۱۳۹۷ مهر ۲۵, چهارشنبه

برایان هوک: واشنگتن قصد دارد شیرهای صادرات نفت ایران را کاملاً ببندد


در حالی که تازه ترین آمارها از صادرات متوسط روزانه ۳‚١ تا ۵‚١ میلیون بشکه نفت ایران در نیمه اول ماه اکتبر خبر می دهند، برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت أمور خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن قصد دارد شیرهای صادرات نفت ایران را کاملاً متوقف کند. در همین حال، خالد الفالح، وزیر نفت عربستان که به هند سفر کرده است، دیروزاعلام کرد که سطح تولید نفت خام عربستان در ماه آینده افزایش خواهد یافت

.برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران روز دوشنبه ۱۵ اکتبر/۲۳ مهر در لوکزامبورگ به خبرنگاران گفت که هدف دولت دونالد ترامپ قطع کامل و هرچه سریع تر صادرات نفت ایران است. هوک گفت: واشنگتن اطمینان دارد که تحریم صادرات نفت ایران، بازارهای نفتی را بی‌ثبات نخواهد کرد. وی در این رابطه تأکید کرد: ما هم اکنون مشاهده می کنیم که عرضه نفت در بازار بسیار خوب است و تعادل در بازار جهانی نفت وجود دارد. ما باید بر روی داده های بنیادی بازار نفت حساب کنیم و اجازه ندهیم که تمرکز ما با ادعاهای غیر متوازن ایران درباره احتمال به خطر افتادن بازار نفت، منحرف شود.
برایان هوک در توجیه نظر خود در باره تعادل در بازار جهانی نفت تصریح کرد که تولید نفت آمریکا در ماه اوت در حدود ۶۵‚١میلیون بشکه در روز نسبت به ماه اوت سال ۲۰١۷ افزایش یافته است.
برایان هوک این سخنان را در چهارچوب ماموریت هفت روزه اش که از چند کشور اروپایی آغاز و در هند پایان خواهد یافت، گفته است. رئیس گروه اقدام ایران در این سفر تلاش می کند که کشورهای اروپایی و هند را در زمینه قطع خرید نفت از ایران با واشنگتن همراه کند. او در این سفر با دیپلمات های فرانسه، بریتانیا و آلمان، یعنی کشورهای اروپایی که بیشترین تلاش را برای حمایت از برجام می کنند، ملاقات  کرده است، اما از اظهار نظر درباره اعطای معافیت های احتمالی در باره برخی تحریم ها و خصوصاً تحریم خرید نفت خام ایران به این کشورها خودداری کرد. آقای هوک همچنین درباره این‌که  آیا واشنگتن، به رغم مخالفت اروپایی‌ها شبکه مالی سوئیفت را هدف قرار خواهد داد یا نه، صحبتی نکرد.
برایان هوک در ادامه سفر اروپایی خود برای قانع کردن هند برای قطع واردات نفت خام ایران به این کشور خواهد رفت.

 هند یکی از مشتریان اصلی نفت ایران است و بر ادامه خرید نفت از ایران تاکید دارد. هند حتی برای ماه نوامبر آینده ، یعنی ماه آغاز تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران سفارش خرید ۹ میلیون بشکه نفت خام به ایران داده است.
در همین راستا و احتمالاً در اقدامی هماهنگ با واشنگتن، وزیر نفت عربستان برای اطمینان دادن به هند که امکان جایگزین کردن نفت ایران وجود دارد، به این کشور سفر کرده است. خالد الفالح روز دوشنبه در هند گفت که  تولید نفت عربستان در ماه آینده افزایش می یابد. حداکثر تولید عربستان در حال حاضر در حدود ۷‚١۰ میلیون بشکه در روز است. آقای الفالح تصریح نکرد که کشورش در ماه آینده به چه میزانی تولید نفت خود را افزایش خواهد داد.
آقای هوک در حالی از تعادل بازار جهانی نفت سخن می گوید که کاهش صادرات نفت ایران می تواند یکی از عوامل مهمی باشد که موجب افزایش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی شده است. قیمت هر بشکه نفت برنت در ۳ اکتبر گذشته رکورد چهار ساله را شکست  و به ۷۴‚۸۶ دلار در هر بشکه رسید. از آن موقع قیمت ها قدری کاهش یافته و در حدود  ۸۰ تا ۸١ دلار در بشکه تثبیت شده است. کارشناسان اعتقاد دارند که تداوم افزایش قیمت جهانی نفت نسبت به خبرهای صادرات نفت ایران بسیار حساس است.
خبر گزاری رویترز همچنین گزارش می دهد که صادرات نفت عراق افزایش یافته و هم اکنون به ۶۲‚۳ میلیون بشکه در روز رسیده است. به گفته رویترز، برآوردها همچنین از افزایش صادرات نفت عراق تا سقف ۴ میلیون بشکه در روز در سه ماهه اول سال میلادی ۲۰١۹ حکایت می کنند.
به گفته رویترز، ترکیه و ایتالیا آخرین خریداران نفت خام ایران در اروپا هستند. البته بر اساس داده های آماری صنعتی و کشتیرانی، ایران کماکان نفت خام خود را به کشورهای چین، هند و  برخی از کشورهای خاورمیانه صادر می کند، ولی صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران با نزدیک شدن ۴ نوامبر، یعنی هنگام  اجرایی شدن تحریم های نفتی آمریکا علیه تهران کاهش یافته است.
بر اساس داده های قطعی ” ایکون” صادرات متوسط روزانه نفت خام ایران در نیمه اول ماه اکتبر به کشورهای چین، هند، ترکیه و خاورمیانه ۳۳‚١ میلیون بشکه بوده است. با احتساب نفت کش‌هایی که از طریق ماهواره رصد نمی شوند، از جمله یک نفت کش با ظرفیت یک میلیون بشکه نفت خام ایران که به سوی ایتالیا رفته است، متوسط صادرات نفت خام ایران در  ١۵ روزه اول ماه اکتبر در حدود ۵‚١ میلیون بشکه در روز بوده است.
در سال جاری میلادی بیشترین میزان صادرات نفت ایران در ماه آوریل گذشته و پیش از اعلام دونالد ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و بازگشت تحریم های آمریکا علیه ایران بوده است. صادرت نفت ایران که در آوریل گذشته به ۵‚۲ میلیون بشکه در روز رسیده بود، در ماه سپتامبر به ۶‚١ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.