دو منبع مطلع روز پنجشنبه ۱۱ شهریور به خبرگزاری رویترز گفتند که حزبالله لبنان قصد دارد نخستین محموله سوخت ایران راازطریق زمینی وبا کامیون ازسوریه به لبنان منتقل کند تا از بروز هرگونه مشکل در خصوص تحریمهای آمریکا جلوگیری کند.
در همین روز پیشتر یک رسانه لبنانی گزارش داده بود که نفتکش ایرانی خارک که حامل سوخت ایران برای لبنان است وارد آبهای سوریه شده است. اما وب سایت تانکر تراکرز که ناوگانهای دریایی را رصد میکند، در خصوص این گزارش ابراز تردید کرد.
گروه شبهنظامی حزب الله لبنان که در سال ۱۹۸۲ توسط سپاه پاسداران تاسیس شد، پیش از این اعلام کرده بود در راستای کمک به حل بحران سوخت در کشور از ایران سوخت وارد میکند.
دبیرکل حزب الله هم هفته گذشته گفته بود که غیر از نخستین کشتی حامل سوخت، «دومین و سومین کشتی سوخت از ایران نیز در راه خواهد بود» و «بعد از آن نیز ادامه خواهد یافت».
منتقدان گروه حزب الله در لبنان میگویند، وارد کردن سوخت از ایران میتواند باعث اعمال تحریم علیه این کشور شود در حالی که لبنان با بدترین بحران اقتصادی خود مواجه است.
یکی از این منابع مطلع که نامش فاش نشده به رویترز گفته است، تصمیم در خصوص تحویل گرفتن محموله کشتی از طریق سوریه ربطی به ترس از هدف قرار گرفتن این محموله توسط اسرائیل یا ایالات متحده نداشت، بلکه بر مبنای ملاحظات داخلی و عدم تمایل به بروز مشکل با هر کدام از متحدان، اتخاذ شده است.
روز گذشته ریمون غجر، کفیل وزارت انرژی لبنان، گفته بود که دولت هیچ اطلاعی از پهلو گرفتن محموله سوخت ایران ندارد و کسی هم درخواستی برای دریافت مجوز در این زمینه ارائه نکرده است.
این دو منبع مطلع به رویترز گفتهاند، محموله سوخت وارداتی از ایران از بندر سوریه و از طریق تانکر به داخل کشور لبنان منتقل خواهد شد.
آنها میگویند، بیمارستانها و ژنراتورهای تولید برق در اولویت دریافت سوخت از ایران قرار دارند.
در همین زمینه، محمد جلال فیروزنیا، سفیر ایران در بیروت نیز در گفتوگو با شبکه خبری المنار بدون اشاره به جزییات گفته است که «کشتیها»ی سوخت از ایران به زودی «بهدست» مردم لبنان خواهد رسید.
محمد جلال فیروزنیا در خصوص «چگونگی ورود کشتیهای حامل سوخت ایران به لبنان» گفت: « که این موضوع به طرف لبنانی و دست اندرکاران لبنانی و برادران حزب الله و طرف های ذیربط مربوط می شود.»
لبنان از دو سال پیش با بحران اقتصادی شدید روبرو بوده است و بن بست سیاسی بر سر تشکیل دولت جدید در این کشور باعث شده تا این وضعیت بسیار وخیمتر شود. همزمان با سقوط ارزش پولی ملی لبنان، ذخایر سوختی کشور تقریبا تمام شده است.
چهار سناتور آمریکایی روز گذشته هشدار دادند که واردات نفت از ایران برای لبنان میتواند «پیامدهای شدیدی به همراه داشته باشد.»
سناتور ریچارد بلومنتال، نماینده ایالت کانکتیکات، گروه حزب الله را یک «سازمان تروریستی» و « سرطانی بدخیم» توصیف کرده و افزوده بود که اخبار بسیار «نگران کننده در مورد نفوذ بدخواهانه ایران به ویژه در تامین سوخت» شنیده است.
سناتور دموکرات ریچارد بلومنتال اضافه کرد هیچ دلیلی برای وابستگی لبنان به ایران وجود ندارد زیرا منابع دیگری برای تامین سوخت وجود دارند، بدون این که عواقب زیانبار ناشی از اتکا به نفت ایران را به همراه داشته باشند.
روزنامه اسرائیلی جروزالم پست هم نوشته است که صرف موفقیت ایران و حزبالله در وارد کردن نخستین کشتی حامل سوخت برای لبنان، «تغییر عمده قواعد بازی» در راستای منافع حزبالله است.
برخی گزارشها حاکی از آن است که دومین کشتی ایرانی بارگیری شده و بندر ایرانی را ترک کرده اما تا روز یازدهم شهریور ظاهرا هنوز در حوزه دریایی ایران در آبهای خلیج فارس بوده است. کشتی سوم هنوز در یکی از بنادر ایران متوقف مانده است. روزنامه لبنانی الاخبار احتمال داده که کشتی چهارم نیز به زودی حرکت کند.
منابع ارشد امنیتی ایران ادعا کردهاند که سوخت را «بازرگانان شیعی لبنان» خریداری کردهاند. مستنداتی در مورد این ادعا ارائه نشده به ویژه آنکه سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است که دولت جمهوری اسلامی ایران نمیتواند شاهد درد و رنج مردم لبنان باشد.