دو مقام دولت دونالد ترامپ که در رابطه با توافق اتمی با ایران نیز مسئولیت دارند، میگویند واشینگتن بهدنبال مذاکره دوباره بر سر برجام یا تغییر آن نیست، بلکه قصد دارد با تهران به توافقهای مکملی برسد تا «کاستیها برطرف شود».
به گزارش خبرگزاری رویترز، کریستوفر فرد، مشاور وزارت خارجه آمریکا در امور امنیت بینالملل و منع اشاعه هستهای، روز پنجم اردیبهشت ماه گفته است «ما نمیخواهیم برجام را دوباره به بحث و مذاکره بگذاریم و یا آن را دوباره باز کنیم یا چیزی را در آن تغییر دهیم»
.
آقای فورد افزوده آنچه دولت مبتوع او میخواهد «یک توافق مکمل» با ایران است که «دستورها و قوانین و محددیتهای بیشتری در آن در نظر گرفته شود».
مقام آمریکایی دیگری که اظهارات مشابهی را مطرح کرده، برایان هوک، مدیر برنامهریزی سیاسی وزارت خارجه آمریکا و مذاکرهکننده وزارت خارجه آمریکا برای بازبینی توافق اتمی، است.
شبکه رادیویی انپیآر، از آقای هوک نقل کردهاست که هدف دولت او «یک توافق مکمل» است که محدودیتهای بیشتری را در برگیرد و «مشکلات فراوانی که ما در توافق فعلی داریم را حل کند».
برایان هوک به انپیآر گفته «این یک موضوع معمول است که یک توافق بهبود پیدا کند و یا توافق مکملی به آن افزوده شود».
کریستوفر فورد نیز میگوید «اگر ما بتوانیم از چالش فعلی عبور کرده و متحدان خود را گرد بیاوریم… رئیسجمهوری ترامپ اطمینان داده تصمیم او برای توقف تعلیق تحریمهای ایران، قابل بازبینیست».
واپسین باری که دونالد ترامپ دستور به تعلیق تحریمهای مربوط به توافق اتمی داد، تاکید کرد طرفهای مذاکره با ایران تا ۲۲ اردیبهشت مهلت دارند تا «نقایص برجام» اصلاح شود، در غیر این صورت تعلیق تحریمهای ایران را تمدید نخواهد کرد. چهار شرط رئیسجمهوری آمریکا برای ماندن در توافق اتمی «دسترسی فوری» بازرسان بینالمللی به تمامی مکانها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیتهای هستهای، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هستهای، و محدودیت برنامه موشکهای بالیسیتک ایران، هستند.
روز چهارشنبه محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در مصاحبهای با آسوشیتدپرس گفت در صورت خروج آمریکا از برجام ممکن است ایران از پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای، «انپیتی»، خارج شود.
از سوی دیگر شماری از دیپلماتهای اروپایی میگویند سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان به مرحله حفظ توافق اتمی با ایران نزدیک شدهاند؛ بحث «توافق جدیدی با ایران مطرح نیست»، بلکه «توافقی که بتوان با آن دونالد ترامپ را راضی نگه داشت». اما امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه که در حال حاضر در واشینگتن بهسر میبرد، در دانشگاه جرج واشینگتن گفته است فکر میکنم او [دونالد ترامپ] به دلایل مسایل داخلی، خود را از این توافق خلاص خواهد کرد.
ایران مذاکره دوباره بر سر توافق اتمی را رد کردهاست. جمهوری اسلامی میگوید برنامه موشکیاش «دفاعی» است و «ادامه پیدا خواهد کرد». تهران هنوز واکنش مستقیمی به گفتههای مقامهای آمریکایی و نقلقول مقامهای اروپایی نشان ندادهاست.