۱۳۹۸ اسفند ۱۶, جمعه

«۴۰ درصد جمعیت تهران در خطر ابتلا به کرونا»



مسعود مردانی متخصص بیماری‌های عفونی و عضو کمیته کشوری آنفلوانزا در مصاحبه با روزنامه ایران اعلام کرد به این دلیل که یک فرد مبتلا به بیماری کووید ۱۹ می‌تواند چهار نفر را آلوده کند تخمین زده می‌شود که ۳۰ تا ۴۰ درصد جمعیت تهران تا آخر اسفند به ویروس کرونا مبتلا شوند.
در همان حال وزیر بهداشت در سخنانی در شبکه خبر اعلام کرد که مدارس و دانشگاه‌های ایران تا پایان سال تعطیل شد. مقام‌های ارشد سازمان بهداشت جهانی نیز در وین از تمام دولت‌های جهان خواستند که با اتخاذ رویکردی کل‌نگرانه، تمام بخش‌های دولتی را برای مقابله موثر با ویروس جدید کرونا فعال کنند.
متروی تهران در دوران شیوع کرونا ــ عکس:‌ بهمن صادقی، پانا
مسعود مردانی متخصص بیماری‌های عفونی و عضو کمیته کشوری آنفلوانزا پنجشنبه ۱۵ اسفند در مصاحبه با روزنامه ایران گفت ترس از ابتلا به کرونا به سطح اضطراب در بین مردم رسیده چنانکه مردم با کوچک‌ترین نشانه‌ای از تنگی نفس به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند. مردانی در ادامه این مصاحبه درباره میزان شیوع کروناویروس جدید گفت:

«ویروس کرونا به شدت در حال گردش است و چون یک فرد همزمان با ابتلا به این بیماری می‌تواند ۴ نفر را آلوده کند تخمین می زنیم ۳۰ تا ۴۰ درصد جمعیت تهران تا آخر اسفند ماه به ویروس کرونا مبتلا شوند.»

این متخصص بیماری‌های عفونی و عضو کمیته کشوری آنفلوانزا اما در ادامه این مصاحبه یک نکته مهم را هم یادآوری کرد:

«۸۰ درصد عفونت ویروسی کرونا بدون علامت است یعنی بیمار مبتلا به کرونا علامت مختصری دارد این بیماران بدون علامت بالینی بین ۳ تا ۵ روز بهبود پیدا می‌کنند برای همین باید در خانه به مدت ۱۴ روز قرنطینه شوند چنانچه ۳ تا علامت هشدار‌دهنده را مشاهده کردند که منجربه درگیری ریه شود باید سریع به مرکز درمانی مراجعه کنند. این سه علامت کلیدی شامل سرفه‌های خشک مزاحم، تب بالای ۳۸ درجه و تنگی نفس است. بیماران مثبت کرونا که در خانه قرنطینه شده‌اند بلافاصله با بروز این علائم باید به بیمارستان مراجعه کنند.»
مدارس و دانشگاه‌های ایران تا پایان سال تعطیل شد

وزارت بهداشت اعلام کرد که تعداد مبتلایان به کروناویروس جدید در ایران تا پنجشنبه ۱۵ اسفند به ۳۵۱۳ نفر افزایش یافته است. در دو روز اخیر مرگ‌ومیر ناشی از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در ایران ۱۷ درصد افزایش داشته است. سعید نمکی، وزیر بهداشت در حاشیه ششمین جلسه ستاد مدیریت بحران کرونا در مصاحبه با شبکه خبر اعلام کرد که مدارس و دانشگاه‌های ایران تا پایان سال تعطیل است:

«تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها نباید مساوی با افزایش سفرها باشد. امسال استثنایی است و اگر مردم با آن استثنایی برخورد کنند، می‌توانیم این مشکل را در جهان به صورت استثنایی جمع کنیم.»

