۱۴۰۰ آبان ۲۹, شنبه

اگر وضع به همین منوال پیش برود... ! - مروری بر روزنامه‌های حکومتی


                         گزیده روزنامه‌های حکومتی

در اغلب روزنامه‌های حکومتی امروز عکسهای تظاهرات بزرگ مردم اصفهان در اعتراض به خشکی زاینده رود و ندادن حقابه کشاورزان خبر اول است. در کنار آن اخبار اقتصادی – اجتماعی جلب توجه می‌کنند که در صدر آنها باید از پرداختن به موضوع مهاجرت نام برد. روزنامه‌های باند مغلوب به نوعی پاسخ ادعای خامنه‌ای را داده‌اند که گفت در دانشگاه‌ها برخی نخبگان را به مهاجرت تشویق می‌کنند و این خیانت. این روزنامه‌ها در دعوای باندی گفته‌اند آنچه عامل مهاجرت نه تنها نخبگان بلکه مردم عادی به‌خصوص جوانان می‌شود نداشتن امید به آینده در این نظام است. مذاکرات وین هم در مطالب روزنامه‌های امروز مطالب قابل توجهی دارد. در روزنامه‌های باند خامنه‌ای با درشت‌نمایی حرفهای سخنگوی وزارت‌خارجه که اگر تحریم‌ها رفع نشود برجام هم فایده ندارد از حالا چانه‌زنی را برای هشتم آذر شروع کرده‌اند. در روزنامه‌های باند مغلوب با یادآوری آثار شدید خفگی اقتصاد و هشدار نسبت به پیامدهای آن به نظام تأکید کرده‌اند که وقت کوتاه‌آمدن است والا عواقب سختی دارد.

اگر وضع به همین منوال پیش برود... !

در روزنامه‌های حکومتی ظاهراً به فرموده وزارت سانسور، همه مدعی شده‌اند که این تظاهرات اصلاً سیاسی نبوده و صنفی بوده. در حالی که شبکه‌های اجتماعی پر است از شعارهای مردمی «توپ تانک فشفشه آخوند باید گم بشه». و هم‌چنین هو کردن خامنه‌ای هنگامی که یک مزدور اسم او گفت. روزنامه‌های حکومتی در یک هماهنگی دیگر تلاش کرده‌اند بحران خشکی زاینده رود را به عوامل طبیعی و کاهش نزولات تقلیل بدهند. اما در این میان با توجه به بیان مردمی واقعیتها در فضای مجازی روزنامه‌های حکومتی هم ناگزیر به پاره‌یی واقعیتها اشاره کرده‌اند که در کانون این واقعیتها وحشت از فراگیر شدن این اعتراض و تبدیل آن به جرقهٔ قیام است در صورتی که وضع به همین منوال پیش برود.

«چاره‌اندیشی تشنگی درحوضه آبریز زاینده‌رود» عنوان مطلب روزنامهٔ جوان است که به‌نقل از محبوب‌فر کارشناس حکومتی به نکاتی اذعان کرده و از جمله نوشته است: «در پاسخ به این سؤال که مسئولان دولتی و محلی در اصفهان و پایتخت بار‌ها اشاره داشته‌اند که دلیل مشکلات آبی در اصفهان و توقف طرح‌های آبی در این منطقه کاهش بار‌ش‌ها بوده... سهم کاهش بارش‌ها را در بحران کنونی قابل توجه نمی‌داند و معتقد است: «زاینده‌رود قربانی تصمیمات مدیران ناکارمد و غیرمسئول بوده و کشاورزان بار‌ها حقآبه زاینده‌رود و حل مشکلاتشان را مطالبه کرده‌اند، اما تاکنون مطالباتشان به جایی نرسیده است». در ادامه با اشاره به چپاول منابع آبی کل کشور گفته است: « کاهش ۱۵ تا ۲۰درصدی بارش‌ها هیچگاه نمی‌تواند موجب خشکی ۹۰درصد کشور و مواجهه ۹۰درصد کشور با فرو نشست شود».

