۱۴۰۲ خرداد ۱, دوشنبه

نورنیوز: کناره‌گیری شمخانی از دبیری شورای عالی امنیت ملی قطعی‌ست

پس ازآنکه علی شمخانی،دبیرشورای عالی امنیت ملی،شعری ازمحتشم کاشانی در صفحه توییترش منتشرکرد، نورنیوزرسانه نزدیک به این نهاد خبر داد که کناره‌گیری او از این مقام «قطعی»ست.

شمخانی که نزدیک به ۱۰ سال است در سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی حضور دارد، بیتی از محتشم کاشانی در توییتر خود منتشر کرد که می‌گوید: «حرفی که در حجاب ز گفت و شنود بود/ آخر به رمز گفت و به ایما شنود و رفت».

نورنیوز با استناد به این شعر «معنادار» همچنین نوشت: «طی هفته‌های اخیر در محافل مختلف، شایعات زیادی در خصوص قصد دریابان شمخانی برای کناره‌گیری از دبیری شورای عالی امنیت ملی بر سر زبان‌ها بود.»هم‌زمان، صابرین‌نیوز، ارگان رسانه‌‌ای نزدیک به سپاه پاسداران، در پستی «غیررسمی و تایید نشده» در تلگرام نوشت احتمال می‌دهد «علی‌اکبر احمدیان به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی منصوب شود».

پس از قتل مهسا امینی به دست پلیس امنیت اخلاقی و آغاز خیزش انقلابی، حمید رسایی، از چهره‌های تندرو جریان اصولگرا، از جمله افرادی بود که خواهان برکناری شمخانی برای مدیریت بهتر سرکوب اعتراضات شد.بر اساس یک فایل صوتی که در آن صدای این نماینده سابق مجلس شنیده می‌شود، او برای مدیریت بهتر سرکوب اعتراضات خواستار برکناری شمخانی شد.

به گفته رسایی، مقام‌های همه نهادهای دخیل در سرکوب که او با آن‌ها صحبت کرده، دلیل ناکامی در سرکوب خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی را عملکرد علی شمخانی می‌دانند و «آدرس دبیر شورای عالی امنیت ملی را می‌دهند».

او گفت که عالی‌ترین سمت بعد از رییس شورای عالی امنیت ملی یعنی ابراهیم رئیسی، دبیر این شوراست و اعلام کرد که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در مدیریت سرکوب اعتراضات ناکارآمد بوده است.رسایی گفت: «علی شمخانی دبیر مورد اعتماد حسن روحانی و از مسببین وضع موجود است و در کنار حسن روحانی باید پاسخگو باشد.»

آبان‌ماه سال گذشته و در میانه اعتراضات مردمی گزارش‌هایی از احتمال کناره‌گیری شمخانی منتشر شده بود که تکذیب شد.

همچنین علیرضا اکبری، شهروند دوتابعیتی و از کارمندان ارشد پیشین در وزارت دفاع جمهوری اسلامی و از مشاوران سابق علی شمخانی که به جاسوسی متهم شده بود، دی‌ماه سال گذشته اعدام شد.

بعد از اعدام آقای اکبری نیز گزارش‌هایی از احتمال کناره‌گیری آقای شمخانی منتشر شده بود که سایت نورنیوز آن را تکذیب کرد.

همان زمان احمد زیدآبادی، فعال سیاسی، در کانال تلگرامی خود احتمال برکناری شمخانی به دلیل «علنی شدن ماجرای علیرضا اکبری» را مطرح کرد.

از زمان انتشار خبر اعدام آقای اکبری، برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی کرده‌ بودند که بازداشت و صدور حکم اعدام برای او، احتمالا به معنای پایان کار آقای شمخانی نیز باشد.

آذر ماه سال گذشته، حمید رسایی از نیروهای تندروی اصولگرا و نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، از ابراهیم رئیسی خواست دبیران سه شورای عالی انقلاب فرهنگی، امنیت ملی و فضای مجازی را که به گفته او «باقیمانده» دوران ریاست جمهوری حسن روحانی بودند، برکنار کند.

بعد از این درخواست، عبدالحسین خسروپناه با حکم ابراهیم رئیسی و با تائید علی خامنه‌ای به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی جایگزین سعیدرضا عاملی شد.

تجارت‌های گسترده خانواده شمخانی نیز در طول سال‌های گذشته خبرساز شده است؛ از جمله توقیف یک کشتی متعلق به پسر او توسط دولت هند در سال ۱۴۰۰ و ارتباط موعود شمخانی، برادرزاده‌ او با مالک برج متروپل آبادان که در سال گذشته فروریخت و باعث مرگ ده‌ها نفر شد.

شمخانی که متولد سال ۱۳۳۴ در اهواز است، از سال ۱۳۹۲ و زمان ریاست جمهوری حسن روحانی در سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی بوده است. وی در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفت.