمین کند.
ارتش اسرائیل به دلیل بمباران و گلولهباران بیامان و بیرویه نوار غزه که جان حدود ۲۳ هزار فلسطینی اکثرا غیرنظامی را گرفته به نقض قوانین جنگ متهم شده است. حمله غافلگیرانه حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر که کشورهای متحد تلآویو آن را محکوم کردند، ۱۲۰۰ کشته برجای گذاشته بود.