دولت جو بایدن به پکن خبر داده است که با افزایش واردات نفت از ایران، ایالات متحده تحریمهای دوره ترامپ را علیه چین اعمال خواهد کرد.
فایننشال تایمز به نقل از یک مقام بلندپایه آمریکایی گزارش داد که دولت بایدن از «تاکتیک چراغ سبز» استفاده نمیکند و افزود ممکن است طی گفتوگوهای احتمالی چندجانبه اعضای برجام برای احیای توافق هستهای، تحریمهای ایران لغو شوند.
این مقام بلندپایه آمریکایی همچنین گفت: «در نهایت هدف ما این نیست که تحریم اعمال کنیم. هدف ما این است که تحریمها را برداریم و ایران نیز اقدامات خود در نقض توافق هستهای را متوقف کند.»
او با اشاره به اینکه واشینگتن ممکن است اجازه دهد میلیاردها دلار اموال توقیف شده ایران در کره جنوبی آزاد شود گفت این نوع موضوعات باید در قالب مذاکراتی که برای بازگرداندن ایران به تعهدات هستهای صورت میگیرد بررسی شوند.
طبق آمار ارائه شده از سوی شرکت مطالعات انرژی کپلر، ایران در ماه فوریه روزانه به طور متوسط ۴۷۸ هزار بشکه نفت به چین صادر کرد و انتظار میرود این رقم در ماه مارس تا یک میلیون بشکه افزایش یابد. به گفته تحلیلگران بازار انرژی، ایران نفت خود را با تخفیف بسیار زیادی به چین میدهد.
طبق اطلاعات شرکت کپلر، ایران نفت خام و میعانات گازی خود را تحت عنوان محصولات عمان به چین ارسال میکرده است. در یکی از این موارد چهار نفتکش ترنسپوندر خود را، که با ارسال امواج رادیویی هویت کشتی را اعلام میکند، برداشته و به کشتیهای دیگر در بندری در عمان منتقل کردهاند. این نفتکشها سپس برای بارگیری حدود هشت میلیون بشکه نفت به ایران بازگشتند و در راه حرکت به سمت چین ترنسپوندرهای خود را از کشتیهای عمانی پس گرفتند.
آمریتا سن، تحلیلگر موسسه مشاوره انرژی اسپکتس به فایننشال تایمز گفت که ردگیری نفتکشهای ایران بسیار سخت است و این کشتیها عمدتا حامل نفت خام یا محصولات پتروشیمی هستند که ماهها در دریا انبار شدهاند.فایننشال تایمز به نقل از یک تاجر محصولات پتروشیمی نوشت از زمانیکه بایدن به ریاستجمهوری رسیده، «بسیاری از شرکتها دیگر از خطر تحریم نمیترسند.»