پیشتر داعش بخش زیادی از آثار باستانی سوریه را تخریب کرده بود
نیروهای ایرانی و شبه نظامیان تابع آنها در منطقه «المیادین» استان دیرالزور سوریه برای محافظت از مهمات و تسلیحات خود در مقابل حملات هوائی، اقدام به پنهان کردن این تسلیحات در سنگرها و کانالهای عمیق استتار شده در میان آثار باستانی سوریه کردند.
در این راستا، شبهنظامیان موسوم به «ابوالفضل عباس» وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مقدار قابل توجهی از ذخیره مهمات، موشکهای با برد کوتاه و متوسط را به انبارهای خود در این منطقه منتقل کردهاند. براساس گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه در روز سه شنبه ۱۸ ماه می جاری، این محمولهها قبلاً از مرز عراق وارد سوریه شده بودند.
سابقه انتقال سلاح از عراق
در اوایل ماه گذشته میلادی، این شبهنظامیان چهار کامیون سلاح پر از موشکهای کوتاه برد و میان برد را از طریق گذرگاه غیرقانونی «سکک» در مرز عراق واقع در منطقه «آلبوکمال» به داخل سوریه منتقل کردند. دو کامیون از این محمولهها در منطقه «عیاش» در دیرالزور غربی توسط شبه نظامیان افغانی «فاطمیون» تخلیه شد و دو کامیون دیگر مسیر خود را به سوی پایگاه شبه نظامیان ایران در حومه استان «الرقه» ادامه دادند.
شبهنظامیان وابسته به سپاه پاسداران سابقه طولانی در مخفی کردن سلاح خود در میان مناطق مسکونی و آثار باستانی دارند. علاوه بر این شیوه انتقال موشکها و مهمات جنگی از عراق توسط این شبه نظامیان نشان میدهد که آنها کامیونهای حمل میوه و سبزیجات را از طریق گذرگاههای غیرقانونی، برای مقاصد خود مورد استفاده قرار میدهند.
پروژه «مزدورپروری» پایدار
همزمان با برنامه انتقال غیرقانونی سلاح به سوریه، شبه نظامیان وابسته به سپاه پاسداران، پروژه استخدام مزدور از میان جوانان بیکار را به شدت دنبال میکنند و از اوضاع نابسامان اقتصادی کشور سوریه نهایت بهرهبرداری را به عمل میآورند.
براساس گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه، تاکنون بیش از ۹ هزار و ۸۵۰ نفر در پروژه مزدورپروری سپاه جهت جنگیدن در صفوف شبه نظامیان نامنویسی کردند. براساس این گزارش تعداد نیروهای ایرانی شامل دستههای سوری و غیر سوری به بیش از ۲۵ هزار نفر رسیدهاست. این در حالی است که رقابت این نیروها با روسها در منطقه «غرب رودخانه فرات» به جای باریکی رسیدهاست و برای روسها که تلاش میکنند در میان عشایر آن منطقه نفوذ کنند، موانعی را ایجاد کردهاست.
براساس برآورد دیدبان حقوق بشر سوریه، آرایش نیروهای ایرانی در منطقه غرب رودخانه فرات از شهر آلبوکمال گرفته تا محور «التبنی»، و امتداد آن به مناطق المیادین، دیرالزور و بخشهای از شهر حمص را شامل میشود.