مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق، تایید کرد که از۱۸۰ ميليون مترمكعب مصرف روزانه سوخت در نيروگاهها حدود ۸۰ ميليون مترمكعب آن گاز و ۱۰۰ ميليون ليتر سوخت مايع و بيشتر آن گازوئيل و بخشی از آن مازوت است اما گفت که دلیل آلودگی هوا، خودروها هستند.
سخنگوی صنعت برق همچنین گفت که از اواخر آذرماه با سردی هوا و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری، مصرف مازوت افزایش یافته است.
روزنامه همشهری که سخنان مصطفی رجبیمشهدی را منتشر کرده است، هفته گذشته طی گزارشی درباره منشا آلودگی شدید هوا در مناطق مختلف ایران، به استناد محاسبه میزان دیاکسید گوگرد در کلانشهرهای ایران از جمله تهران، گزارش داده بود که یکی از دلایل اصلی آلودگی هوای تهران را مصرف روزانه بیش از ۳۵ میلیون لیتر نفت کوره یا همان سوخت «مازوت» در نیروگاههای کشور طی دی ماه بوده است.
سخنگوی صنعت برق اما با بیان اینکه آلودگی چند هفته گذشته تهران و کلانشهرها از جنس گوگرد بوده است، گفت که در تهران آلودگی بیشتر در مناطق مرکزی شهر است و به همین دلیل «خودروها منبع اصلی تولید ذرات معلق با قطر کمتر از ۲/۵ میکرون هستند، نه گاز دیاکسید گوگرد که ناشی از سوزاندن مازوت و گازوئیل در نیروگاههاست.»
رجبیمشهدی همزمان گفت که بهطور قطع ما خواهان آلوده کردن محیطزیست به هر قیمتی نیستیم و صنعت برق طی دهههای اخیر ساخت نیروگاههای سیکل ترکیبی با راندمان بیش از ۵۰ درصد و سوخت گاز را دنبال کرده است اما مساله اساسی میزان استفاده غیرمنطقی از انرژی در ایران است.
سخنگوی صنعت برق البته تایید کرد که اینکه تعدادی از نیروگاهها حدود ۴۵ روز از فصل سرد سال را تا هنگام عبور از پیک مصرف گاز از سوخت مازوت استفاده میکنند. او افزود که مازوت برای شرایط اضطرار بهعنوان سوخت پشتیبان مورد استفاده قرار میگیرد و کشور در شرایط اضطرار نباید بدون برق باشد.
از هنگام تشدید آلودگی هوا، شماری از مقامهای مسئول از جمله عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت از محیط زیست، استفاده نیروگاهها و صنایع از سوخت مازوت را تایید و آن را منشا آلودگی هوا معرفی کردهاند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست هفته گذشته گفت که «از نظر من بهتر است که روزی دو ساعت خاموشی داشته باشیم اما از سوخت مازوت استفاده نکنیم، ما در زمان جنگ هم روزی هفت تا هشت ساعت با خاموشی مواجه بودیم.»
علاوه بر این محمدرضا پورمحمدی، استاندار آذربایجان شرقی، نیز به صراحت استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه تبریز را تایید کرد و گفت دیگر نیروگاههای این استان نیز از سوخت گازوئیل استفاده میکنند.
علیرضا محرابیان، رییس مرکز پایش آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی، هم با تایید مصرف سوخت مازوت در نیروگاه شازند، گفت که حتی «پالایشگاه شازند» هم در بخشی از واحدها در حال استفاده از سوخت مازوت است.
برخی مقامهای مسئول پیشتر عنوان کرده بودند که به دلیل عدم صادرات مازوت و پر شدن انبارها سبب مصرف این سوخت در نیروگاهها شده است اما مصطفی رجبیمشهدی در مصاحبه خود با شماره سهشنبه ۳۰ دی ماه روزنامه همشهری، گفت که مازوت اضافی وجود ندارد.
سخنگوی صنعت برق همچنین گفت که مخازن ما الان حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد ظرفیت، مازوت دارند و پر نیستند و هماکنون نیروگاههایی داریم که مازوت مورد نیاز آنها را روزانه شارژ میکنیم.