صندوق کودکان ملل متحد،یونیسف که ازسوی برخی از ایرانیان درهفتههای اخیر مورد انتقاد قرار گرفته بود، یکشنبه شب در یک بیانیه اختصاصی درباره وقایع واعتراضات ایران، به کشتهشدن از کودکان واکنش نشان داد وابراز نگرانی شدید خود را اعلام کرد.
یونیسف خشونت علیه کودکان را در جریان اعتراضها در ایران محکوم و از مرگ بیش از ۵۰ کودک در این کشور ابراز نگرانی کرد. صندوق کودکان سازمان ملل همچنین به تداوم حملات به مدارس اشاره کرد و نوشت: «مدارس باید همیشه مکانی امن برای کودکان باشند.»
یونیسف در بیانیه خود نوشت: «جمهوری اسلامی یکی از اعضای کنوانسیون حقوق کودک است و موظف به احترام، رعایت و اجرای حقوق کودکان برای زندگی، حریم خصوصی، آزادی اندیشه و تجمع مسالمتآمیز است.»صندوق کودکان سازمان ملل متحد اعلام کرد از اولین مورد تلفات کودکان در اعتراضات جاری، نگرانی خود را به مقامها در ایران ابراز کرده است.
یونیسف از مقامهای جمهوری اسلامی خواست به حقوق همه کودکان برای تجمع مسالمتآمیز، به عنوان تضمینی اساسی «فارغ از اینکه تجمعکنندگان چه کسانی و کجا هستند»، احترام بگذارند.
«کودکان و نوجوانان باید از هر گونه آسیبی که نه تنها زندگی و آزادی آنها را به خطر می اندازد، بلکه سلامت روحی و جسمی آنها را نیز تهدید میکند، محافظت شوند.یونیسف همچنین با پدران و مادرانی که کودکان خود را در اعتراضات از دست دادهاند ابراز همدردی کرد و افزود کودکان و نوجوانان ایران در حال و آینده ظرفیت مهمی برای کشور هستند و «نیازها، آرزوها و رفاه آنها در هر شرایطی باید در اولویت باشد».
این در حالی است که به گزارش خبرگزاری حقوقبشری هرانا، تاکنون ۶۳ کودک و نوجوان جانباخته در خیزش انقلابی مردم در پی قتل مهسا امینی به دست پلیس امنیت اخلاقی شناسایی شدهاند.
یونیسف اضافه کرد به ادامه کار خود با وزارتخانههای فنی و سایر شرکا در کنار آژانسهای سازمان ملل متحد برای تحقق حقوق همه کودکان و نوجوانان در ایران متعهد است.
صندوق کودکان سازمان ملل متحد گفت: «ما مجددا درخواست دبیر کل سازمان ملل متحد از ماموران امنیتی را تکرار می کنیم که از بهکارگیری نیروی غیرضروری یا نامتناسب [علیه کودکان] خودداری کنند.»
سرکوب خونین خیزش انقلابی مردم در شهرهای مختلف و بهویژه کشته شدن کودکان و جوانان، از جمله کیان پیرفلک و آیلار حقی، منجر به واکنشهای گسترده جهانی و خشم معترضان در خیابانها شده است.
علاوه بر این تصاویری منتشر شده که نشان میدهد جمهوری اسلامی برای سرکوب معترضان نیز بعضا از نوجوانان استفاده میکند.از یک ماه پیش فعالیت یونیسف در ایران با انتقادهایی همراه شد.معترضان میگویند چرا این نهاد کشتار کودکان را محکوم نکرد. تنها بعد از این اعتراضات بود که یونیسف در آستانه روز جهانی کودک در ۲۰ نوامبر، در ۲۸ آبان در بخشی از بیانیه خود به مناسبت این روز، به وقایع ایران اشاره کرد و نوشت «به شدت نگران گزارشهای مربوط به کشته شدن، زخمی شدن و بازداشت کودکان در ایران است.»
یونیسف در آن بیانیه به مرگ کیان پیرفلک که به همراه خانوادهاش بود و هدف گلوله جنگی ماموران قرار گرفت نیز واکنش نشان داد.
انتقادات از این نهاد به قدری بود که مهتاب کرامتی، بازیگر سینما و سفیر حسن نیت یونیسف در ایران از سمت خود کناره گیری کرد.