سایت سازمان ملل ۳/۸/۹۶ : « رئیس: ما اكنون گزارشگر ویژه برای وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، اسما جهانگیر را دعوت میكنیم تا به كمیته گزارش بدهد. خانم جهانگیر میتوانید شروع كنید.
خانم جهانگیر: آقای رئیس، عالیجنابان، هیئتهای عالیرتبه، خانمها و آقایان. برای من افتخاری است كه در مجمع عمومی برای اولین بار از زمانیكه مسئولیت خود بعنوان گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران در نوامبر 2016 بر عهده گرفتم سخنرانی كنم.
گزارشی كه امروز ارائه میدهم مربوط به 6 ماه اول سال 2017 میباشد. این گزارش بر اساس گزارشات از منابع چه در داخل و چه خارج از ایران، ارتباطات با دولت و پاسخهایی كه دریافت كردهایم، بازبینی لایحه () و مشورت با طرفهای ذینفع، منجمله سازمانهای مدنی است.
من برخی از موارد منفرد را در گزارش، بعد از ریل تأیید كردن آنها، برجسته كردهام و دولت و كشورها را ترغیب میكنم كه توجه كامل به هر یك از آنها مبذول دارند.
آقای رئیس، من میتوانم گزارش كنم كه همكاری بین دولت ایران و دستور كار من در جریان است. دولت به 20 نامه از 28 نامهای كه من فرستادم، پاسخ داده است. دولت اظهار نظرهای متعددی روی گزارشاتی كه من امروز به شما ارائه میكنم داشته است و من توانستم با نمایندگان هیئت دائم ایران و هیئت دیدار كننده از جانب ایران در جلسات پرمحتوی و سودمندی در ماه مارس و سپتامبر در ژنو ارتباط برقرار كنم. امید صمیمانه من این است كه این پیشرفت و دیالوگ ادامه یابد و با پاسخ مثبت دولت به درخواست من برای دیدار از كشور، تحكیم گردد.
من در گزارشم به چندین مورد پیشرفت اشاره كردهام، انتخابات ریاست جمهوری و محلی در ماه مه شراكت بالایی داشت كه نشاندهنده اشتیاق مردم ایران برای ابراز نظراتشان میباشد.
طی این كارزار پرزیدنت روحانی در مورد آزادی مطبوعات، قدرت بخشیدن به زنان، و حقوق اقلیتها و آنان كه بیش از همه در جامعه ایران به حاشیه رانده شدهاند، صحبت كرد. وی همچنین از محدودیت رسانههای اجتماعی و سركوب دانشجویان و وضعیت اصلاحطلبان تحت حصر خانگی ابراز نگرانی نمود. من همچنین از بكارگیری منشور حقوق شهروندان بعنوان راهنمایی برای حقوق بشر در قوه مجریه استقبال میكنم.
امیدم این است كه این هدف بصورت مؤثری با تضمین و اعمال این منشور جامعه عمل بپوشد.
این نشانههای مثبت سبب میشود كه گزارشاتی كه من كماكان دریافت میكنم را هر چه بیشتر دردناك كند و نیاز به رفرم نهادها را هر چه عاجلتر میسازد.
آقای رئیس، من نسبت به میزان اعدامها در ایران نگران هستم. گزارشات حاكی از آن است كه از شروع سال [2017-م] 435 تن اعدام شدهاند. اما برخی علائم مثبت وجود دارد. قانون ضد قاچاق مواد مخدر ممكن است احكام اعدام را كاهش دهد. در سال گذشته حداقل 2 مورد اعدام نوجوانان مجرم بواسطه دخالت بموقع مسئولین به تعویق افتاد. اما حداقل 4 نوجوان مجرم اعدام شدند و میدانیم كه 86 نوجوان مجرم دیگر در صف اعدام هستند هر چند كه تعداد واقعی ممكن است بیش از این باشد.
من از این فرصت استفاده میكنم تا درخواستم برای متوقف ساختن تمامی اعدامهای نوجوانان را مورد تأكید قرار دهم و از مسئولین ایرانی میخواهم تا فوراً صادر كردن حكم اعدام برای بچهها را متوقف سازند. و در یك ریل جامع برای تخفیف تمامی احكام اعدام علیه بچهها وارد شوند كه همراستا با استانداردهای عدالت برای نوجوانان است.
همچنین من اخیراً اطلاعاتی در مورد محمدعلی طاهری دریافت كردم كه بنیانگزار جنبش معنوی، نویسنده و عمل كننده به “داروهای آلترناتیو” كه در ایران و در خارج استفاده میشود كه به بواسطه فساد فی الارض به اعدام محكوم شد. وی از دادگاه عالی درخواست استیناف كرده است و ریل دادگاه پروسیدورهای جدی را نقض كرده و برخی از پیروان وی دستگیر شده و طبق گزارشات مجبور به دادن اعتراف شدهاند.
