پیروزحناچی، شهردار تهران با تایید تلاش برخی افراد یانهادها برای به دام انداختن او ازطریق پرستوها» گفته است: «رد و اثری پیدا نکردم که بفهمم وابسته به کجا هستند».
واژه پرستو درباره زنانی به کار میرود که نهادهای امنیتی بر سر راه مقامات، چهرههای سیاسی، منتقدان و مخالفان حکومت و حتی دیپلماتهای خارجی قرار میدهند تا برای آنان پروندهسازی کنند.
آقای حناچی در گفتوگویی که روز یکشنبه، ۱۹ اردیبهشت در روزنامه شرق منتشر شده، تاکید کرده است که «کسانی که مسئولیت دارند در معرض دید هستند و خودشان باید مراقبت کنند».
خبرنگار روزنامه شرق همچنین با اشاره به ماجرای محمدعلی نجفی، شهردار سابق تهران، از موضوع پرستوها به عنوان «چالش دائمی» نام برده است و حناچی در پاسخ گفته است که بعد از ماجرای نجفی قصد نداشته دیگر در شهرداری کار کند ولی با توجه به رای مردم، به کار خود ادامه داده است.
محمد علی نجفی، شهردار سابق تهران و از سیاستمداران اصلاح طلب به قتل میترا استاد، همسر دومش در روز ۷ خرداد سال ۹۸ اعتراف کرد و علت قتل «اختلافات خانوادگی» اعلام شد.
در جریان رسیدگی به این پرونده، تعدادی از چهرههای اصلاحطلب و علی مطهری، نماینده مجلس شورای اسلامی، میترا استاد را متهم کردند که «پرستو» بوده است.
موضوع پرستو درباره دوران شهرداری غلامحسین کرباسچی نیز مطرح شد. بیژن اشتری، مترجم، در خرداد سال ۹۸ و در زمان اوج گرفتن بحث «پرستو»های امنیتی در پرونده محمدعلی نجفی، شهردار تهران، ادعا کرد که در زمان مدیریت آقای کرباسچی در شهرداری تهران، یک زن جوان روزنامهنگار به او گفته که «دوستدختر شهردار تهران است».
آقای اشتری ادعا کرده بود که رابطه آن روزنامهنگار با شهردار پیشین تهران «در نقش پرستو، در سقوط آقای کرباسچی از این سمت نقش داشت».
این ادعا به واکنش و شکایت غلامحسین کرباسچی مواجه شد و دادگاهی در تهران، آذرماه سال گذشته آقای اشتری را «به ۷۴ ضربه شلاق، پرداخت چهار میلیون تومان جریمه نقدی و سه سال زندان تعلیقی» محکوم کرد.
وزیر پیشین اطلاعات میگوید دستگاههای امنیتی ایران نیازی به پرستو ندارند و میتوانند از مسائل مالی و سیاسی برای پیدا کردن نقطه ضعف افراد استفاده کنند.
بحث استفاده نهادهای امنیتی از «پرستو» در سالهای گذشته همواره یک موضوع جنجال برانگیز بوده است. مهرماه سال ۹۸، علی یونسی، وزیر پیشین اطلاعات ایران با اشاره به این بحثها گفت که استفاده از «پرستو» در وزارت اطلاعات ممنوع است و رهبر جمهوری اسلامی هم این موضوع را «بهشدت منع» کرده است.
به گفته آقای یونسی، ریشه این ممنوعیت به دهه ۶۰ باز میگردد و «این موضوع الان در وزارت اطلاعات و همه سازمانهای اطلاعاتی امنیتی ممنوع است».
با وجود این ادعا، سال گذشته در جریان ربودن حبیب اسیود، رهبر پیشین «حرکت النضال» در ترکیه و بردن او به ایران، گزارشهایی درباره ایفای نقش یک پرستو منتشر شد.
بر اساس گزارش وبسایت العربیه که آذرماه سال گذشته منتشر شد، «صابرین سعیدی» به عنوان «پرستو» با وزارت اطلاعات ایران همکاری کرد و حبیب اسیود را از سوئد به ترکیه کشاند.
بر اساس این گزارش، صابرین سعیدی که مدتی در لندن زندگی کرده است، در طول سالهای گذشته با فعالان عرب ساکن «دانمارک، هلند، سوئد و بلژیک» ارتباط داشته و از سال ۲۰۱۷ «به جمعآوری اطلاعات و ارسال» این اطلاعات برای نهادهای امنیتی ایران پرداخته است.