۱۳۹۸ فروردین ۱۳, سه‌شنبه

لحظه به لحظه با سیل؛ دستور تخلیه ده‌ها روستا در خوزستان


هواشناسی ایران می‌گوید که امروز احتمالا اوج طغیان و خطرآفرینی بیشتر رودخانه‌های خوزستان است. فرمانداری حمیدیه از مردم روستاهای اطراف خواسته که خانه‌های خود را تخلیه کنند.

هشدار فرونشست زمین در تهران و استان‌های درگیر سیل
علی بیت‌اللهی، دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی، خطر فرونشست زمین در سطح شهر تهران به ویژه در بخش‌های مرکزی و جنوبی، از جمله خیابان مولوی، حوالی منطقه بازار و جنوب تهران بسیار جدی توصیف کرد.

او هشدار داد که در پی وقوع سیل در بیشتر استان‌های کشور، از جمله تهران، احتمال خطر لغزش زمین، فرونشست و فروریزش وجود دارد و ضروری است که آمادگی لازم وجود داشته باشد.

او نشست زمین را مسئله مهم تهران و سایر مناطق سیل‌زده مانند استان‌های گلستان، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، همدان و استان‌هایی که تحت تاثیر بلندمدت آب سیلاب قرار می گیرند، دانست و افزود: «بر اثر رطوبت و جذب آب، زمین مرطوب شده و حالت نرم می گیرد و احتمال نشست‌های موضعی به صورت نقطه‌ای و محلی در پای ابنیه‌ها و سازه‌ها مثل پل‌ها و ساختمان‌ها وجود دارد.»

دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی با اشاره به اینکه از دیروز (دوشنبه) دو گزارش در باره فروریزش هایی در دو منطقه تهران یعنی شهریار و تهران دریافت شده است، خطر سیلاب در شهر تهران را بسیار جدی دانست و گفت: لازم است آمادگی کامل در تهران وجود داشته باشد.
وی افزود: ضروری است تا نسبت به لایروبی رودها و روددره های تهران اقدامات لازم صورت گیرد و هشدارهای لازم در خصوص ساخت و ساز، گردش و تفریح در این مناطق پرخطر به مردم و عموم شهروندان داده شود.

دستور تخلیه روستاهای دشت آزادگان

مدیریت بحران فرمانداری دشت‌آزادگان در خوزستان در اطلاعیه‌ای خواستار تخلیه فوری منازل و جایگاه‌های دام روستاهای حاشیه رودخانه کرخه شد.

در این اطلاعیه از اهالی شماری از روستاهایی که اسامی آنها ذکر شود خواسته می‌شود که در اسرع وقت برای در امان ماندن از سیل احتمالی دام‌های خود را به مکان های مرتفع و دور از خطر انتقال دهند و خود نیز به منازل اقوام، مساجد و مدارس امن و یا محلهای اسکان اضطراری بروند.

اطلاعیه همچنین می‌خواهد که در بخش بستان نیز روستاهای قدرت آباد، عبیات کوچک ، عبیات بزرگ، فنیخی، حمد عاصی، رمیم، مچریه، ام الدبس، فیروز آباد، دفار، طیل، میهن آباد فورا تخلیه شوند.

قبلا در مورد شهرستان حمیدیه هم دستور جداگانه‌ای صادر شده است که خبر آن در قسمت پایین همین صفحه قابل رویت است.

“آمار قربانیان سیل پل دختر مشخص نیست”

به گزارش ایلنا، محمود رضا پیروی، دبیرکل جمعیت هلال احمر کشور با اشاره به باران شدید لرستان گفت که در این باره هشدارهایی داده شده بود و اعلام شده بود که باید این مناطق تخلیه شوند که “برخی ها توجه نکردند.”

او از مردمی که برای امدادرسانی به منطقه اعزام شدهاند و در آنجا حضور دارند خواست “اجازه بدهند تا نیروهای جمعیت هلال احمر با برنامه ریزی‌های انجام شده اقلام را به دست نیازمندان برسانند.”

دبیرکل هلال احمر، اولویت اورژانس را امدادرسانی به شش روستا و شهرستان پلدختر و شهر معمولان اعلام کرد.

او با اشاره به تلفات احتمالی در این منطقه گفت که هیچ آماری در دسترس نیست اما طبق آخرین اطلاعات، آب فروکش کرده و دیگر کسی دیده نمی‌شود که بر روی پشت‌بام رفته باشد و منتظر نجات خود باشد.

وی با تقاضا از مردم برای دادن کمک‌هایی مانند اغذیه، کمک نقدی و پتو به هلال احمر، گفت که پیش بینی می شود امدادرسانی‌ها تا حداقل یک هفته طول بکشد.

