پوستر مربوط به سالگرد هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی توسط موشکهای سپاه پاسداران
اوکراین، بریتانیا، سوئد و کانادا در بیانیه مشترکی جمهوری اسلامی را به توقف رسیدگی به خواست غرامت برای سرنگونی هواپیمای اوکراینی متهم کردند. آنها تهدید کردند، بر این منظور در چارچوب قوانین بینالمللی اقدام خواهند کرد.شامگاه چهارشنبه، ۲۴ نوامبر (سوم آذر) کشورهایی که شهروندان خود را در جریان سرنگونی هواپیمای مسافربری توسط سپاه پاسداران در نزدیکی تهران از دست دادهاند، بار دیگر به “کمکاری” جمهوری اسلامی در رسیدگی کامل به این حادثه خونین اعتراض کردند.
در بیانیه مشترک این چهار کشور ضمن تاکید بر ضرورت جبران خسارات ناشی از این حادثه آمده است: «ما وزیران کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا، ناامیدی عمیق خود را از این که جمهوری اسلامی ایران درخواستهای متعدد ما برای مذاکره در مورد غرامت برای سرنگونی هواپیما را نپذیرفته است، ابراز میکنیم.»
هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین با شماره پرواز ۷۵۲ اندکی پس از برخاستن از فرودگاه تهران در هشتم ژانویه ۲۰۲۰ در پی اصابت دو موشک سپاه پاسداران سرنگون شد. تمامی ۱۷۶ سرنشین هواپیما، از جمله ۸۵ شهروند کانادایی و ساکنان دائمی این کشور کشته شدند.
چهار کشور نامبرده در بیانیه خود تاکید کردهاند که اگر ایران به “پرهیز از مذاکره” با آنها ادامه دهد، “برای حل این موضوع در چارچوب قوانین بینالمللی” اقدام خواهند کرد.
تلاش برای عدالتجویی
جمعه گذشته ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا با همتای بریتانیایی خود الیزابت تراس در این باره گفتوگو کرد.
دو سیاستمدار متعهد شدند که از طریق پاسخگو کردن جمهوری اسلامی، عدالتجویی را دنبال کنند.
انجمن خانواده قربانیان این حمله موشکی سپاه پاسداران یک گزارش ۲۰۰ صفحهای از این حادثه تهیه کردهاند که در آن مقامات ارشد جمهوری اسلامی به عنوان مسئولان اصلی معرفی شدهاند.
خبرگزاری رویترز روز ۲۴ نوامیر بخشهایی از این گزارش را منتشر کرد.
روز یکشنبه در تهران دادگاه رسیدگی به پرونده ۱۰ افسر دونپایه در ارتباط با سرنگونی هواپیمای مسافربری آغاز شد.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانواده قربانیان، این دادگاه را “نمایشی شرمآور” خواند.