۱۳۹۹ اسفند ۲۳, شنبه

کرونا در ایران: افزایش ١٠ برابری کشندگی کرونای جهش یافته در خوزستان و مرگ ٣۴ درصد بیماران پیش از رسیدن به اورژانس


سخنگوی وزارت بهداشت ازچرخش کرونای انگلیسی دراغلب استانهای کشورخبر داد.

نادر توکلی معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران، روز جمعه ۲۲ اسفند، با اشاره به افزایش بیماران بدحال کرونایی در بخش های آی سی یو و نیز افزایش بستری کودکان کمتر از ۱۰ سال در پایتخت، هشدار داد که آثار سفرها و عدم رعایت پروتکل‌ها در خریدهای نوروزی از هفته سوم فروردین ماه آشکار خواهد شد. از سوی دیگر، سخنگوی وزارت بهداشت از چرخش کرونای انگلیسی در اغلب استان های کشور خبر داد.

افزایش ١٠ برابری کشندگی کرونای جهش یافته؛ مرگ ٣۴ درصد بیماران پیش از رسیدن به اورژانس

محمد علوی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، روز جمعه با اشاره به عوامل افزایش موارد مرگ ناشی از کرونا، گفت: «یکی از دلایل این مساله، جهش ویروس و افزایش ۷ تا ۱۰ برابری میزان مرگ آن است؛ اگر ویروس قبلی، در ۱۰ تا ۱۲ روز بیمار را بدحال می‌کرد اکنون در ۴۸ ساعت بیمار بدحال می‌شود».

وی افزود: «مراجعه دیرهنگام بیماران به مراکز درمانی نیز در این مساله تاثیرگذار است؛ طبق آماری که رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز اعلام کرده، ۳۴ درصد فوت‌شدگان یا فوت‌شده به بیمارستان می‌رسند یا در اورژانس جان خود را از دست می دهند».

وی افزود: «در حال حاضر روزهای سخت کرونا را سپری می‌کنیم؛ متاسفانه در زمستان امسال وارد موج جدید دیگری شده‌ایم که از موج قبلی بزرگتر و بلندتر است.به پرستاران و پزشکان فشار سنگینی وارد شده است؛ بخش‌ها و ICU ها پر از بیمار هستند و برخی از بیماران زیر دستگاه هستند و دچار زجر تنفسی‌اند؛ این بیماران، کسانی هستند که تا یکی دو روز پیش، وضعیت مناسبی داشتند».

وی ادامه داد: «با توجه به تغییر رفتار ویروس، با ویروسی مواجه هستیم که سرایت‌پذیری و بیماری‌زایی شدیدتری دارد؛ بیمار را در مدت کوتاهی بدحال می‌کند و دوره کمون آن نیز کاهش یافته است. میزان واگیری این ویروس ۱۰ برابر بیشتر، بستری شدن ۸ تا ۹ برابر بیشتر و مرگ ناشی از آن ۵ تا ۷ برابر بیشتر از ویروس قبلی است بنابراین روش‌های قدیم دیگر جوابگوی مقابله با این ویروس نیست».

وی تصریح کرد: «مراجعه دیرهنگام به بیمارستان به دلیل باورهای غلط است؛ گاهی یک بیمار مبتلا حاضر نیست به بیمارستان برود. برخی بیماران زمانی به بیمارستان مراجعه می‌کنند که ۷۰ تا ۸۰ درصد ریه درگیر شده است و دیگر نمی توان کاری برای بیمار انجام داد. برخی نیز خودتشخیصی و از آن بدتر، برخی خوددرمانی می‌کنند».

افزایش بستری کودکان کمتراز۱۰سال درتهران؛تأکید برعدم برگزاری چهارشنبه سوری

نادر توکلی معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران، روز جمعه تاکید کرد: «آثار سفرها و عدم رعایت پروتکل‌ها در خریدهای نوروزی از هفته سوم فروردین ماه آشکار خواهد شد». وی افزود: «حدوداً بین ۲۶۰ تا ۳۰۰ بستری روزانه در بیمارستان‌های استان داریم و موارد سرپایی هم بین ۲۰۰۰ تا ۲۴۰۰ نفر هستند».

