درادامه جدالهای لفظی درباره حمایت جمهوری اسلامی ازطالبان،علی مطهری توصیه ایران باین گروه برای تشکیل دولت فراگیررا«طنز» خواندو روزنامه جمهوری اسلامی وچند چهره سیاسی نیزازحکومت ایران برای حمایت نکردن ازجبهه مقاومت درپنجشیر انتقاد کردند.
علی مطهری، نماینده پیشین مجلس، در توییتر نوشت که توصیه ایران به طالبان برای تشکیل دولت فراگیر «از طنزهای روزگار است.»
او اضافه کرد: «طالبان میگویند ما انتخابات آزاد و دولت فراگیر شما را دیدیم، در واقع راه خودتان را میرویم، ما با صداقت و شما با ظاهرسازی. رطب خورده منع رطب کی کند؟.»
مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل، روز جمعه خواستار پایبندی طالبان به تعهداتش از جمله تضمین حقوق اقلیت های قومی، زبانی و مذهبی و زنان شده و افزوده بود: «ما انتظار داریم طالبان به تعهدات خود در این زمینه عمل کند. چنین دولتی از حمایت ایران برخوردار خواهد بود.»
در همین حال برخی از چهرههای سیاسی از جمله عباس عبدی خواستار آن شدهاند که جمهوری اسلامی طالبان را به رسمیت نشناسد.
عبدی روز شنبه در مصاحبه با خبرآنلاین گفت گفت که ماهیت طالبان تغییر نکرده و «با این واقعیت بنشینیم و با آنها صحبت کنیم نه اینکه آنها را تطهیر و یا حتی با مخالفان آنها دشمنی کنیم مثلا علیه پسر مسعود حرف در آوریم یا مثلا خوشحال باشیم از اینکه حکومت افغانستان و مخالفان طالبان نابود شدهاند.»
در روزهای گذشته موضوع حمایت نکردن جمهوری اسلامی از پنجشیر با وجود روابط نزدیک احمد مسعود و پدرش احمد شاه مسعود با ایران انتقادات بسیاری را به دنبال داشته است.
در همین حال روزنامه جمهوری اسلامی روز شنبه در سرمقاله خود نوشت که «عدم حمایت از مقاومت مردم افغانستان به معنای قربانی کردن این ملت مظلوم در برابر یک گروه تروریست است.»
این روزنامه با اشاره به حضور جمهوری اسلامی در فلسطین، عراق، سوریه، لبنان و یمن تاکید کرد که «مبارزه با گروه تروریستی طالبان نیز بخشی از وظایف جبهه مقاومت است.»
محمد خاتمی، رییس جمهور اسبق ایران، شامگاه جمعه در پیامی اعلام کرد که «حمایت از مقاومت ملت افغانستان است که طلیعه آن را در پنجشیر و در حضور حقطلبانه و مترقیانه و پرخطر زنان و مردان افغانستان » دیده می شود فوریت دارد.
حسین شریعتمداری، نماینده خامنهای در روزنامه کیهان، روز پنج شنبه در واکنش به درخواستها برای حمایت ایران از پنجشیر، درگیری با طالبان را به نفع آمریکا دانسته و پیشنهاد داده بود یک تیپ از اصلاح طلبان به این منطقه اعزام شود.
در همین حال اسماعیل کوثری، نماینده تهران در مجلس، گفت: «اگر اصلاح طلبان دلشان برای مردم افغانستان میسوزد در میدان جنگ حاضر شوند و به کسی هم کاری نداشته باشند، آنها نه مرد جنگ هستند و نه مرد سختی کشیدن.»
محمدعلی ابطحی، از چهره های اصلاح طلب در واکنش به این سخنان نوشت که مقاومت ملی افغانستان نیازمند حمایت است و نه جنگ.
حمایت نکردن جمهوری اسلامی از گروه مقاومت در پنجشیر انتقاد برخی از چهرههای اصولگرا را نیز به دنبال داشته است.
محمد حسین جعفریان، مستندساز و رایزن سابق فرهنگی ایران در افغانستان، در یک لایو اینستاگرامی اعلام کرد که احمد مسعود از ایران درخواست کمک کرده اما جمهوری اسلامی به این درخواست پاسخ رد داده است.
او همچنین گفت که سفر خبرنگاران رسانههای اصول گرا به افغانستان در هماهنگی با گروه طالبان بوده است.
با این حال مهدی بختیاری، مدیرکل سیاسی خبرگزاری تسنیم، که به همراه چند خبرنگار این خبرگزاری به افغانستان سفر کرده است، گفت: «براى آمدن به افغانستان نه احدى از ما برنامه خواست و رویکردمان را پرسید و نه کسى به ما تحمیل مىکند که چه بگوییم و نگوییم.»
گزارشهای تلویزیون ایران در حمایت از طالبان در هفتههای گذشته انتقاداتی را در شبکه های اجتماعی به دنبال داشته است.