۱۴۰۰ خرداد ۳, دوشنبه

وحشت از تحریم مردمی انتخابات دغدغهٔ اصلی نظام - مروری بر رسانه‌های حکومتی

                       گزیده روزنامه‌های حکومتی

روزنامه‌های حکومتی روز دوشنبه سوم خرداد بیشترین مطالب خود را به خاموشیهای گسترده برق اختصاص داده‌اند. روزنامه‌های باند ولی‌فقیه تلاش کرده‌اند موضوع را به تدبیری باند روحانی نسبت داده و کلیت نظام را از شراکت در انهدام زیرساختها در ببرند

و هم‌چنین علت را محدود به دورهٔ سیرک نمایش انتخابات کرده و مدعی شده‌اند باند روحانی برای ناراضی کردن و فراری دادن مردم از نمایش انتخابات اقدام به قطع برق و گرانیهای اخیر کرده است. روزنامه‌های باند مغلوب هم در توضیح علت خاموشیها به جای برجسته کردن نقش سپاه پاسداران در توسعهٔ مزارع بیت کوین، نقش چینیها را برجسته کرده‌اند. حال آن که در سال قبل همین روزنامه‌ها اقرار کرده بودند چینیها بعد از راه‌اندازی مزارع استخراج ارز دیجیتالی، آنرا به سپاه پاسداران واگذار کرده‌اند. روزنامه‌های باند مغلوب در مورد فروش برق به عراق و افغانستان به‌رغم نیاز در داخل اعتراف کرده‌اند. در کنار عنوانهای مربوط به مشکلات مردم در اثر خاموشیهای برق تیترهای مربوط به مذاکرات با آژانس و چشم‌انداز برجام و هم‌چنین جنگ باندها در سیرک انتخابات دیده می‌شود.

عقب‌نشینی از ادعا با اجازه مقامات بالا!

موضوع برجام و مذاکره با آمریکا در روزنامه‌های باند ولی‌فقیه عرصهٔ شکاف در نظام بر سر نقشه‌مسیر با جامعهٔ جهانی است. «مهلت یک ماهه با آژانس با کدام انگیزه؟» عنوان نکتهٔ حسین شریعتمداری در کیهان است که نوشته «...۲- تمامی شواهد موجود - تأکید می‌شود تمامی شواهد- حکایت از آن دارند که آمریکا نه فقط قصد تأمین خواسته ایران و لغو تحریم‌ها را ندارد بلکه بر تداوم آن اصرار هم می‌ورزد! بنابراین سؤال بعدی آن است که دولت با چه انگیزه‌ای درپی تمدید یک ماهه مهلت ۳ماهه قبلی به آژانس است؟!» کیهان در ادامه اطلاع داده که رافائل گروسی حاضر به پذیرش پیشنهاد رژیم برای بستن پرونده پی.ام.دی نشده است. کیهان در ادامه نوشته است: «اکنون که دولت به پایان دوره ۸ساله خود رسیده است اصرار دارد که با وعده لغو حداقل چند تحریم‌، دست خالی خود را پُر نشان داده و از این رهگذر‌، در انتخابات پیش‌روی، امتیازی در سبد نامزد جریان هم‌سو با خود بریزد!... چرا که آمریکا در جریان مذاکرات وین بارها اعلام کرده است حاضر به لغو تحریم‌های اصلی و اساسی نیست ولی روحانی در همین حال از بیل زدن به کمر تحریم‌ها و شکست آن خبر می‌دهد!».

«تمدید مهلت به آژانس اتمی به صلاح کشور نیست» عنوان مطلب فرهیختگان است که به‌نقل از آبنیکی، مقام سابق انرژی اتمی رژیم نوشته است. جالب است که در کنار این مطلب حرفهای فرجی راد سفیر پیشین رژیم در نروژ دیده می‌شود که در دفاع از مذاکرات گفته است: «به‌نظر می‌رسد مشورتها صورت گرفته و بر اساس آن ممکن است توافق حاصل یا حتی کمتر از یک ماه نیز تمدید شود».

