رئیسی یکشنبه 28 نوامبر در پانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو همکاریهای اقتصادی «اکو» ضمن «غیرقانونی» خواندن خروج آمریکا از توافق هستهای موسوم به «برجام» ادعا کرد که منافع آمریکا با منافع منطقه سازگار نیست.
او در حالی این اظهارات را عنوان کرد که تیم مذاکرهکننده ایران فردا دوشنبه 29 نوامبر، دور جدید مذاکرات احیای برجام را در وین پایتخت اتریش آغاز خواهد کرد.
این گفتوگوها که بین ایران و کشورهای گروه 1+4 برگزار خواهد شد، اولین مذاکرات برجامی دولت ابراهیم رئیسی است.
ششمین دور این مذاکرات پیشتر در 20 ژوئن به پایان رسیده بود و از آن پس، دولت ایران ادامه این مذاکرات را به حالت تعلیق درآورده بود.
همزمان میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی وین یکشنبه 28 نوامبر نسبت به نشست پیشرو ابراز خوشبینی کرد اما برخی از مقامات و کارشناسان غربی نسبت به خروجی این مذاکرات تردید دارند.
اسرائیل نیز به عنوان یکی از بزرگترین مخالفان احیای این توافق، برجام را تهدیدی علیه ثبات و امنیت منطقه عنوان کرده است.
نفتالی بنت، نخستوزیر این کشور در اظهارنظری عنوان کرده بود، تلآویو از اینکه تحریمهای علیه ایران در مقابل محدودیتهای ناکافی بر فعالیتهای هستهای این کشور رفع شود، «بسیار نگران» است.
شروط ایران
پیش از این حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه و محمد سلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اظهار داشتند که هدف از دور جدید مذاکرات بازگشت آمریکا به توافق هستهای و لغو کامل تحریم است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم روز گذشته تاکید کرد، احیای برجام و بازگشت به تعهدات هستهای بیش از هر زمانی ضرورت پیدا کرده است.
او از وجود فرصت مناسب برای بازگشت همه طرفها به روند احیای برجام و عمل به تعهدات دو جانبه نیز سخن گفت.
ایران خواستار ضمانتهای جدی برای عدم خروج مجدد ایالات متحده از هر گونه توافق احتمالی است اما آمریکا تاکنون با این شرط مخالفت کرده است.
تهران همچنین خواستار لغو همه تحریمهای اعمالشده از سوی دولت پیشین آمریکا است که از سال 2018 پس از خروج واشینگتن از برجام بر ایران اعمال شدهاند.