۱۳۹۷ آبان ۷, دوشنبه

واکنش‌های تند به نامه جنجالی یزدی به شبیری زنجانی




دبیر جامعه مدرسین در نامه‌ای کم‌سابقه آیت‌الله شبیری زنجانی را به خاطر دیدار با شماری از رهبران اصلاح‌طلبان سرزنش کرد. این نامه که “توهین‌آمیز، تهدیدآمیز و حرمت‌شکنانه”” ارزیابی شده واکنش‌های وسیع و تندی در پی داشته است.



در پی انتشار عکس‌هایی از ملاقات آیت‌الله موسی شبیری زنجانی، از مراجع سرشناس شیعه با شماری از شخصیت‌های اصلاح‌طلب، از جمله رئیس جمهوری پیشین محمد خاتمی، آیت‌الله محمد یزدی، عضو شورای نگهبان و دبیر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در نامه‌ای از او خواست ترتیبی اتخاذ کند که “این گونه مسائل دیگر تکرار نگردد”.

یزدی کسانی مانند خاتمی، موسوی خوئینی‌ها، عبدالله نوری و غلامحسین کرباسچی را که در دیدار با این مرجع تقلید حضور داشتند “افراد مسئله‌دار” خوانده که به گفته او “برای نظام جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری احترامی قائل نیستند”.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

دبیر جامعه مدرسین شبیری زنجانی را به رعایت نکردن شئون مرجعیت متهم کرده و با لحن آمرانه‌ای خطاب به او نوشته است: «یادآور می‌شوم مقام و احترام شما در سایه احترام به نظام اسلامی حاکم، رهبری و شأن مرجعیت است، پس لازم است این احترام و شئون مرجعیت را رعایت فرموده و ترتیبی اتخاذ فرمائید این گونه مسائل دیگر تکرار نگردد.»

واکنش‌های انتقادی به این نامه از روز انتشار متن آن (شنبه پنجم آبان) آغاز شد و همچنان ادامه دارد. در میان منتقدان نحوه برخورد یزدی با شبیری زنجانی شماری از چهره‌های مشهور حوزه علمیه نیز وجود دارند.

استعفا از مجمع مدرسین

به گزارش پایگاه خبری جماران، آیت‌الله محمد عندلیب همدانی ششم آبان ماه در واکنش به نامه یزدی از عضویت در مجمع مدرسین استعفا داد. حجت‌الاسلام محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع مدرسین حوزه علمیه قم نیز مضمون این نامه را زیر سوال بردن “استقلال مرجعیت” توصیف کرد.

آیت‌الله هادوی تهرانی، از اساتید حوزه علمیه با انتقاد از لحن نامه یزدی نوشت: «سزاوار است جامعه محترم مدرسین به جبران این لغزش کم نظیر به دست بوسی مراجع معظم تقلید به ویژه مخاطب نام آشنای این نامه که استوانه‌ای کم نظیر از علم و اخلاق در حوزه علمیه قم است، شتافته و بی هیچ تردیدی از تمامی حوزه‌های علمیه به ویژه مراجع معظم تقلید و بالأخص رهبر عزیز انقلاب که همواره حامی صیانت از جایگاه رفیع مرجعیت بوده و هستند، عذرخواهی شایسته کنند.»

در این فاصله بسیاری دیگر از روحانیان حوزه علمیه و به ویژه شاگردان آیت‌الله شبیری زنجانی با انتشار یادداشت‌ها و بیانیه‌هایی به نامه یزدی خطاب به این مرجع تقلید واکنش نشان داده‌اند. شماری از شخصیت‌ها و فعالان سیاسی نیز واکنش‌های مخالفت‌آمیز زیادی به این نامه داشته‌اند.

محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی در یک پیام توئیتری ضمن انتقاد از بی‌احترامی به برخی مراجع، به سابقه برخوردهای مشابه یزدی با شخصیت‌هایی اشاره کرد که به لحاظ سیاسی با آنها اختلاف دارد.