وزیر بهداشت در ادامه سخنان خود در جمع خبرنگاران از کنترل ورودی و خروجی شهرها توسط بسیج و نیروی انتظامی برای شناسایی موارد مشکوک به ابتلا به کروناویروس جدید خبر داد. اشخاص مشکوک به ابتلا به مدت دو هفته قرنطینه می‌شوند.

بر همین اساس در ششمین جلسه ستاد مدیریت بحران کرونا همچنین طرح «بسیج ملی مبارزه با کرونا» هم به تصویب رسید. به گفته وزیر بهداشت این طرح ابتدا به شکل آزمایشی در سه استان قم، گیلان و اصفهان که کانون شیوع کروناویروس جدید در ایران هستند آغاز می‌شود. هدف این طرح شناسایی مبتلایان و قرنطینه کردن آن‌ها در منازل و شست‌و شو و ضد عفونی کردن محله‌هایی است که کرونا در آن‌ها شیوع پیدا کرده است.
نشست سازمان جهانی بهداشت در وین

تدروس آدهانوم گبرایسوس،‌ مدیرکل سازمان جهانی بهداشت،‌ پنج‌شنبه ۵ مارس / ۱۵ اسفند در نشستی در وین همراه با مایکل جی رایان، مدیر اجرایی و ماریا فان کرکهوفه،‌ مدیر فنی سازمان به مسأله بحران کرونا پرداخت.

نشست سازمان جهانی بهداشت،‌ پنج‌شنبه ۵ مارس / ۱۵ اسفند در وین

تدروس آدهانوم با اشاره به روند کاهشی آمار بیماری کرونا (covid-19) در چین گفت که هنوز می‌توان از شیوع گسترده ویروس جدید کرونا در جهان جلوگیری کرد: «این یک خیابان یک طرفه نیست و می توان آن را عقب راند».

آدهانوم گفت که ۸ استان چین در ۱۴ روز اخیر هیچ موردی را گزارش نداده اند،‌ ۱۱۵ کشور هنوز با کرونا روبرو نیستند،‌ ۲۱ کشور تنها یک مورد ابتلا گزارش کرده اند و ۵ کشور در ۱۴ روز گذشته هیچ مورد جدیدی را گزارش نداده اند.

مایکل جی رایان،‌ مدیر اجرایی سازمان جهانی بهداشت نیز تأکید کرد که هنوز می‌توان نسبت به کنترل اپیدمی کرونا امیدوار بود،‌ چرا که مثلا در چین «در ۲۱ ژانویه همه استان‌ها از لحاظ شیوع کرونا در وضعیت قرمز بودند، اما الان ۱۱ استان در وضعیت سبز هستند.»

اما این خوش‌بینی‌ها با هشدارهای جدی پی گرفته شد.

مدیرکل سازمان جهانی بهداشت خطر شیوع کرونا را جدی‌تر از گذشته دانست و از همه کشورها خواست با «سرعت و توجه و دقت و هماهنگی» در مقابله با کرونا عمل کنند.

آدهانوم گفت:‌ «ما عمیقاً نگران این هستیم که کشورهای بیشتری گزارش ابتلا به کرونا را می‌دهند؛ به ویژه آنهایی که سیستم بهداشتی خوبی ندارند. اما این ویروس برای کشورهای فقیر و غنی هر دو تهدید است».

آدهانوم خطاب به تمام دولت‌های جهان گفت: «ما نیازمند طرح‌های اضطراری هستیم، به طوری که همه شاخه‌های حکومت درگیر باشند.»

توصیه مدیرکل سازمان جهانی بهداشت به دولت‌ها این بود:‌ به عامه اطلاع رسانی کنید، ظرفیت تست کرونا را افزایش کنید،‌ بیمارستان‌ها را آماده کنید،‌ از سالخورده‌ها و آسیب‌پذیرها حمایت کنید،‌ و یافتن و جداکردن و درمان بیماران را فعالانه انجام دهید.

او هشدار داد که اگر تمهیدات کلی‌نگرانه اضطراری و «طرح ملی» از سوی همه دولت‌ها هم‌اکنون اتخاذ نشود،‌ بدل‌شدن کرونا به یک پندمی (اپیدمی جهان‌گستر و غیرقابل کنترل) وجود دارد.