راه‌آهن محورهای شمال و جنوب مسدود است

با توجه به مشکل به وجود آمده در یکی از قسمت‌های محور جنوب که ناشی از رانش و ریزش کوه بود و نیز به دلیل طغیان رودخانه سزار و آشفتگی بخشی از خط راه‌آهن در این قسمت، محور راه‌آهن جنوب به گفته سعید رسولی – مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران – مسدود اعلام شد.

به گزارش ایسنا، رسولی گفته است که “منتظر فروکش کردن طغیان رودخانه خواهیم ماند تا ترمیم مسیر آغاز شود”.

او با اشاره به عدم اطمینان به وضعیت رودخانه، تعمیر ریل‌های خراب‌شده را به فروکش کردن طغیان رود منوط دانسته و افزوده است: «در حال حاضر زمان دقیق تعمیر را نمی‌توانیم اعلام کنیم و همکارانمان با تجهیزات در محل مستقر هستند و به محض بهبود وضعیت موجود، قطارها حرکت خود را آغاز خواهند کرد.»

در همین حال، خبرها همچنین حاکی است که از صبح امروز، ۱۳ فروردین راه‌آهن محور شمال به علت طغیان رودخانه تالار سوادکوه و رانش زمین مسدود شده است.

به گزارش ایسنا، رانش شدید راه‌آهن در بلاک زیراب – پل سفید بر اثر طغیان کم سابقه رودخانه تالار سوادکوه موجب متوقف شدن مسیر قطارها در محور شمال شده است و نیروهای امدادی و فنی راه‌آهن در محل حادثه برای مدیریت بحران و بازگشایی مسیر حاضر هستند.

“امروز احتمالا اوج طغیان رودخانه‌های خوزستان است”

احد وظیفه، مدیرکل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی ایران با بیان این که امروز، ۱۳ فروردین، در خوزستان دبی رودخانه‌ها به طور خاص در پایین دست به اوج خود می‌رسد، در مورد خطرات ناشی از آن هشدار داد. او گفت: «در رودخانه‌های بزرگ معمولا یک Time response یا زمان پاسخگویی وجود دارد که شامل دوره زمانی است که جریان آب از بالادست به پایین برسد. این فاصله زمانی برای رودخانه‌های استان خوزستان بین ۲۴ تا ۷۲ ساعت است تا بارش‌های بالادست به پایین دست و خروجی رودخانه ها برسد، بنابراین بارش‌هایی که دیروز صورت گرفته امروز به محل ورودی سدها می‌رسد و در نتیجه دبی رودخانه‌ها به اوج خود می‌رسد و همین دلیل هم ممکن است خطر آفرین باشد.»

این کارشناس سازمان هواشناسی با اشاره به ضرورت تخلیه آب‌های ناشی از سیلاب در شهرهای مختلف، تصریح کرد که به دلیل پوشش سنگی خانه‌ها و آسفالت در سطح خیابان‌ها در غالب شهرها، چاره‌ای جز تخلیه آب، آن هم از طریق پمپاژ وجود ندارد. از سوی دیگر “انتظار هوای گرم را هم نداریم که بگوییم این آب‌ها تبخیر می‌شود، بنابراین چاره‌ای جز تخلیه آب وجود ندارد.”

در همین حال، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور ضمن تشریح وضعیت امدادرسانی به استان‌های سیل‌زده گفت: «در حال حاضر بعد از استان لرستان مشکلات عمده‌ای که ممکن است وجود داشته باشد برای استان خوزستان است.»

وی افزود: «همچنین از استان‌های معین به ویژه استان اصفهان، مرکزی و استان‌های دیگر امکانات و تجهیزات مناسبی وارد استان لرستان شده است.»

نجار با اشاره به اینکه وزیر کشور شب گذشته با بخشنامه‌ای از همه استان‌ها درخواست کرد که نیاز استان لرستان و خوزستان را تامین کنند، گفت که تا کنون تنها یکی از استانداران اعلام آمادگی کرده است.

“سیزده به در در اطراف رودخانه‌ها اتراق نکنید و قبل از تاریکی به خانه برگردید”

معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور با توجه به شرایط آب و هوایی این روزها به مردم توصیه کرد که در روز طبیعت (سیزده به در) اکیداَ از اتراق کردن در اطراف رودخانه‌ها، مسیلها و دامنه کوه‌ها به علت احتمال وقوع سیل و سایر حوادث خودداری کنند.

مهدی جمالی‌نژاد گفت که شهرداری‌ها و دهیاری‌ها باید در این روز توجه ویژهای به محل استقرار مردمی که قصد سیزده به در دارند، داشته باشند و در هنگام وقوع حوادث احتمالی با اطلاع رسانی به موقع آنها را به نقاط امن راهنمایی کنند.

او با بیان این که به سبب وقوع سیل روز دوشنبه در بسیاری از شهرها و روستاها، این احتمال وجود دارد نقاطی که مردم در سالهای گذشته برای سپری کردن روز طبیعت به آنجا می رفتند از شرایط ایمن برخوردار نباشد، از شهرداری‌ها و دهیاری‌ها خواست که شرایط همه نقاط را به طور دقیق ارزیابی کننذ و چنانچه منطقه‌ای از ایمنی لازم برخوردار نبود از حضور مردم در آنجا جلوگیری و موارد را به نحو مناسب و در صورت لزوم از طریق رسانههای استانی و شهری به شهروندان و مسافران نوروزی اعلام کنند.

جمالی نژاد افزود: «از شهرداری ها و دهیاری ها انتظار می رود در روز طبیعت به نحوی اوضاع شهرها و روستاها را ضمن همکاری با سایر دستگاهها مدیریت نمایند که اهالی شهرها و روستاها و مسافران نوروزی پیش از تاریک شدن هوا و در مسیرهای ترافیکی ایمن به منازل یا محل اسکان خود مراجعه کنند.»

درخواست از مردم ۱۱ ر وستای حمیدیه: خانه‌های خود را تخلیه کنید

فرمانداری شهرستان حمیدیه در استان خوزستان در اطلاعیه ای از اهالی ۱۱ روستای این شهرستان خواست با توجه به طغیان رودخانه کرخه، هر چه زودتر خانههای خود را تخلیه کنند.

فرمانداری حمیدیه در اطلاعیه شماره ۳ خود اعلام کرد: «سازمان آب و برق خوزستان اطلاع داده دبی خروجی سد کرخه تا دو ساعت آینده به دو هزار متر مکعب خواهد رسید.»

در این اطلاعیه آمده است: «همه ساکنان روستاهای حاشیه رودخانه کرخه شامل روستاهای چمیم، قاسم زامل، بیت گنیم، شیخ طعمه، خسرج بیت قشم، خسرج عوده، حویش، شاطی، حمدان سلجه، آلبوعید یک و نبی میرساند هرچه سریعتر با هماهنگی بخشدار مرکزی، شوراها و دهیاران نسبت به تخلیه فوری منازل خود اقدام کنند و سایر روستاها نیز آمادگی لازم را برای تخلیه منازل داشته باشند.»

شهرستان حمیدیه در ۲۵ کیلومتری غرب اهواز قرار دارد و بیش از ۲۲هزار نفر جمعیت دارد.

ذخیره سد کرخه روز ۱۲ فروردین از تراز نرمال (۵٫۲ میلیارد مترمکعب) گذر کرده و به پنج میلیارد و ۳۹۰ میلیون مترمکعب رسیده است. خروجی این سد نیز به حدود یک هزار مترمکعب برثانیه افزایش یافته است، این در حالیست که ظرفیت عبوری کرخه اکنون ۵۰۰ مترمکعب برثانیه است.

در بخش مرکزی اهواز و حاشیه رودخانه دز تاکنون ۱۳ روستا دچار آبگرفتگی شده است.

سخنگوی مدیریت بحران کشور: ۶ استان در وضعیت اضطراری هستند

بهنام سعیدی، سخنگوی مدیریت بحران کشور در گفت‌وگو با شبکه دوم سیمای جمهوری اسلامی ایران شش استان از ۲۳ استان را که درگیر بارندگی‌های شدید هستند در شرایط اضطرار توصیف کرد. او این شش استان را ایلام، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، چهارمحال بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد ذکر کرد و افزود: «روی هم رفته ۴۰۰ شهر و روستا درگیر شرایط جوی روزهای اخیر بوده و هستند.»

سعیدی در ادامه از طغیان ۱۴۱ رودخانه در کشور در روزهای اخیر خبر داد که باعث مسدود شدن ۷۸ جاده میان شهری، ۲۱۹۹ جاده روستایی و از بین رفتن ۸۴ دهنه پل شده است.

سخنگوی مدیریت بحران سپس به حدود ۴۰۰ مورد رانش زمین در اثر سیل اشاره کرد و گفت که بیشتر آنها مربوط به چهار محال بختیاری می‌شود. او منطقه پل دختر استان لرستان را به دلیل شکسته شدن پل اصلی شهر دارای شرایط حادتری توصیف کرد.

