۱۴۰۰ اردیبهشت ۲۱, سه‌شنبه

ورشکستگی رجال فیک! در شعبدهٔ انتخابات حکومتی - مروری بر رسانه‌ها



                       گزیده روزنامه‌های حکومتی

روزنامه‌های حکومتی امروز سه‌شنبه بیست و یکم اردیبهشت صفحات اولشان را به جنگ باندهای حاکم بر سر چگونگی برگزاری شعبدهٔ انتخابات رژیم اختصاص داده‌اند. روزنامه‌های باند خامنه‌ای در تأیید ابلاغیه شورای نگهبان تیتر زده‌اند و روزنامه‌های باند رقیب علیه آن و اقدام شورای نگهبان را مهندسی انتخابات و حذف باند رقیب توصیف کرده‌اند. در کنار مطالب مربوط به جنگ بر سر کرسی ریاست جمهوری، مذاکره با آمریکا نیز موضوع رویارویی روزنامه‌های دو باند حاکم است. در حوزه مسائل اقتصادی اجتماعی اما روزنامه‌ها در جنگ باندی هر یک به گوشه‌یی از ابعاد فاجعه‌بار وضعیت اجتماعی و اقتصاد در هم پاشیده اعتراف کرده‌اند.

مجری: در خصوص نمایش انتخابات، با وجود اختلاف بر سر مصوبه شورای نگهبان، روزنامه‌ها هیچ نقطهٔ وحدتی ندارند؟

ورشکستگی رجال فیک! در شعبدهٔ انتخابات حکومتی

تنها نقطهٔ وحدت روزنامه‌ها در مورد انتخابات اعتراف به ورشکستگی نمایش انتخابات و طرد آن توسط مردم است. روزنامه‌های هر دو باند حاکم ضمن نگرانی از پیامدهای این انزوا هر یک از دید خود علت آنرا بررسی کرده‌اند.

«امنیت‌آوری مشارکت چگونه؟» عنوان سرمقاله جوان به قلم پاسدار عبدالله گنجی است که ضمن اشاره به «امنیت‌آوری مشارکت بالای مردمی در انتخابات» نوشته «در همه انتخابات‌های ۲۴سال گذشته مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری نمره قابل قبولی داشته است. امسال به جهت تثبیت ویروس کرونا و فشار اقتصادی سه ساله، پیش‌بینی می‌شود این مهم تقلیل یابد».

بر عکس روزنامهٔ جوان که کرونا و سیاست‌های اقتصادی دولت روحانی را عامل پشت کردن مردم به نمایش حکومتی انتخابات دانسته روزنامه آرمان از باند مغلوب «فیک بودن شخصیت کاندیداها» از هر دو باند را عامل اصلی دانسته و ضمن تأکید بر بی‌سابقه بودن بی‌اعتنایی مردم به شعبدهٔ انتخابات رژیم نوشته است: «این امر حاصل یک روند است و مهمترین دلایل شکل‌گیری آن ناکارآمدی ساختاری و رجال سیاسی فیک در قالب اصلاح‌طلب و اصول‌گرا بوده است. مردم از به بازی‌گرفته شدن‌شان، آنان خسته شده‌اند و قهر با صندوق رأی را به تنهایی نه یک کنش سیاسی؛ بلکه مهمترین پیام برای اصلاحات زیربنایی می‌دانند».

روزنامهٔ مستقل هم در مطلبی با عنوان «تدارکاتچی نباشید» ضمن اشاره به سیاست‌های نظام در حذف همهٔ مخالفان تحت عنوان دزد و چاقوکش نوشته است: «یک پیشنهاد طنز آمیز؛ وقتی از پس چهار دهه حساسیت و کلی رد صلاحیت، نهایتاً عملکرد تأیید صلاحیت شدگان از میرحسین موسوی و هاشمی تا روحانی همگی به بی‌بصیرتی و گاهی انحراف منتهی می‌شود، وقتی با این شیوه در وضعیت اقتصادی کشور توفیقی حاصل نشده و وضعیت رفاهی مردم و چشم‌انداز پیش رو روزبه‌روز بدتر می‌شود، حال چه می‌شود برای یک بار امتحان هم شده، اجازه حضور به از قبل منحرف شدگان و همان دزد و چاقو کش بدهیم! شاید خروجی بهتر از این شد!»