مدیرکل سازمان جهانی بهداشت بدون نام‌بردن از کشورهای خاصی، تعداد زیادی از کشورها را به سهل‌انگاری در قبال کرونا متهم کرد و گفت: «بسیاری این مسأله را به وزارت بهداشت سپرده اند اما این رویکرد غلط است بلکه باید یک رویکرد کل‌نگرانه از سوی دولت‌ها اتخاذ شود و همه بخش‌های دولت‌ها فعال شوند.» او از رویکرد شیلی،‌ سوئد، ایالات متحده،‌ چین و کره جنوبی در این باره تقدیر کرد.

آدهانوم افزود که دولت‌ها به تنهایی نمی‌توانند ویروس را شکست دهند،‌ بلکه باید بسیج همه شهروندان برای مراقبت از خود و دیگران را نیز مدنظر داشته باشند.

او از وعده صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برای کمک به کشورها و افزایش بودجه آماده‌شده برای مقابله با کرونا خبر داد.

آدهانوم همچنین آغاز یک کارزار اطلاع‌رسانی از سوی سازمان بهداشت جهانی با هشتگ «Be Ready for Covid-19» را اعلام کرد.

در این جلسه خبرنگاری درباره امکان سرایت از حیوانات خانگی به انسان‌ها و برعکس پرسید.

ماریا فان کرکهوفه تأیید کرد که یک سگ در هنگ کنگ ویروس کرونای جدید را گرفته اما سمپتومی ندارد و تا به حال تنها مورد ابتلا در حیوانات خانگی همین یک سگ بوده است.

مایکل جی رایان نیز دراین‌باره گفت که ابتلای معدود حیوانات خانگی در اپیدمی‌ها بی سابقه نیست و قبلاً هم رخ داده. اما جای نگرانی ندارد و هنوز لازم نیست تمهید خاصی مثل قرنطینه حیوانات خانگی صورت بپذیرد. او همچنین از ادامه بررسی‌ها و آزمایش‌ها دراین‌باره خبر داد.

کرکهوفه همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال فصلی‌بودن کرونا گفت: «ما فقط ۸ هفته است که این ویروس را می شناسیم. ما خیلی از این ویروس و رفتارش نمی‌دانیم. اما علاقه داریم بدانیم. چون فصل انفلوانزا در نیم‌کره شمالی به زودی تمام می‌شود و در نیم‌کره جنوبی همزمان شروع خواهد شد.»

رایان نیز در پاسخ به این سوال گفت که حتی فصلی‌بودن آنفلوانزا به رفتار اجتماعی شهروندان بی‌ربط نیست و در زمستان به دلیل جمع‌شدن آدم‌ها در محیط بسته در کنار یکدیگر شیوع آنفلوانزا گسترده‌تر است.

مدیر اجرایی سازمان جهانی بهداشت هشدار داد که کرونا هم‌اکنون در اقلیم‌های گوناگون گرم و سرد دیده شده است و باید نسبت به آن هشیار بود.
▪️علائم کرونا
مسعود مردانی عضو کمیته کشوری آنفلوانزا:
علائم کرونا شامل قطع نشدن تب، تنگی نفس، سیاه شدن لب‌ها، درد قفسه سینه و کاهش سطح هوشیاری است.
▪️توصیه‌های بهداشتی
مسعود مردانی عضو کمیته کشوری آنفلوانزا:
دست آلوده سریع‌ترین راه انتقال ویروس در بدن انسان است.
مردم در دید و بازدیدهای عید از دست دادن پرهیز کنند، سفر ها را تعطیل کنند، با وسایل محافظ از دستگاه‌های کارتخوان و دستگیره‌های اتوبوس استفاده کنند.با توجه به اینکه ویروس ۲ ساعت روی لباس زنده می‌ماند، برای عدم انتقال ویروس کرونا لباس‌ها را به محض ورود به خانه در کمد مخصوص قرار دهند.
در همین زمینه: