رئیس سابق جمهوری اسلامی با انتشار بیانیهای اعلام کرده که پیش از آغاز مذاکرات محرمانه با ایالات متحده آمریکا در عمان، در جلسهای هشدار داده که مذاکره با آمریکا در شرایطی که تحریمهای اقتصادی اثرگذار بوده به زیان ایران است.
علی اکبر صالحی در کتابی به نام «گذری در تاریخ» میگوید مذاکرات محرمانه با آمریکا در عمان زیر نظر علی خامنهای انجام شده است. به این ترتیب محمود احمدینژاد، رهبر جمهوری اسلامی را شریک شکست برجام کرده است.
محمود احمدینژاد: «این کار [مذاکره با آمریکا در عمان] خطرناک است. ممکن است زمین بخورید.» (عکس: آرشیو)
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی که بعد از خروج آمریکا از برجام ایراد کرد، گفته است: «از روز اول بارها گفتم به آمریکا اعتماد نکنید. گفتم اگر میخواهید قرارداد ببندید، تضمین لازم را بگیرید و بعد ببندید.»
در سه روز گذشته فرماندهان نظامی ایران از خروج آمریکا از برجام اظهار خشنودی کرده بودند، گروهی از نمایندگان ولایتمدار در صحن علنی مجلس پرچم آمریکا را به آتش کشیدند و سرانجام روز جمعه هم تریبونهای نماز جمعه به تمجید از درایت رهبر جمهوری اسلامی اختصاص داشت. احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد گفته است: «با عملی که رئیسجمهور آمریکا انجام داد، تجربه مردم نسبت به اقوال و آرای پربصیرت مقام ولایت افزود و هم عبرت را برای مردم و مسئولان نظام ایجاد کرد.»
احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران نیز با اشاره به تلاش دولت برای رایزنی با قدرتهای اروپایی برای حفظ توافق هستهای گفته است: « اینکه میگویید آمریکا نه، اتحادیه اروپا آری، با عبرت نمیسازد. عبرت بگیرید. همه سر و ته یک کرباساند. یادتان است که برخی اوایل برجام چه گل و بلبلی میگفتند؟ آقا فرمودند تعهد کتبی بگیرید، نگرفتند. این شد.»
محمود احمدینژاد همزمان با این سخنان با انتشار بیانیهای گفته است:
«زمانی که قرار بود مذاکرات با آمریکا در عمان شروع شود، در جلسهای با حضور مقامات ارشد کشور اعلام کردم که مذاکره در شرایطی که دشمن تصور میکند دست بالا را دارد و تحریمها اثر گذار بوده است، به ضرر کشور تمام میشود. خواهش کردم که شش ماه مهلت دهند تا با اجرای چند برنامه ضربتی اقتصادی و تقویت قدرت اقتصادی مردم، آثار تحریمها کنترل شود و مذاکره در شرایط برابر انجام گیرد. حتی اعلام کردم که حاضرم خانوادهام را به گروگان و تضمین بگذارم که اگر طرحها موفق نبود، خود و خانوادهام را اعدام نمایند. با اینحال تمام کارهای اصلی کشور متوقف و همه امور به توافق با بیگانگان منوط و مرتبط گردید.»
علی اکبر صالحی که تصدی وزارت خارجه ایران از سالهای ۸۹ تا ۹۲ را به عهده داشته، مخالفت محمود احمدینژاد با مذاکرات عمان را تأیید میکند. صالحی در کتابش برای نخستین بار اسامی هیأت ایرانی مذاکرهکننده در عمان را هم فاش کرده است: علی اصغر خاجی سفیر فعلی ایران در چین، محسن بهاروند مذاکرهکننده ایران در پرونده آمیا که هماکنون در یک مؤسسه بینالمللی در دهلی نو فعالیت میکند، رضا زیبب سفیر فعلی ایران در قبرس و رضا نجفی نماینده فعلی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعضای مذاکرهکننده هیأت ایرانی با تیم آمریکایی در عمان بودند.
صالحی از چهار شرط علی خامنهای برای مذاکره با آمریکا در عمان هم پرده برمیدارد:
مذاکره در سطح وزیر خارجه برگزار نشود و نماینده ایران در حد وزیر آنجا نرود
مذاکره فقط برای مذاکره نباشد
مذاکره فقط در ارتباط با موضوع هستهای باشد
رئیسجمهور هماهنگکننده دو مسیر مذاکره باشد: مسیر اول همان مسیر مذاکره ۱+ ۵ و مسیر دوم مذاکره محرمانه با آمریکا
به روایت صالحی، محمود احمدینژاد رئیسجمهور وقت از مذاکرات عمان استقبال نمیکند. به گفته صالحی، احمدینژاد درباره این موضوع به او گفته است: «این کار خطرناک است و شما ممکن است زمین بخورید.»
احمدینژاد در بیانیه ۲۱ اردیبهشت خود میگوید تعهدات ایران در برجام شفاف و قطعی تعهدات طرفهای دیگر مبهم و بدون ضمانت اجرایی است. رئیس سابق جمهوری اسلامی میگوید در اثر اجرای مفاد برجام «بیش از ٣٠ میلیارد دلار تاسیسات هستهای متوقف یا از دور خارج شده است.