“قطع ارتباطات کمک‌رسانی را مشکل کرده است”

مدیرعامل جمعیت هلال احمر لرستان با بیان اینکه هم اکنون امدادرسانی در شهر پلدختر شروع شده، افزود: همچنین توزیع اقلام ضروری در بین شهروندان پلدختری آغاز شده است. محلی برای اسکان موقت شهروندان پلدختر فراهم شده و عملیات استقرار آن‌ها در چادرهای هلال احمر ادامه دارد.
Überschwemmung (Mehr)

محمد بیرانوند، نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به آخرین وضعیت خرم‌آباد بعد از سیل اخیر گفت: «امروز هوا در سطح خرم آباد مساعد است اما ارتباط غالب روستاها قطع شده است. در شهر “دوره چگینی” به جد نیاز به کمک‌های اولیه داریم. در روستاهای دوآب، دلبر و بخش‌هایی از سپید دشت و بیران شهر ارتباط کاملاً قطع است…می‌توان گفت ارتباطات در غالب روستاها و شهرستان‌های استان قطع است و مردم به شدت در مضیقه هستند.”

بیرانوند در ادامه با تصریح این که تجهیزات کافی برای مقابله با سیل وجود ندارد، گفت که “همان میزانی که نیز موجود است به دلیل قطع بودن ارتباط‌ها نمی‌توانیم به دست مردم برسانیم. قبل از هر کاری باید ارتباطات برقرار شود. ارتباط راه‌ها و تلفنی باید برقرار شود تا ما بتوانیم اوضاع را ساماندهی کنیم.”

گروه های واکنش سریع هلال احمر وارد پلدختر شدند

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از ورود گروه‌های واکنش سریع امدادی به منطقه سیل زده پلدختر استان لرستان خبر داد.

مرتضی سلیمی روز سه شنبه، ۱۳ فروردین در گفت و گو با خبرگزاری ایرنا گفت که تیم‌های امداد و نجات این سازمان ” با ورود خود به منطقه یادشده با تمام توان در حال امدادرسانی به سیل زدگان و متاثرین از سیلاب هستند.”

او همچنین از اعزام شش فروند بالگرد برای کمک به سیل زدگان پلدختر خبر داده است. صارم رضایی مدیرعامل جمعیت هلال احمر لرستان هم به خبرگزاری فارس گفته است که شش فروند بالگرد از استان‌های گیلان، کرمانشاه، کردستان، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد و تهران به همراه یک بالگرد خود این استان برای امدادرسانی به شهرهای مختلف استان از جمله پلدختر اعزام شده‌اند.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در ادامه گفت‌وگوی خود با ایرنا از مردم خواسته از تردد بی مورد در مناطق سیل زده استان لرستان خودداری کنند تا امدادرسانی به سیل زدگان با سرعت بیشتری انجام شود.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر همچنین از نجات و انتقال شماری از روستائیان به روستاهای دیگر و مناطق امن خبر داد و گفت: با باز شدن مسیرهای مواصلاتی زمینی به پلدختر گروه‌های جدید امداد و نجات به مناطق سیل زده اعزام خواهند شد.

ایرنا در ادامه گزارش خود خسارت موج اول بارشهای امسال را تا ۸۰۰ میلیارد تومان عنوان کرده و افزوده است: «در حالی که تلاش برای احیای مجدد استان آغاز شده بود موج بارشی جدیدی از ابتدای هفته جاری سراسر استان را در بر گرفته است.»
Überschwemmung (Mehr)

هم اکنون سه رودخانه خرم رود و رودخانه شهرستانهای دلفان، کوهدشت، سلسله، پلدختر، معمولان، بروجرد و چگنی طغیان کرده، سد مروک دورود سرریز کرده و برخی سدها همچون هاله و کزنار در آستانه سرریز هستند و به صدها هزار نفر از اهالی هشدار داده شده منزل خود را ترک کنند.

جهانگیری: هنوز قفل اصلی خروج آب از استان گلستان باز نشده است
به گفته اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران‌، “بارندگی‌های اخیر ده‌ها برابر بیش از خسارت‌هایی که به مناطق کشور وارد کرده، برای کشور ثمر داشته است و باید در این زمینه خدا را شاکر بود و امیدواریم این نعمت همچنان ادامه پیدا کند.”
او که شامگاه ۱۲ فروردین‌ماه در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران استان خوزستان در اهواز سخن می‌گفت در عین حال اذعان کرد که سیل به معضلی بزرگ برای کشور بدل شده است: «تا پیش از سیلاب اخیر در کشور بحران‌ها به شکلی بود که یک منطقه گرفتار مشکل می‌شد و دیگر استان‌ها بسیج می‌شدند و مشکل را حل می‌کردند اما اکنون شرایط به شکلی است که موضوع سیل به مساله اصلی در ۲۴ استان کشور تبدیل شده است.»

جهانگیری در ادامه به وضعیت وخیم استان گلستان که از روز ۲۸ اسفند درگیر سیل است اشاره کرد و گفت که “هنوز قفل اصلی خروج آب از برخی شهرها و روستاهای استان گلستان باز نشده است و شرایط در این استان ناگوار است.”