۱۳۹۶ اسفند ۱, سه‌شنبه

زمزمه‌هایی برای فسخ قرارداد بوئینگ و شاید ایرباس با ایران


>از زمان توافق هسته ای، جمهوری اسلامی ایران خوشبین به خرید هواپیماهای جدید از شرکت های هواپیمایی بین المللی است.

به گزارش رسانه های آمریکایی و اسرائیلی، ممکن است قرارداد نزدیک به هفده میلیارد دلاری فروش هواپیماهای شرکت آمریکایی بوئینگ به ایران و حتی قرارداد ۴۰ میلیارد دلاری با ایرباس اروپا که برخی از قطعات آن با اجازۀ شرکتهای آمریکایی تولید می شود، فسخ شود.


جروسلم پست روز سه شنبه نوشت، این گمانه زنی در چارچوب تصمیم اخیر مدیر کل اداره صنعت و امنیت وزارت بازرگانی آمریکا است.

در بیانیه این اداره کل مجوز صادرات خانم گل-نهال یگانه شهروند ترکیه و سه شرکت از جمله “تریگون لجستیک کارگو لیمیتد” که وی مدیریت آنرا بر عهده دارد بابت فروش قطعات یدکی هواپیما به شرکت ماهان ایر ایران را موقتاً برای شش ماه لغو کرد.

جروسلم پست نوشت: نهادهای اطلاعاتی آمریکا و تحقیقات وزارتخانه های خارجه و خزانه داری آمریکا نشان از این دارد که ماهان ایر در اعزام نیرو و تسلیحات به نیروهای نیابتی ایران بویژه حزب الله لبنان نقش دارد.

حزب الله در فهرست گروههای تروریستی وزارت خارجه آمریکاست.

وزارت بازرگانی آمریکا اوایل ماه پیش مجوز یک شهروند اهل ترکیه و سه شرکت ترک را برای صدور کالا به خاطر نقض تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی لغو کرد.

دفتر خانم میرا ریکاردل در بیانیه خود اعلام کرد شرکت هواپیمایی ماهان ایر از سال ۲۰۱۱ به خاطر وابستگی به سپاه پاسداران و در خدمت نیروی قدس این نهاد نظامی بودن، در فهرست شرکتها تحریم شده به خاطر فعالیتهای تروریستی وزارت خزانه داری آمریکا قرار داشته و بنابراین اقدامات خانم یگانه و شرکتهای مربوطه عملا نقض قوانین تحریم ایران بوده است.

این اداره در وزارت بازرگانی مسوول نظارت بر صادرات کالاهایی با فن آوری پیشرفته است که می تواند بر امنیت ملی آمریکا تاثیر گذار باشد.

در همین چارچوب هربرت مک مستر، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در اجلاس امنیتی مونیخ با اشاره به شرکت هواپیمایی ماهان، از جهان خواست که با شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران قراردادی امضا نکنند.

وی گفت: رژیم ایران به درگیریهای در منطقه دامن می زند، و برای اینکار از شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهره می گیرد. هواپیمایی ماهان جزو یکی از این شرکتهاست که در همین جا مونیخ به زمین می نشیند. برای حفظ امنیت بین المللی و وجدان اخلاقی جهان باید با شرکتهای زیر مجموعه و وابسته به سپاه پاسداران تعامل نداشته باشد. باید به دنبال قرارداد با بخش خصوصی واقعی ایران باشد و رژیم را برای احترام به حقوق شهروندانش تحت فشار بگذارد.

پرزیدنت ترامپ در اواخر مهر ماه در مراسم پرده برداری از راهبرد دولتش در قبال جمهوری اسلامی ایران، برجام را در تضاد منافع ملی آمریکا دانست و از آن پس پایبندی ایران به توافق برجام را تایید نکرده است.

از آنجایی که فروش هواپیما و قطعات یدکی جدید به ناوگان فرسوده ایران در چارچوب برجام میسر شده است، تهران می گوید که فسخ چنین قراردادی نقض برجام خواهد بود.