لوید آستین،وزیردفاع آمریکا، با حمایت از تلاشهای رییس جمهوری ایالات متحده برای رسیدن به یک توافق هستهای جدیدباایران گفت که در عین حال «ایران چالشهای امنیتی جدی ایجاد میکند که فراتر از برنامه [هستهای] است.»
وزیر دفاع آمریکا در نشستی خبری گفت: «بسیار واضح میگویم: ما در برابر تهدیدهای ایران یا نیروهای نیابتیاش، از خود و شرکایمان دفاع خواهیم کرد.»
او با اشاره به اینکه ایران در حال «تنشآفرینی و تضعیف ثبات» در منطقه است، گفت که واشینگتن هیچگاه به ایران اجازه دسترسی به سلاح هستهای را نخواهد داد.
در همین حال، وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که مقامهای ارشد آمریکایی و اعضای شورای همکاری خلیج فارس جلسه کارگروه در خصوص ایران تشکیل دادند.
طبق این بیانیه، اعضای این کارگروه سیاستهای تهاجمی و خطرناک ایران از جمله گسترش و استفاده مستقیم از موشکهای بالستیک پیشرفته و سامانه پهپادی را محکوم کردند.
از سوی دیگر ترکی الفیصل، رییس پیشین سازمان اطلاعات عربستان سعودی، در گفتوگو با انبیسی نیوز گفت که ریاض باید برای دفاع از خود در برابر احتمال مجهز شدن ایران به سلاح هستهای، هر اقدامی را که لازم است انجام دهد، از جمله اینکه به «دانش ساخت بمب» دسترسی پیدا کند.
در همین حال، وبسایت خبری اکسیوس به نقل از سه منبع اسرائیلی و آمریکایی گزارش داد که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در گفتوگو با همتای اسرائیلی خود ایده توافق موقت با ایران را برای خرید زمان بیشتر جهت مذاکرات هستهای مطرح کرده که با مخالفت مقام اسرائیلی مواجه شده است.
به گفته منابع آمریکایی، ایده آمریکا برای توافق موقت با ایران این بود که در ازای مسدود کردن ایران به عنوان مثال غنیسازی اورانیوم تا ۶۰ درصد، آمریکا و متحدانش برخی از پولهای بلوکه شده ایران را آزاد کنند یا معافیتهای تحریمی برای کالاهای بشردوستانه ارائه دهند.
این در حالی است که مایک گارسیا، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، با اشاره به گزارش آکسیوس در توییتی نوشت که ایران پس از چند ماه مذاکره علاقهای به توافق ندارد و بایدن در تحقق وعده انتخاباتی خود مستاصل شده است.
آژانس: ایران به سطح لازم برای ساخت سلاح هستهای نزدیک شده است
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش فصلی خود اعلام کرد که ایران به نقض مفاد توافق هستهای ادامه میدهد و ذخایر اورانیوم با درجه خلوص بالای خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.
در این گزارش که چهارشنبه، ۱۷ نوامبر، منتشر شد، گفته شده است که کل ذخایر اورانیوم غنی شده ایران به حدود ۲۴۹۰ کیلوگرم رسیده و این کشور با نقض مستمر تعهدات هستهای خود به میزان مواد مورد نیاز برای ساخت سلاح اتمی نزدیک شده است.
در این گزارش که در آستانه سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران منتشر شده به محدودیتها و مزاحمتهای ایجاد شده برای بازرسان بینالمللی و ممانعت از ورود آنها برای بازرسی از تاسیسات هستهای اعلام نشده ایران، اشاره شده است.
این گزارش همچنین به نگرانیهای مدیرکل آژانس پرداخته است که قرار است دوشنبه هفته آینده در سفری به تهران با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار کند.
از طرفی و در آستانه آغاز دور جدید مذاکرات بین ایران و قدرتهای جهانی در وین، روزنامه «والاستریت ژورنال» در گزارشی نوشته است که تهران تولید قطعات سانتریفیوژ پیشرفته را در تاسیسات اتمی کرج، موسوم به «تسا» از سر گرفته است.
این روزنامه به نقل از «دیپلماتهایی که با فعالیتهای هستهای ایران آشنا هستند»، در گزارشی نوشت که ایران از اواخر ماه اوت، تولید مقادیر قابل توجهی از قطعات سانتریفیوژ را به صورت تدریجی آغاز کرده است. به گفته یکی از این دیپلماتها، تهران قطعات لازم برای تولید حداقل ۱۷۰ سانتریفیوژ پیشرفته را تولید کرده است.
از سویی و درباره انگیزه ایران بجهت ادامه فعالیتهای غنیسازی اورانیوم و عزم آن برای دستیابی به سطحی از بازدارندگی تا زمان آغاز مذاکرات وین در ۲۹ نوامبر، حمید عنایت، تحلیلگر سیاسی، در مقالهای برای وبگاه «اوراسیا ریویو» نوشته با وجودی که تلاشهای حکومت ایران برای تولید سلاح هستهای هزینههای سنگینی بر مردم این کشور وارد آورده و ایران را در انزوای جهانی قرار داده، جمهوری اسلامی مصمم به دستیابی به سلاح هستهای است، چرا که آن را «ضامن بقا»ی خود میداند.
به گفته این تحلیلگر، پس از خاتمه جنگ ایران و عراق، این نظریه در تهران قوت گرفت، که قدرت جهانی لزوما در گروی اقتصاد پویا، نهادهای دموکراتیک، و ارتش کلاسیک قوی نیست، بلکه باید ابرقدرتها را از طریق «جنگهای نامتقارن» به چالش کشید. این نظریه، پایه و اساس علاقه شدید حکومت ایران به دستیابی به سلاح هستهای و توسعهطلبی در خاورمیانه است.