۱۳۹۴ دی ۲, چهارشنبه

کنفرانس سوریه در نیویورک، بیمها و امیدها

 

 
روز جمعه 27آذر کنفرانسی با شرکت طرفهای درگیر و از جمله هیأتی از اپوزیسیون سوریه، به‌منظور یافتن راه‌حلی برای بحران سوریه، در نیویورک تشکیل شد. در این کنفرانس، وزرای خارجه 20کشور جهان و نمایندگان اپوزیسیون سوریه شرکت داشتند.

 
اجلاس نیویورک سومین نشست بین‌المللی درباره سوریه بود. دو نشست قبلی در وین برگزار شده بود.

نیروهای اپوزیسیون سوریه، به‌منظور انتخاب هیأتی که همه نیروهای اپوزیسیون را نمایندگی کند، در یک نشست 3روزه از 17 تا 19آذر در ریاض پایتخت  عربستان سعودی  گرد آمدند و علاوه بر دست یافتن به انتخاب یک هیأت نمایندگی، در مورد ضرورت حل بحران سوریه از طریق سیاسی بر اساس بیانیه ژنو و قطعنامه‌های سازمان ملل، به توافق رسیدند.

جان کربی سخنگوی وزارت‌خارجه ایالات متحده پیش از این اجلاس، هدف آن را افزایش تلاشهای دیپلوماتیک برای پایان دادن به بحران سیاسی سوریه، همزمان با تشدید مبارزه علیه گروه داعش عنوان کرد.

اجلاس نیویورک از آن رو اهمیت داشت که بلافاصله پس از آن اجلاس، شورای امنیت به‌ریاست وزیر خارجه آمریکا که ریاست دوره‌یی شورای امنیت را به‌عهده دارد، برگزار شد و قطعنامه‌یی درباره سوریه صادر کرد. بر اساس این قطعنامه قرار است از ابتدای ژانویه در سوریه آتش‌بس برقرار شود.

از اجلاس نیویورک اطلاعات اندکی منتشر شده است، اما با کنار هم قرار دادن این اطلاعات همراه با موضع‌گیریهای مختلفی که در حاشیه آن صورت گرفت، می‌توان تصویری هر چند کوچک، از آنچه در این نشست گذشته و تصمیمات آن به‌دست آورد.

تلویزیون سی.ان.ان گزارش داد: «قدرتهای جهانی که همگی دارای منافعی در سوریه هستند و مصمم به تمرکز جهانی علیه داعش می‌باشند به دستیابی جهت توافقی در رابطه با نقشه مسیری برای پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه نزدیکتر شدند». (28آذر94)

جان کری وزیر خارجه آمریکا گفت: «ما در رابطه با طرحی از اقدامات به توافق رسیدیم و رأی امروز شورای امنیت ارتقاء مهمی در مسیر گذار سیاسی (در سوریه) می‌باشد».

باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا نیز گفت: «به‌نظر من برای این‌که بتوان به خونریزیها در این کشور پایان داد اسد باید کنار بکشد».

تلویزیون العربیه روز شنبه 28آذر به‌نقل از هیأت سیاسی ائتلاف اپوزیسیون سوریه گزارش داد که: «قطعنامه شماره 2254 شورای امنیت انعکاس توافق کشورهای جهان حول چارچوب عام راه‌حل سیاسی در بحران سوریه است».

ائتلاف اپوزیسیون سوریه از این‌که در قطعنامه شورای امنیت صحبتی از شبه‌نظامیان تروریستی که در کنار رژیم اسد می‌جنگند نکرده است انتقاد کرد و خواهان تضمینهای بین‌المللی برای اجرای قطعنامه شد و نیز نسبت به عدم التزام رژیم اسد به این قطعنامه هشدار داد.

در این رابطه محمد یحیی دبیرکل ائتلاف گفت: «بشار اسد بعد از کشتارهای فراوانی که در سوریه انجام داده، نمی‌تواند در مرحله انتقالی شرکت داشته باشد».

در همین حال آنچه اهمیت دارد، اما در هاله‌یی از ابهام است، موضع رژیم ایران به‌عنوان حامی اصلی رژیم اسد می‌باشد. در حالی که مقامهای رژیم مانند ولایتی و امیر عبداللهیان معاون وزارت‌خارجه در اظهارات داخلی خود با تأکید بسیار بر حمایت رژیم از بشار اسد سخن می‌گویند، گزارشهای دیگر حاکی از چیز دیگری است.

سایت ژاپن تایمز (به‌نقل از رویتر) روز 28آذر به‌نقل از یک مقام رژیم ایران که به شرط ناشناس ماندن صحبت می‌کرد، گزارش داد: «تهران در تلاش برای یک توافق سیاسی به‌منظور خاتمه دادن به جنگ داخلی سوریه تصمیم گرفته است موضع خود را با موضع روسیه همسو کند. دیپلوماتها گفتند روسیه، در حالی‌که حمایت قاطع خود از اسد را در انظار حفظ می‌کند، اخیراً برای کشورهای غربی روشن ساخته که هیچ اعتراضی به کنار رفتن بشار اسد به‌عنوان بخشی از روند صلح ندارد». این، نشانه‌ای از آن است که رژیم ایران ممکن است مخالفتش با برکناری بشار اسد به‌عنوان بخشی از این توافقنامه را کاهش دهد. تصمیم ایران برای افزایش هماهنگی‌اش با روسیه، بعد از ملاقات ماه گذشته میان پوتین و خامنه‌ای در تهران اتخاذ شد. توافقی که صورت گرفت این بود که ایران و روسیه یک سیاست را دنبال خواهند کرد».

آنچه که به خبر آماده شدن رژیم برای عقب‌نشینی از سوریه اعتبار و قوت بیشتری می‌دهد، واقعیتهای صحنه نبرد و شکستها و ضربات زنجیرواری است که رژیم و نیروی دست‌نشانده‌اش حزب‌الشیطان در سوریه می‌خورند و این واقعیت عملاً راهی جز فرار و عقب‌نشینی، البته با حفظ ظاهر و به‌شکل به‌اصطلاح آبرومندانه، برای رژیم باقی نگذاشته است. در روزهای آینده واقعیتهای بیشتری در این رابطه روشن خواهد شد.