سران فرانسه، آلمان و انگلستان در یک بیانیه مشترک، رژیم آخوندی را مسئول حمله به تأسیسات نفتی عربستان دانستند و تأکید کردند هیچ توضیح قابل قبول دیگری وجود ندارد.
در این بیانیه، که دوشنبه شب در نیویورک صادر شد، آمده است: ما با قویترین بیان حملات علیه تأسیسات نفتی در خاک عربستان در ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۹ در ابقیق و خریص را محکوم میکنیم و بر این اساس همبستگی کامل خودمان را با دولت و مردم عربستان مورد تأکید قرار میدهیم.
برای ما روشن است که رژیم ایران مسئولیت این حملات را بهعهده دارد. هیچ توضیح قابل قبول دیگری وجود ندارد.
ما از تحقیقاتی که برای مشخصکردن جزئیات بیشتر در جریان است، حمایت میکنیم.
بیانیه سران سه کشور اروپایی میافزاید: هر چند که این حملات علیه عربستان صورت گرفته، ولی سایر کشورها را نگران میکند و خطر یک درگیری عمده را افزایش میدهد. این حملات، اهمیت تلاشهای جمعی در جهت ثبات و امنیت منطقهای از جمله پیدا کردن یک راهحل سیاسی برای درگیری یمن و همچنین ضرورت کاهش تنش در منطقه از طریق تعامل و تلاشهای دیپلماتیک را برجسته میکند.
سران آلمان، انگلستان و فرانسه ضمن یادآوری تعهدات در برجام تأکید کردند: ما مصرانه و مجدداٌ از رژیم ایران میخواهیم تصمیماتش برای کاهش تبعیت از این توافق را برگرداند و بهطور کامل بهتعهداتش مطابق برجام متعهد پایبند بماند.
ما بر اعتقاد ِ خود پای میفشاریم که زمان آن رسیده که رژیم ایران مذاکره بر سر چارچوب درازمدت در برنامه اتمی و مقولات مرتبط با امنیت منطقهیی ـ شامل برنامه موشکی و سایر ابزار پرتاب آنها ـ را بپذیرد.
سران سه کشور اروپایی «منافع مشترک امنیتی خود در مورد نظام عدم ِ تکثیر تسلیحات کشتار جمعی و حفظ ثبات در خاورمیانه» را یادآوری کرده و میافزایند: مطابق بیانیه مشترک ِ اجلاس ِ جی هفت در بیاریتز ِ فرانسه، ما به ادامه تلاشهای دیپلوماتیک برای ایجاد شرایط و تسهیل گفتگو با همه شرکا متعهد میمانیم تا صلح و امنیت بینالمللی حفظ شود. ما مصرانه از رژیم ایران میخواهیم تا وارد روند چنین گفتگوهایی بشود و از تحریک و تشدید بیشتر، خودداری کند.
بوریس جانسون نخستوزیر انگلستان تآکید کرد که ما یقین داریم این حمله بهعربستان از (خاک) ایران بوده و حمله هم با پهپاد و هم با موشکهای کروز صورت گرفته است.
نخستوزیر انگلستان در پاسخ بهاین سؤال که آیا ۱۰۰ درصد مطمئن است که رژیم ایران پشت حمله بهعربستان بوده است گفت: ما هیچ احتمال و فرضیه دیگری نمیتوانیم داشته باشیم، مساله این است که چطور بهاین حمله پاسخ دهیم.
بوریس جانسون، که با ای بی سی نیوز مصاحبه میکرد، افزود: هیچکس نمیخواهد حمله بهآرامکو نادیده گرفته شده و بیمجازات بماند. از طرف دیگر، در پیش روی ما، استراتژیهای پاسخگویی موجودند گرچه زیاد نیستند اما دشوارند.
نخستوزیر انگلستان برجام را توافقی ناقص و بد خواند و خواستار جایگزینکردن برجام با یک طرح دیگر شد.
بوریس جانسون گفت: برجام در هر صورت توافق بدی بود و حفرهها و نواقص زیادی داشت و با همین برجام بود که رژیم ایران این رفتار ِاخلاگرانه در منطقه را دنبال کرده است. اکنون فکر میکنم فرصتی پیشآمده که کشورها به یک طرح جایگزین و توافقی بهتر، فکر کنند.
جانسون افزود: من به روحانی میگویم: رژیم ایران باید رفتار اخلالگرانه در منطقه را خاتمه بدهد، حمایت از حوثیها را متوقف کند، حمایت از بشار اسد را متوقف کند. بسیار بد است که این رژیم سلاح اتمی داشته باشد و به توسعه موشکهای بالستیک ادامه دهد. رژیم ایران باید پای یک توافق جدید بیاید.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا درباره بیانیه مشترک سه کشور اروپایی نوشت: آمریکا از دوستان نزدیک خود، انگلستان، فرانسه و آلمان بهخاطر اینکه تصریح کردند رژیم ایران مسئول اصلی اقدام جنگی علیه عربستان سعودی است قدردانی میکند. این موضعگیری، امر ِدیپلماسی و آرمان صلح را تقویت میکند. ما از همه کشورها میخواهیم که به محکومیت اعمال رژیم ایران بپیوندند.