من خواستار لغو فوری اتهامات آقای طاهری و آزادی بدون قید و شرط وی هستم. و لغو تمامی اتهامات علیه كسانیكه بخاطر بكارگیری حق آزادی بیان و آزادی مذهب و عقیده متهم هستند.
آقای رئیس، گزارشات زیادی در مورد بكارگیری شكنجه فیزیكی و روانی وجود دارد منجمله اخذ اعتراف به زور. من با تأسف متذكر میشوم كه نقص عضو، كور كردن و شلاق زدن و ادامه بكارگیری حبسهای انفرادی طولانی مدت بصورت مرتب صورت میگیرد.
همچنین من از نفی دسترسی به درمان پزشكی ضروری برای زندانیان، منجمله جلوگیری از رسیدگیهای پزشكی بعنوان نوعی مجازات علیه افراد، بشدت آزرده هستم.
آقای رئیس، میخواستم از افراد و سازمانهایی كه به دستور كار من گزارش فرستادهاند تقدیر كنم. بسیاری از آنها ترس از تبعات كارشان داشتند. بطور عامتر من گزارشات مداومی از اذیت و آزار و تعقیب قانونی مدافعان حقوق بشر داشتهام.
بعنوان مثال مدافع محترم حقوق بشر نرگس محمدی بواسطه تعهدش به حقوق بشر كماكان زندانی است. من همچنین عمیقاً نگران گزارشات حمله به مدافعان حقوق بشر زن هستم كه بشكل اذیت و آزار توسط قضائیه، بازداشت، و تلاشهای مفصل حتك آبرو بودهام.
همسخنانی كه در بیرون كشور زندگی میكنند نیز ابراز وحشت زیادی از تلافی علیه اعضای خانواده خود كه در ایران زندگی میكنند كردهاند. و من گزارشاتی دارم از اقدامات صورت گرفته، عمدتاً توسط قضائیه، علیه خانواده و وكلای فعالان بوده كه عمدتاً بمنظور اعمال فشار روی آنهاست.
من به مستندسازی و گزارش چنین مرعوب كردنهایی در سازگاری با دستور كارم ادامه میدهم در عین اینكه تلاش میكنم محرمانه بودن گزارشات را در مواردی كه نیاز است رعایت نمایم.
من همچنین در گزارشم فعالان اتحادیه كارگری كه بواسطه فعالیت صلحآمیز زندان شدهاند را آوردهام و همچنین وضعیت سلامتی زندانیان عقیدتی كه دست به اعتصاب غذاهایی زدهاند كه زندگی آنها را بخطر میاندازد تا به نقض قانون در بازداشت خود اعتراض كنند.
آقای رئیس، امر دیگری كه بهمین اندازه ناراحت كننده و ترسآور است گزارشاتی است كه دریافت كردهام در نقض حق آزادی بیان، عقیده، اطلاعات و مطبوعات است. تا ژوئن 2017 حداقل 12 روزنامهنگار و 14 وبلاگنویس و فعال رسانههای اجتماعی یا در بازداشت بودند یا بواسطه فعالیتهای صلحآمیزشان حكم دادگاه دریافت كرده بودند. دیگر كاركنان رسانهها طبق گزارشات مورد بازجویی، مراقبت و دیگر اشكال اذیت و آزار قرار داشتهاند.
در طول امسال، من با روزنامهنگاران زیادی ملاقات كردهام، منجمله با كارمندان بخش فارسی بی.بی.سی. در سفر كوتاهم به انگلستان. آنها توضیح دادند كه چگونه توسط مأموران حكومتی مورد اذیت و آزار قرار گرفته و ارعاب شدهاند. در مواردی میدانم كه برخی از كسانی كه هدف قرار گرفته بودند دیگر به سر كار خود باز نگشتند. من همچنین گزارشاتی داشتم كه اعضای خانواده آنها برای مورد بازجویی قرار گرفته و نسبت به تبعات ادامه كار فامیل آنها با بی.بی.سی. به آنها هشدار داده شده است. و یا اقداماتی علیه آنها صورت گرفته نظیر منجمد ساختن دارائیهای آنها برای ممانعت از فروش مایملكشان در ایران. من گزارشات زیادی از این افراد كه با آنها مصاحبه كردم دریافت نمودم كه ارعابی كه هدف آن بودهاند را توضیح دادهاند. همه آنها از ترس از تبعات دادن اطلاعات به دستور كار من خواستار ملاقاتهای خصوصی بودند».