۱۴۰۰ آذر ۲, سه‌شنبه

سفر رافائل گروسی به تهران، ترس و درمانگی و بندبازی حکومت آخوندی

 

                               سخن روز

بحران اتمی رژیم به بزنگاهی خطیر رسیده است. شبانگاه اول آذر، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران رفت. از دوم آذر نشست شورای حکام نیز برای بررسی بحران هسته‌یی رژیم آغاز می‌شود. یک هفته بعد، روز ۸آذر، دور هفتم مذاکرات وین پس از ۴ماه تعطیلی و دبه درآوردنهای پیاپی رژیم، آغاز می‌شود.

نشست شورای حکام خارج از رویهٔ معمول ۳ماههٔ نشست‌های این شورا، برای رسیدگی به پرونده هسته‌یی رژیم برگزار می‌شود. طی یک سال گذشته هر بار که بحث ارائهٔ قطعنامه علیه رژیم در نشست‌های شورای حکام مطرح می‌شد، رژیم با موش و گربه بازی، ساعاتی پیش از آغاز نشست شورای حکام به مدیرکل آژانس اجازهٔ ورود به تهران را می‌داد و ضمن دادن امتیازاتی جزیی و قول همکاری، با این محاسبه که طرف‌های مقابل خواهان احیای برجام هستند و از راه‌حل دیپلوماسی روی برنمی‌تابند، مانع صدور قطعنامه توسط نشست شورای حکام می‌شد، اما هنگامی که به‌قول معروف خرش از پل می‌گذشت، زیر قولهایش می‌زد و بازرسان را با انواع بهانه‌ها، دست به سر می‌کرد.

در آخرین نشست شورای حکام که روز ۲۲شهریورماه گذشته برگزار شد، این سناریو بار دیگر تکرار شد. رژیم تنها ساعاتی پیش از نشست رژیم به گروسی اجازه ورود به تهران داد و طی توافقی پذیرفت بازرسان آژانس در سایت کرج دوربینهای نظارتی را راه بیندازند و کارتهای حافظهٔ آنها را تعویض کنند. اما پس از دو هفته، با این حساب که تا جلسهٔ بعدی شورای حکام دست‌کم ۳ماه فرصت هست، مانع از ورود بازرسان به سایت کرج شد. اما این بار شورای حکام تصمیم گرفت برای بررسی این وضعیت رژیم پیش از موعد جلسه برگزار کند. اکنون شب پیش از جلسهٔ ویژه شورای حکام، بار دیگر رژیم گروسی را به تهران راه داده است، در حالیکه رابطه‌اش با آژانس در وضعیت بحرانی است و موضوع پی.ام.دی (ابعاد احتمالی نظامی برنامهٔ هسته‌ای) جدی‌تر از همیشه روی میز است.

از طرف دیگر مقامات آمریکا نیز پیاپی تهدید می‌کنند که به‌خاطر اقدامات رژیم، احیای برجام بیش از هر زمان به نقطهٔ فروپاشی نزدیک شده است. رابرت مالی، نمایندهٔ آمریکا در امور ایران می‌گوید اگر رژیم به‌این تنش آفرینی ادامه دهد، «جرقه زده خواهد شد». لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا هم برای اولین بار گفت اگر مذاکرات وین شکست بخورد «همهٔ گزینه‌ها در رابطه با رژیم ایران، روی میز است».

و لودریان وزیر خارجه فرانسه در همین رابطه هشدار داد: «اگر این مذاکرات (هشتم آذر در وین) ساختگی باشد، باید برجام را تو خالی ارزیابی کنیم».

از سوی دیگر، رژیم کاخ‌سفید را مقصر بن‌بست برجام می‌داند و می‌گوید «آمریکا بر «وین آغاز نشده» گرد مرگ پاشید!» (جوان-ارگان سپاه-۳۰ آبان).

این که کی مقصر این وضعیت است، ناشی از یک واقعیت است که رژیم نمی‌خواهد آن را باور کند. این‌که شرایط با سال۲۰۱۵ و دوران برجام سراپا متفاوت است و همان‌طور که بالاترین مقامات آمریکا، حتی معماران برجام، مانند وندی شرمن گفته‌اند، بازگشت به آن توافق، خیالی بیش نیست و رژیم ایران باید به توافق ۲۰۲۱تن دهد و علاوه بر طولانی و گسترده‌تر شدن محدودیت‌های هسته‌یی، از برنامهٔ موشکی و دخالت منطقه‌یی خود نیز دست بکشد.

در چنین وضعیتی که چکش فشارهای جهانی بالای سر رژیم قرار گرفته، سندان بحران اجتماعی و خطر قیام نیز زیر پای رژیم است. وضعیت اقتصادی در نقطهٔ فروپاشی است، بحران معیشت، بی‌آبی، بحران برق، محیط‌زیست و... صبر جامعه را لبریز کرده و خیزش‌های اصفهان و شهرکرد، سرآغاز سلسله‌ای از خیزش‌هایی است که از نظر زمانی به‌یکدیگر نزدیک‌تر شده و در یک نقطه به قیامی سراسری و سپس انقلاب، بالغ خواهند شد.

اکنون خامنه‌ای چه کند؟ برای مهار این وضعیت نیاز دارد طناب تحریم‌ها شل شود؛ اما معنایش برباد رفتن آن چیزهایی است که خودش به آنها «مؤلفه‌های قدرت» می‌گوید و حفظ هژمونی‌اش به آنها وابسته است.

این‌چنین است که رژیم در بزنگاهی خطیر، میان چکش جامعهٔ جهانی و سندان وضعیت انفجاری جامعه، گرفتار شده است.