مصطفی تاجزاده، از چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبان نیز با یادآوری این سابقه در یادداشتی نوشته است: «انتقاد از مراجع حق هر شهروند است اما آقای محمد یزدی نه به لحاظ سابقه و عملکرد و نه از نظر پایگاه مردمی در جایگاهی نیست که برای عالمی وارسته و معتبر تعیین تکلیف کند. او باید بداند‌، گذشت دوره‌ای که با تهدید و ارعاب استقلال عمل مرجعیت شیعه را نقض می‌کردند.»

آرزوی “شفای کامل” برای یزدی

سعید شریعتی، فعال سیاسی نیز در یادداشتی کنایه‌آمیز برای دبیر جامعه مدرسین “آرزوی شفای کامل” کرده و خطاب به او نوشته است: «حضرت یزدی! یادآور می‌شود که حرمت مرجعیت وقتی شکسته شد که یه عده عربده‌جوی چماقدار ریختند در حسینیه رو به روی منزل شما، قرآن‌ها و نهج‌البلاغه را سوزاندند و جسارت را به جای رساندند که قلم از نوشتنش شرم دارد و احتمالا شما از پنجره منزل لبخند رضایت می‌زدید.»

علی مطهری، نایب رئیس مجلس در نامه‌ای که خبرگزاری ایسنا متن آن را ششم آبان منتشر کرد با انتقاد از مسئله‌دار خواندن خاتمی و همفکرانش به یزدی نوشت: «”مسئله‌دار” کسانی هستند که در سال ۸۸ تحت این عنوان که مقام رهبری از یک کاندیدای خاص حمایت می‌کند انتخابات را از حالت طبیعی خارج کردند و حق اعتراض معترضان را نیز به رسمیت نشناختند و آنها را برانداز نامیدند و شد آنچه که نباید می‌شد. در واقع افرادی برای نظام جمهوری اسلامی و مقام رهبری احترامی قائل نشدند.»

اشاره مطهری به انتخابات مناقشه‌برانگیز ریاست جمهوری در سال ۸۸ است که در آن کسانی مانند یزدی محمود احمدی‌نژاد را نامزد مورد حمایت “نظام” معرفی کرده از او پشتیبانی می‌کردند. منتقدان معتقدند اعلام پیروزی احمدی‌نژاد در این انتخابات حاصل یک “کودتای انتخاباتی” بوده است.

زیر سوال بردن شان مرجعیت

نایب رئیس مجلس در واکنش به تذکر یزدی که خواستار رعایت شئون مرجعیت از سوی شبیری شده نوشت: «خود شما با این جمله تهدیدآمیز شأن مرجعیت را رعایت کرده‌اید یا نه؟ ثانیاً چه کسی گفته ملاقات یک مرجع تقلید با افراد سابقه‌دار در انقلاب که احیاناً انتقاداتی نیز دارند خلاف شئون مرجعیت است. آیا شئون مرجعیت را جناب‌عالی بهتر از خود مراجع تشخیص می‌دهید؟ مگر مردم باید با اجازه شما به ملاقات این و آن بروند؟!»

برخی تحلیلگران نامه آمرانه و لحن کم‌سابقه یزدی خطاب به شبیری زنجانی را در ادامه واکنش‌های تند او به رقیبان سیاسی و کسانی ارزیابی می‌کنند که در جناح اصلاح‌طلب حکومت قرار دارند و اقتدارگرایان خواهان حذف کامل آنها از قدرت و صحنه سیاسی هستند.

کسانی که آیت‌الله شبیری زنجانی در تهران با آنها ملاقات کرد از جمله افرادی هستند که در انتخابات مجلس خبرگان در اسفند ماه ۹۴ از فهرست مورد حمایت اکبر هاشمی رفسنجانی پشتیبانی کردند که به ناکامی محمد یزدی در ورود مجدد به این مجلس انجامید.