روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط در شماره روزیکشنبه 10 ژانویه طی گزارشی بنقل ازمرکزاسرائیلی معروف به م.ت.س که درباره «اطلاعات و تروریسم» تحقیق میکند، به نحوه رویارویی حزب الله لبنان با بحران اقتصادی این کشور پرداخت.
این مرکز اطلاعاتی مربوط به «اطلاعات و تروریسم» در مرکز میراث اطلاعاتی (MTC) در تل آویو به مطالب تحقیقاتی که در سرویسهای امنیتی اسرائیل درباره فعالیتهای حزب الله لبنان و روش کار این حزب برای رویارویی با بحران اقتصادی و سیاسی کنونی، اشاره کرده است.
مسئولان مرکز اطلاعاتنی « MTC» نتیجهگیری میکنند که حزب الله لبنان لبنان در قالب یک دولت کوچک در درون دولتی بزرگتر چون دولت رسمی لبنان است عمل میکند.
طبق این گزارش این حزب به شهروندان هوادار یا وابسته خود گزینههای و خدمات دیگری را ارائه میدهد كه اغلب بهتر و موثرتر از خدمات دولتی هستند.
این مرکز به مزایایی که فرزندان مقامات ارشد حزب الله لبنان از طریق فعالیت اقتصادی به دست میآورند اشاره میکند. در این گزارش به یک شرکت متعلق به یاسر الموسوی پسر دبیرکل اسبق حزب عباس الموسوی و جواد نصرالله فرزند حسن نصرالله و یکی دیگر از اعضای برجسته این سازمان اشاره شده است. گزارش این بخش از فعالیت حزب الله لبنان فعالیت اقتصادی با موفقیتهای بیشتری نسبت به موفقیتهای دولت لبنان در خدمت هواداران و کسانی که با این حزب وابسته هستند، ارائه میدهد.
در گزارش این مرکز که توسط گروهی از افسران ارشد اطلاعاتی سابق اداره میشود، آمده است، بیش از یک سال است که لبنان دچار بحران اقتصادی و سیاسی شدیدی است و هیچ افقی برای پایان این بحران وجود ندارد.
گزارش میافزاید، ریشه این بحران در مشکلات اساسی نهفته است. فساد عمیق در ساختار دولت، وضعیت مزمن، بیثباتی سیاسی، تحریمهای اقتصادی آمریکا بر لبنان، انفجار بندر بیروت، مشکلات پناهندگان سوری و کمبود کمکهای خارجی و بلاخره بحران «کرونا» و اثرات منفی آن از مهمترین این مشکلات به شمار میرود.
از اواسط سال 2020 ، تأثیرات بحران اقتصادی به طور فزاینده ای بر روی شیعیان مناطق تحت کنترل حزب الله لبنان در جنوب لبنان حومه جنوبی بیروت و بقاع ظاهر شد. این اثرات در کمبود محصولات اساسی غذا، سوخت و دارو، مشکلات در سیستم بانکی و ظهور علائم اولیه افزایش جرم و ضعف امنیت منعکس شد.
کمکهای ایران
این گزارش میگوید، «حزب الله لبنان» اقداماتی را با هدف کمک به شیعه این کشور در مناطق تحت کنترل خود انجام داده است. این کمکها از ایران بوده است. ایران برغم وجود بحران شدید اقتصادی که گرفتار آن است همچنان به کمک خود به حزب الله ادامه می دهد. نه تنها در ایجاد زیرساخت های نظامی برای حزب الله، بلکه همچنین در فعالیت نهادهای غیرنظامی این سازمان در مناطق شیعه نشین لبنان ادامه میدهد».
حزب الله لبنان شبکهای از فروشگاهها با نام فروشگاههای «النور» در جنوب لبنان، جنوب بیروت و دره بقاع افتتاح کرده و کالاهای ارزان قیمت ایرانی و سوریه را با قیمت های یارانهای که 30-50 درصد کمتر از قیمت بازار است، به شهروندان شیعه لبنانی می فروشند. پرداخت از طریق کارت ویژهای به نام «کارت امام سجاد» انجام میشود. حزب الله همچنین واردات پوشاک ارزان به لبنان را آغاز کرد که عمده آن در جنوب لبنان فروخته میشود.
مواجه شدن لبنان با کمبود سوخت در نتیجه جنگ سوریه که با دخالت حزب الله در آن جنگ منجر به افزایش قیمت سوخت و قطع مکرر برق در این کشور شد، حزب الله شروع به خرید مواد سوختی به ویژه گازوئیل کرد و مقادیر زیادی را در مناطق تحت کنترل خود ذخیره کرد.
این حزب اولویت تأمین سوخت را به جایگاههای سوخت خود نیروهایش و به سازمانها و نهادهای تابع این حزب که در چارچوب آن فعالیت می کنند، داده است. حزب الله همچنین با خرید ژنراتورهای تولیدکننده برق خود را برای زمان قطع شدن مکرر برق آماده کرده است.
اعطای وامهای قرض الحسنه
با بسته شدن حسابهای «حزب الله لبنان» در بانکهای لبنان به دلیل تحریمهای آمریکا، این حزب ارائه خدمات وامهای قرضالحسنه را آغاز کرد و با راهاندازی شعبههای محلی برای صندوقهای تأمین اجتماعی، مدیریت مالی خود را گسترش داد. این حزب دستگاههای خودپرداز را در شعبهای مختلف بیروت جنوبی و لبنان جنوبی نصب و توسعه و بهبود خدمات بانکی محلی را شروع کرد.
همچنین بخشی از فعالیت این حزب فروش آب آشامیدنی با قیمت مناسب است که در راستای بحران اقتصادی برنامهریزی شده است البته این آب آشامیدنی بر ساکنان شیعه در حومه جنوبی لبنان در قالب طرح «آب ابوالفضل العباس» که توسط سازمان جهاد سازندگی اجرا شده است، به صورت رایگان توزیع میشود.
در پایان این گزارش آمده است كه تعهد حزب الله لبنان برای مقابله با بحران سیاسی و اقتصادی، موقعیت این حزب را در میان شیعیان ساكن در مناطق تحت كنترلش، تقویت می كند، زیرا آنها حزب الله لبنان را به عنوان سازمانی که نماد همبستگی شیعیان است و برای کمک به مردم در زمان ركود سیاسی و اقتصادی تلاش میکند، نگاه میکنند.