کارنامهٔ شرکای طالبان در ایران

روزنامه‌های حکومتی در دعوای باندی بر سر کرسی ریاست‌جمهوری تصویری از جامعه در حال فروپاشی در ابعاد اجتماعی و اقتصادی ارائه داده‌اند. مطالب مربوط به سوء‌استفاده ایادی حکومتی از واکسن کرونا، کلاهبرداری بانکها و دست کردن دولت در جیب مردم و افزایش شکاف طبقاتی از جمله این مطالب هستند. برخی هم کمی به عمق رفته و به ماهیت نظام حاکم اشاره کرده‌اند.

مستقل در مطلبی در سوگ دختران دانش‌آموز افغانی که به دست طالبان کشته شده‌اند نوشته «طالبان، این جنبش اصیل منطقه‌ای! با ظرف‌های اسید در اصفهان، بمبهای ویرانگر در افغانستان، ربودن دانش‌آموزان نیجریه‌ای و... مرگ می‌کارد ما دختران ایرانی که سال‌هاست زخم‌خورده‌ٔ این تفکرات سیاهیم؛ از این‌جا با صورت‌های سوخته از اسید، قلب‌های مملو از تحقیرهای هدایت‌گر و وجودهای آکنده از محدودیت‌های ناشی از جنسیت؛ خودمان را شریک اندوه آرزوهای ناکام فرزندان افغانستان و خانواده‌های درهم‌شکسته‌ٔ آنان می‌دانیم». این مقاله در ادامه با اشاره ضمنی به مقاوله‌های نظام با طالبان افزوده است «به‌عنوان مردم، از هر مقامی که طالبان و تفکرات طالبانی را به‌رسمیت می‌شناسد، به نام انسانیت، ساحت عقیده و فکرمان را مبرا می‌دانیم!».

در مورد مسائل اقتصادی هم تیتر بسیاری از مقالات گویا هستند.

رسالت نوشته «فاصله طبقاتی در ایران رشد فزاینده‌یی یافته است».

ستاره صبح با تیتر «رابطه معنادار تورم با شاخص فلاکت» تصویری از فلاکت گسترده در ایران تحت حاکمیت آخوندها ارائه داده و نوشته است: «شاخص فلاکت که نشان‌دهنده حاصل جمع نرخ تورم و نرخ بیکاری است، در پایان سال گذشته ۴۶.۱درصد برآورد شده است». بعد هم نوشته این شاخص در مرداد امسال به ۵۰درصد خواهد رسید و نتیجه گرفته: «

در این صورت دست‌کم نیمی از استانهای کشور در وضعیت قرمز و هشدار از لحاظ شاخص فلاکت‌زدگی قرار گیرند.

۲ استان مرزی کرمانشاه و کردستان در پایان سال۱۳۹۹ از لحاظ شاخص فلاکت صدرنشین شدند و جمع نرخ تورم و نرخ بیکاری این دو استان در غرب کشور به بالای ۵۸درصد رسید. پس از آن استانهای هرمزگان، چهارمحال‌و بختیاری، خراسان شمالی و لرستان به‌ترتیب بالاترین رتبه را کسب کرده و شاخص فلاکت آنها بالای ۵۰درصد روایت شده است». در پایان هم گفته علاوه بر این استانها، ۱۴استان دیگه از میانگین شاخص فلاکت بالاتر هستند.

کیهان خامنه‌ای هم پیشاپیش ورشکستگی مالی دولت بعدی را به حساب باند مغلوب گذاشته و نوشته «تورم ۴۳درصدی و استقراض ۱۳میلیارد دلاری میراث دولت تدبیر و امید برای دولت بعدی».