۱۴۰۱ آبان ۲۶, پنجشنبه

کمیته سوم سازمان ملل با ۸۰ رای نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کرد


کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد شامگاه چهارشنبه در جلسه‌ای ویژه به قطع نامه‌ای که نقض گسترده حقوق شهروندان در ایران را محکوم می‌کند رای داد.

این قطعنامه با عنوان «وضعیت حقوق بشر در ایران» با ۸۰ رای موافق در برابر ۲۸ رای مخالف و ۶۸ رای ممتنع در «کمیته مسائل اجتماعی، انسانی و فرهنگی» به تصویب رسید.

طبق مفاد قطعنامه، در مورد آمار بالای صدور احکام اعدام در ایران و استفاده از زور حد علیه معترضان ابراز نگرانی شده است.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزرات امور خارجه ایران، روز پنجشنبه طرح این قطعنامه توسط کانادا با حمایت برخی کشورهای غربی را «فاقد وجاهت قانونی و از اساس مردود دانست» و آن را «غیر سازنده‌» دانست.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به تلاش کشورهای غربی به استمرار پروژه ایران هراسی و بدنام سازی ایران گفت: این کشورها که سابقه طولانی در نقض سیستماتیک حقوق بشر داشته و مردم سراسر جهان تجربیات تلخ و گزنده‌ای از دخالت های آنان در خاطر دارند، در جایگاهی قرار ندارند که به دولت و مردم ایران توصیه‌های حقوق بشری داشته باشند.

تصویب پیش‌نویس در شرایطی است که کاظم غریب آبادی، معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی همراه با زهره اللهیان، رئیس کمیته حقوق بشر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی برای شرکت در نشست های کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد عازم نیویورک شده بودند.

پیشتر آلمان و ایسلند، خواستار برگزاری «نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد» برای بررسی اعتراضات جاری در ایران شدند و اعلام شده است که این نشست احتمالا بیست و یکم نوامبر برگزار خواهد شد.

این دو کشور با امضای درخواستی، خواستار برگزاری این نشست شده‌اند تا «وضعیت رو به وخامت حقوق بشر» در جمهوری اسلامی ایران، به‌ویژه در مورد زنان و کودکان، بررسی شود.

رابرت مالی، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور ایران، روز شنبه اعلام کرد آمریکا از ابتکار آلمان و ایسلند مبنی بر متمرکز ساختن توجه جهانیان بر سرکوب خشونت‌بار معترضان مسالمت‌جو توسط جمهوری اسلامی حمایت می‌کند.دستگاه قضایی ایران تنها در ارتباط با اعتراضات کنونی در کشور پنج نفر را به اتهام «محاربه» و «افساد فی الارض» به اعدام محکوم کرده‌ است.

این احکام در شرایطی صادر شده که چند کشور و سازمان بین‌المللی از جمله کانادا، آلمان و سازمان ملل در روزهای اخیر از حکومت ایران خواسته‌اند که از صدور حکم اعدام برای معترضان خودداری کند. با این حال سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی تاکید کرده احکامی که علیه بازداشت‌شدگان صادر خواهد شد «باید باعث عبرت‌گیری و بازدارندگی» و «پشیمان‌کننده» باشد.

قطعنامه کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ادامه با اشاره به سرکوب شدید معترضان در ایران از جمهوری اسلامی می‌خواهد که از کاربرد بیش از اندازه قوای قهریه علیه اعتراضات مسالمت‌آمیز، به‌ویژه علیه زنان و کودکان، خودداری کند.

این قطعنامه را دولت کانادا به کمیته سوم پیشنهاد داده بود. نماینده بریتانیا در مجمع عمومی عمومی سازمان ملل نیز در سخنانی ضمن حمایت از این قطعنامه، شرایط حقوق بشر در ایران را رو به وخامت توصیف کرد.

وی اظهار داشت: «دو ماه پیش شاهد مرگ دلخراش مهسا امینی بودیم، امری که یادآور واقعیت تکان‌دهنده سرکوب زنان در ایران است. ما از سرکوب خشونت‌آمیز حقوق زنان و اجرای قانون عفاف حجاب اجباری توسط پلیس به‌اصطلاح اخلاق در ایران (گشت ارشاد) ابراز تاسف می‌کنیم.»