وی ادامه داد: «نسبت بستری بیماران در آی‌سی‌یو نسبت به گذشته بیشتر شده است و می‌توان گفت آنهایی که بستری می‌شوند بد حال‌تر هستند. از طرفی درصد بستری افراد زیر ۱۰ سال به ۱۱ درصد رسیده است؛ در حالی که پیش از این و در ماه‌های قبل این درصد کمتر بود».

او با اشاره به اینکه با توجه به نزدیکی به عید وضعیت رعایت پروتکل‌های بهداشتی در صنوف و بازار به شدت در حال افت است، گفت: «با آغاز سفرهای نوروزی، همه نوع بیماری ( اشکلال مختلف کرونا از نوع کلاسیک تا جهش یافته) را در تهران خواهیم دید؛ زیرا سفر از تهران و به تهران به عنوان پایتخت می‌تواند آمار بالایی داشته باشد».

وی با بیان اینکه در حال حاضر میزان سرایت پذیری ویروس جهش یافته کرونا در کشور بسیار بالا است، بر عدم برگزاری مراسم چهارشنبه تأکید کرد و اظهار داشت: «آخرین تصمیم‌گیری‌ها در مورد سفرهای نوروزی به روز ۲۵ اسفندماه موکول شده است.»

معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران، با اشاره به بروز موج چهارم کرونا در بیماران سرپایی، گفت: «موارد کرونای جهش یافته همانگونه که در کشور پخش است، در استان تهران هم مشاهده شده است و به نظر می‌رسد شاید بخشی از افزایش بستری افراد زیر ۱۰ سال با کرونای انگلیسی مرتبط باشد».

انتقاد از تناقض در گفتار مسئولین دربارۀ سفرهای نوروزی؛ حذف سفرهای اتوبوسی به مقاصد خارجی

محمدرضا محبوب‌فر عضو انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ایران با ابراز تاسف نسبت به تفاوت گفتار و عملکرد برخی مسئولان ستاد ملی کرونا درباره سفرهای نوروزی اظهار کرد: «از یک سو اعلام می شود قرار نیست کسی به سفر برود و از طرف دیگر همه امکانات سفر نوروزی و خرید بلیط برای مردم مهیا شده است». او با اشاره به شیوع کرونا درسطح کشور، گفت: «ورودی شهرهای شمالی و مقاصد گردشگری در جنوب کشور با ممنوعیت تردد روبرو است، اما دفاتر خدمات مسافرتی تبلیغات وسیعی انجام می‌شود.»

وی با بیان اینکه الگوی ابتلا به کرونا خانوادگی شده است و کشور وضعیتی نگران کننده دارد، ادامه داد: «از جمله راه های انتقال این بیماری ازدحام جمعیت و دورهمی های خانوادگی است و سفرهای نوروزی دروازه ورود به پیک چهارم کرونا خواهد بود».

غلامرضا منتظری نائب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس نیز گفت: «هر بلیط نوروزی مجوزی برای ورودِ فرد به بیمارستان است که زمینه ساز مرگ و نابودی ما خواهد بود».

احمدرضا عامری رییس اتحادیه کشوری شرکت‌های تعاونی حمل و نقل مسافر نیز از حذف سفرهای اتوبوسی به مقاصد خارجی نوروز خبر داد و گفت: « تا به امروز هیچ ممنوعیتی برای تردد به شهرهای مختلف با انواع رنگ‌ها به ما اعلام نکرده‌اند و پیش فروش بلیت به همه شهرها انجام شده است». وی افزود: «سال‌های گذشته برای نوروز بلیت اتوبوس به مقاصد گرجستان، ترکیه، ارمنستان، افغانستان، عراق و آذربایجان به فروش می‌رفت اما امسال سفر جاده‌ای به مقاصد خارجی نداریم».

قرنطینۀ روستایی در قشم به دلیل شیوع کرونای انگلیسی

علیرضا نصری فرماندار قشم، روز جمعه گفت: «پس از اعلام شبکه بهداشت و درمان مبنی بر نمونه گیری از ۵۰ نفر از اهالی روستا و مثبت شدن نمونه ۱۵ نفر و درگیری آنها با کرونای جهش یافته، جلسه اضطراری ستاد مدیریت بیماری کرونا تشکیل شد». وی با بیان اینکه ممنوعیت تردد در روستای دیرستان به دلیل وضعیت پیش آمده اجرا شده، گفت: «تمهیدات برای قرنطینه کامل روستای دیرستان از توابع بخش شهاب با همکاری پاسگاه بسیج و دهیاری انجام می شود».

او با بیان اینکه بر اساس تصمیم ستاد مدیریت کرونا فعالیت های صیادی و گردشگری در اسکله کندالو متوقف خواهد بود، اظهار کرد: وضعیت هشدار از بلندی مساجد روستا و بازرسی از صنوف روستا اعلام شده است.

انتقاد از عدم قرنطینۀ خوزستان و درخواست افزایش سهمیۀ واکسن در این استان

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز تصریح کرد: «هنوز همکاران ما در مراکز بهداشت، واکسن کرونا دریافت نکرده‌اند در حالی که با بیماران تماس دارند و از نظر ما در اولویت هستند».

وی بیان کرد: وزارت بهداشت قول داده که چند هزار دوز واکسن به استان خوزستان تحویل دهد. تقاضای ما از وزارت بهداشت این بوده که سهمیه کیت‌های تشخیصی و سهمیه واکسن خوزستان را افزایش دهند».

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خصوص لزوم اعمال شدیدتر محدودیت‌ها، گفت: «اواخر بهمن‌ماه پیشنهاد لاک داون را ارائه دادیم و آن بازه زمانی بهترین زمان برای انجام این کار بود زیرا می‌توانستیم با دو هفته تعطیلی، دو سه هفته مانده به عید شرایط را عادی کنیم و بازار نیز فروش خود را داشته باشد اما متاسفانه ستاد ملی مقابله با کرونا با این درخواست موافقت نکرد و نتوانستیم این برنامه که منطبق با علم اپیدمیولوژی، اقتصاد و اجتماعی و مورد موافقت همه مسئولان استانی بود را در خوزستان اجرا کنیم».

چرخش کرونای انگلیسی در اغلب استان های کشور؛ هشدار نسبت به سفرهای نوروزی

سخنگوی وزارت بهداشت ایران، روز جمعه ٢٢ اسفند، تصریح کرد: «ویروس جهش یافته انگلیسی در اغلب استان‌های کشور در حال چرخش است و با توجه به قدرت سرایت بسیار بالای آن هرگونه اقدام به سفر می‌تواند تبعات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد».

سیما سادات لاری افزود: «تجربه مبارزه با بیماری در کشور به خوبی ثابت می‌کند که بین سیر ایجاد پیک‌های تردد در کشور و بروز پیک‌های بیماری ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد».

وی ادامه داد: «همواره با افزایش سفرهای بین شهری شاهد افزایش مراجعه به بخش‌های سرپایی و ایجاد روند رو به رشد موارد بستری و مرگ و میر ناشی از کووید ۱۹ هستیم».

آمار رسمی کرونا در ایران:

سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت ایران، گفت: «بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، از دیروز تا امروز ۲۲ اسفندماه، ۸۰۸۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شده است که ۵۹۳ نفر از آن‌ها بستری شده اند».

وی ادامه داد: «با توجه به شمار مبتلایان جدید، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۷۳۱ هزار و ۵۵۸ نفر رسیده است».

به گفته سخنگوی وزارت بهداشت متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۵۳ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۶۱ هزار و ۶۹ نفر رسیده است.

وی در ادامه تصریح کرد: «همچنین ۳۸۲۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید بیماری و در بخش‌ مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند».

سخنگوی وزارت بهداشت در پایان گفت: تاکنون ۱۱ میلیون و ۵۸۸ هزار و ۴۴۱ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.