۱۳۹۸ خرداد ۳۰, پنجشنبه

زندانیان سیاسی که در دهه اخیر در زندان‌های ایران جان باختند --- قسمت--سوم


                                                 سینا قنبری؛” باصطلاح ؛’خودکشی’
سینا قنبری ۲۳ ساله در جریان اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ بازداشت شد. مدتی بعد از بازداشت دو نماینده مجلس ایران خبر فوت او در زندان را منتشر کردند.
مصطفی محبی، مدیر کل زندان‌های استان تهران پس از انتشار خبر فوت این زندانی به خبرگزاری ایلنا گفته بود: “سینا قنبری فرزند علی‌اکبر با مراجعه به دستشویی قرنطینه زندان اقدام به خودکشی از طریق حلق‌آویز خود کرده است”.

پیش از این “کمیته پیگیری بازداشت‌های دی ماه ۹۶” به نقل از زندانیان آزاد شده خبر داده بود که سینا قنبری “که چندروزی بود دربند قرنطینه زندان اوین در بازداشت بود به دلایلی نامعلوم جان سپرده است.”

                                                    وحید حیدری؛ ‘خودکشی’
وحید حیدری، ۲۳ ساله اهل اراک بود که او نیز در جریان اعتراضات دی ماه سال ١٣٩٦ بازداشت شد. مدتی پس از بازداشت عباس قاسمی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان مرکزی گفت که آثار خودزنی روی جسد این فرد وجود داشته و “فیلمی از لحظه خودکشی وی نیز موجود می‌باشد.”
آقای قاسمی گفت که آقای حیدری در بازداشتگاه کلانتری ۱۲ اراک خودکشی کرده و “با توجه به شواهد و قرائن موجود، مرگ این فرد بر اثر خودکشی در کلانتری تأیید شده است.”
کمپین حقوق بشر در ایران به نقل از نزدیکان وحید حیدری گزارش داد که در زمان دیدن جنازه، “روی سر او آثار ضرب و شتم و کبودی” دیده می‌شد.
در پی انتشار خبر مرگ وحید حیدری در بازداشتگاهی در اراک، پلیس استان مرکزی در اطلاعیه‌ای ارتباط بازداشت این فرد با ناآرامی‌های اخیر را رد کرده و گفته بود: “او به دلیل خرید و فروش مواد مخدر و از سوی ماموران کلانتری ۱۲ اراک دستگیر شده است.
                                            سارو قهرمانی؛ ‘آثار کبودی بر جنازه’
کمیته پیگیری بازداشت‌های دی ماه ۹۶ روز بیست و سوم دی ماه اعلام کرد پیکر سارو قهرمانی ۲۴ ساله شهروند بازداشت شده سنندجی بعد از ۱۱ روز، صبح بیست و سوم دی توسط نیروهای امنیتی به پدر و مادر وی تحویل شد.

به گفته نزدیکان آقای قهرمانی او پس از اعتراضات دی‌ماه ٩٦ در سنندج ناپدید شده بود.

مادر آقای قهرمانی گفته بود که بر روی جنازه فرزندش آثار “کبودی” دیده بود.
کیانوش زندی
                                کیانوش زندی؛ علت مرگ نامشخص
کیانوش زندی، ۲۴ ساله، دومین فردی بود که پس از اعتراضات سنندج بازداشت و جنازه او روز شنبه، ۲۳ دی ماه ۱۳۹۶ تحویل خانواده و بلافاصله دفن شد.

کمپین حقوق بشر در ایران به نقل از خانواده آقای زندی گفته بود “ماموران وزارت اطلاعات، با مراجعه به خانه کیانوش زندی، مادر او را برای دفن جسد در قبری که از پیش آماده کرده بودند برده و او را دفن کرده‌اند.”
طالب بسطامی
                                طالب بساطی؛ ترومای مغزی
طالب بساطی دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه ایلام بود. او در بهمن ماه ۱۳۹۶ به اتهام ارتباط با “گروه‌های مخالف کُرد” بازداشت شده بود.

اسفندماه همان سال اداره اطلاعات ایلام به خانواده طالب بساطی اطلاع داد که فرزندشان در زندان جان باخته واز آنها خواست برای تحویل جنازه مراجعه کنند.

به گفته یک منبع مطلع در گواهی فوت آقای بساطی ذکر شده که وی به دلیل “ترومای مغزی” فوت کرده است. ترومای مغزی ضربه‌ای است که بر اثر آن جمجمه و مغز آسیب جدی می‌بیند.

پس از انتشار اخبار درگذشت وی در رسانه‌ها، نماینده ایلام اعلام کرد که طالب بساطی بعد از ناآرامی‌های دی ماه بازداشت شده و بر اثر “سکته” در زندان فوت کرده‌است.