جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده با صدور بیانیهای به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی آزادی مطبوعات گفت:امروزودر روز جهانی آزادی مطبوعات، ما شجاعت قاطعانه خبرنگاران درهمه جا را گرامی میداریم.
پرزیدنت بایدن در این بیانیه که روز دوشنبه ۱۳ اردیبهشت منتشر شد، گفت: خبرنگاران از حقیقت رونمایی میکنند، سوءاستفاده از قدرت را کنترل میکنند و از کسانی که در قدرت هستند، درخواست شفافیت میکنند. حضور آنها برای یک دموکراسی فعال، ضروری است.
رئیس جمهوری آمریکا افزود: در جریان همهگیری کرونا، خبرنگاران و کارکنان رسانه در خط مقدم آگاهسازی عمومی و با خطر انداختن جدی سلامت خود بودند و در مواقعی که حقیقت، زیر حملات شدید قرار دارد، نیاز ما به گزارشهای موثق و مبتنی بر حقیقت، گفتوگوهای عمومی و مسئولیتپذیری هیچگاه این قدر مهم نبوده است.
از سال ۱۹۹۳، مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز سوم ماه مه را بهعنوان «روز جهانی آزادی مطبوعات» اعلام کرد.
پیام وزیر خارجه آمریکا
آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده هم در پیامی به مناسبت روز سه ماه می (۱۳ اردیبهشت) روز جهانی آزادی مطبوعات، گفت که آمریکا مدافع آزادی بیان و امنیت روزنامهنگاران است.
آقای بلینکن با اشاره به اینکه ایالات متحده روز آزادی مطبوعات را جشن میگیرد، گفت: آمریکا مدافع آزادی مطبوعات و همچنین امنیت روزنامهنگاران و کارکنان رسانه در جهان است.
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از این بیانیه بدون اشاره به نام ایران گفت ایالات متحده اقدام برخی از کشورها برای قطع جزئی یا کلی اینترنت را به عنوان یک تاکتیک برای جلوگیری از اعمال آزادی بیان و آزادی عقیده محکوم میکند. وی گفت: ما از دولتها میخواهیم در مورد همه جرایم اعلام شده علیه روزنامه نگاران و کارکنان رسانهها پاسخگو باشند.
جمهوری اسلامی ایران همزمان با اعتراضات آبان ماه سال ۱۳۹۸، با قطع اینترنت مانع اطلاع رسانی درباره سرکوب و کشتار معترضان شد. رویترز بعدها گزارش داد که دستکم ۱۵۰۰ نفر از معترضان توسط جمهوری اسلامی در این اعتراضات کشته شدهاند.
۳۱ فروردین امسال، سازمان بین المللی گزارشگران بدون مرز، تازهترین رده بندی وضعیت آزادی رسانهها در جهان در سال ۲۰۲۱ را منتشر کرد که در این لیست، جمهوری اسلامی ایران با یک رتبه سقوط، در رده ۱۷۴ قرار گرفت. در این گزارش ۱۸۰ کشور مورد ارزیابی قرار گرفتهاند.