«وعده قبول نمی‌کنند» عنوان مطلب روزنامه شرق است که به انسجام و سازماندهی اعتراضات اشاره کرده و نوشته است: «منظم‌ترین تجمعات در حال برپایی است. اینک مردم. مراسمی خودگردان که خودش به‌خوبی در حال گشتن است. کسی برای تفنن نیامده، از قیافه‌ها پیداست».

«ضعف مدیریت عرضه و تقاضا» عنوان مطلب جهان صنعت است که با اشاره به فضای انفجاری جامعه و بی‌کفایتی کارگزاران حکومتی از جمله نوشته: «اعتراضها در حالی به‌خاطر آب اوج گرفته که ناامیدی از بهبود وضعیت موجود نگرانی‌هایی ایجاد کرده است. مدیران که اگر بخواهند همانند همیشه مشکلات را به گردن دولت قبلی بیندازند، نتیجه بدی خواهند دید. چرا که نتیجه این اعتراضات جنبه سراسری پیدا می‌کند و کنترل آن سخت است». در ادامه با بیان این‌که در چنین اوضاعی: «مدیران به‌طور کلی دچار روزمرگی، اختلاس، رانت و پارتی‌بازیهای انتصابی هستند» ناخواسته به قیام در چشم‌انداز اشاره کرده و به نظام هشدار داده است».

سرگردان میان بحران‌ها!

در روزنامه‌های حکومتی روی هر موضوعی دست گذاشته‌اند بی‌برنامگی، ندانم کاری و بی‌توجهی به وضعیت مردم فصل‌مشترک مطالب است. «تمرکز مجلس بر زندگی سگ و گربه» عنوان مطلب همدلی است که با اشاره به اقدام مجلس برای ممنوع کردن حمل حیوانات خانگی نوشته است: «در حالی‌که نه‌فقط نخبگان و قشر متمول جامعه، بلکه یک ملت به‌خاطر فقر گسترده، فساد سیستماتیک، مشکلات معیشتی، ناکارآمدی مسئولان، مشکلات مدنی اجتماعی و هزاران آسیب ریزو درشت دیگر به فکر مهاجرت از وطن هستند، نمایندگان مجلس انقلابی روی حیوانات بی‌آزار تمرکز کرده و به‌دنبال تصویب لایحه‌یی در مورد بیرون آمدن یا نیامدن سگ و گربه‌های خانگی هستند».

«از شعار زدگی فاصله بگیرید» عنوان مطلب روزنامه جمهوری اسلامی است که با اشاره به فضای مطالبات مردم و فشار تحریم‌ها خبر داده که باند خامنه‌ای هم به در فکر تسلیم هستند. این روزنامه نوشته: «نکته اساسی در این است که علت اصلی این مشکلات، تحریم‌ها هستند و ماجرای برجام که عده‌یی تا قبل از این دولت تلاش می‌کردند آن را به هیچ بگیرند ولی حالا همان حضرات به این نتیجه رسیده‌اند که تا این علت را معالجه نکنند، نمی‌توانند اقتصاد بحران‌زده را سر و سامان بدهند و مشکلات معیشتی را حل کنند». در ادامه از در بن‌بست افتادن باند رقیب ابراز خوشحالی کرده و افزوده است: «البته شرط موفقیتشان در معالجه علت اصلی این است که از شعارزدگی فاصله بگیرند و در مذاکرات، به واقعیتها نیز توجه نمایند».

قیام آبان ۹۸ همان‌طور که در جامعه زنده است و صدای نبضش در روزنامه‌های حکومتی هم شنیده می‌شود. امروز چند روزنامه به این موضوع پرداخته‌اند از جمله اعتماد با عنوان «در التیام زخم‌های آبان ۹۸» نوشته است: «با این‌که ۲سال از وقایع تلخ و خسارت بار و فاجعه‌آسای آبان سال۹۸ می‌گذردولی هنوز برخی ازآثارمنفی آن به چشم می‌خورد. گویی در نگاه خیره مردم، غمی نهفته وجود دارد... و نشان می‌دهد که هنوز زخم مذکورنه تنها التیام پیدا نکرده است که دردش حس می‌شود و گویا همه ارکان جامعه آن را تعقیب می‌کنند!ا».