«فرصت دوباره به مذاکرات احیای برجام در وین توافق ایران با آژانس تمدید می‌شود» عنوان مطلب روزنامه ایران ارگان دولت روحانی است که به‌نقل از یک منبع آگاه در شورایعالی امنیت رژیم خبر از کوتاه‌آمدن نظام در مقابل آژانس داده و نوشته است: «پایگاه اطلاع‌رسانی «نور نیوز» نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به‌نقل از یک مقام مطلع در دبیرخانه این شورا خبر داده که با توجه به پایان یافتن ضرب‌الاجل سه ماهه ایران به آژانس، احتمال تمدید مشروط توافق قبلی برای مدت یک ماه وجود دارد».

در میان دعوای دلواپسان و باند روحانی بر سر مذاکرات حول برجام روزنامه رسالت با تیتر «برجام ابطال‌پذیر است» آب سرد روی سر منتظران غرب در نظام ریخته و نوشته است: «چنان‌چه پیش‌بینی می‌شد، احیای توافق هسته‌یی میان ایران و اعضای ۱+۵ (برجام)، به‌معنای سرمایه‌گذاری بسیاری از شرکت‌های بزرگ، متوسط و حتی کوچک در کشورمان نخواهد بود... در این میان شرکت نفتی توتال و شرکت پژو-سیتروئن، پی‌. اس‌. ای، که اخیراً به گروه چندملیتی خودروسازی «استلانتیس» پیوسته است، یکی تلویحا و دیگری آشکارا گفته‌اند که در صورت احیای برجام، از بیم مجازات‌های آمریکا (که در آینده ممکن است اعمال شود) قصد ادامه سرمایه‌گذاری در (نظام) را ندارند».

وحشت از تحریم مردمی انتخابات دغدغهٔ اصلی نظام

در روزنامه‌های هر دو باند حاکم با اشاره به زمینه‌های نارضایتی انفجاری مردم از نظام، هر یک «عدم مشارکت مردم» را به حساب دیگری نوشته است. جهان صنعت در مطلبی با اشاره به هشدار روحانی بابت باشکوه برگزار نشدن انتخابات به نقش خود او و باندش پرداخته و نوشته است: «نگرانی‌های کنونی روحانی با توجه به سابقه عملکردش در مدیریت بحران کرونا، بیشتر بابت کاهش نرخ مشارکت سیاسی است و خود شخص روحانی و شاید همه نامزد‌های انتخابات و همه کارگزاران نظام سخت می‌دانند که انتخابات ۱۴۰۰ از منظر نرخ مشارکت، چه نوع انتخاباتی است؟ همان‌گونه که از برخی شواهد و نشانه‌ها پیداست، انتخابات پیش‌رو یک انتخابات پر‌عرضه اما کم‌تقاضاست». این روزنامه در ادامه به دغدغهٔ اصلی نظام پرداخته و نوشته است: «کارزار‌ها و هم‌چنین کمپین‌هایی بابت (نه) به انتخابات از سوی گروه‌های ناراضی به راه افتاده که به‌نظر می‌رسد در روز‌های منتهی به انتخابات شدت و حدت بیشتری بگیرد».

« مستقل هیچ به جلو؛ هزار گام به عقب» عنوان مطلب روزنامه مستقل است که از جمله نوشته: «در نگاه افکار عمومی، کسی پاک و مردمی است که با دولت فاصله و زاویه داشته باشد. همکاری با دولت در نگاه مخالفان که جای خود دارد در اذهان منتقدان نیز حمل بر سازشکاری و تسلیم به قدرت فائقه برآورد می‌شود. مشکل از همان حکومت ناپذیریِ جامعه است یا از یاد و پیچیده‌تر شدن خودکامگیِ سیستماتیک؟».