۱۳۹۸ اردیبهشت ۳, سه‌شنبه

برایان هوک: آمریکا آماده مذاکره با جمهوری اسلامی برای یک توافق جدید و بهتر به جای برجام است

برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران می گوید هدف فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی، بازگرداندن ایران به میز مذاکره است و آمریکا آماده است در صورت تمایل ایران برای مذاکره، آن را در قالب یک پیمان جدید به تصویب کنگره آمریکا برساند.

برایان هوک دوشنبه شب با تلویزیون الحره که مانند صدای آمریکا زیرنظر آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده اداره می‌شود، گفتگو کرد. این دیپلمات ارشد آمریکا با اشاره به تصمیم روز دوشنبه دولت آمریکا برای لغو معافیت خرید نفت از ایران برای چند کشور باقیمانده، گفت: هدف از تصمیم ما این است که مانع استفاده رژیم ایران از درآمد نفتی‌اش برای تامین مالی سیاست خارجی خود در جنگ‌های نیابتی و تجاوزات خود با توسعه برنامه موشکی در منطقه شود. در ماههای گذشته ما بیش از ده میلیارد دلار از درآمد نفتی ایران را کاهش دادیم و اکنون تصمیم گرفته ایم که دیگر هیچ معافیتی به کشورها برای خرید نفت ایران ندهیم. این تصمیم ایران است که شبیه یک کشور عادی رفتار کند یا به اقدامات خود ادامه دهد و شاهد سقوط اقتصادش باشد.

آقای هوک فشارهای یکسال اخیر علیه جمهوری اسلامی را موثر دانست و به عنوان مثال به حزب الله لبنان اشاره کرد که به خاطر محدود شدن منابع مالی جمهوری اسلامی، این گروه پول کمتری از تهران گرفته است. وی گفت: تاثیر فشارها را قبلا دیده ایم و ماه گذشته رهبر حزب الله در یک سخنرانی عمومی خواستار کمک و اعانه حامیانش شد. هفتاد درصد بودجه حزب الله توسط جمهوری اسلامی تامین می شود. اخیرا نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که چون ایران دیگر منابع مالی قبلی را ندارد، بسیاری از گماشتگان ایران در سوریه و لبنان از کاهش منابع رنج می برند.

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به خواسته ایالات متحده از جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: یکسال پیش وزیر خارجه آمریکا ۱۲ خواسته مطرح کرد که معقول هستند. ما سعی داریم یک اجماع جهانی را احیا کنیم که از ایران می‌خواهد به جای یک دولت انقلابی، شبیه یک کشور عادی رفتار کند. اگر آنها می‌خواهند به میز مذاکره باز گردند، این خوب است. ما می‌خواهیم به یک توافق جدید و بهتر برای جایگزینی با توافق هسته ای (برجام) برسیم. ما باید توافقی انجام بدهیم که برنامه هسته‌ای را دربر بگیرد، برنامه موشکی ایران را مهار کند و به بازداشت خودسرانه شهروندان آمریکایی پایان دهد. ما امیدوار هستیم که این توافق جدید را در قالب یک پیمان در سنا به تصویب برسانیم.

آقای هوک در بخش دیگری از این گفتگو درباره ایده به صفر رساندن فروش نفت جمهوری اسلامی توضیح داد که این ایده را یکسال پیش وزیر خارجه آمریکا مطرح کرد و همراهی مشاوران امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا را داشت.

وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال واکنش نظامی ایران به تصمیم آمریکا نیز گفت ایرانی ها قبل هشدار دریافت کرده اند که اگر آسیبی برسانند و قصدی برای حمله به آمریکایی ها داشته باشند، باید انتظار عواقب شدید آن را داشته باشند.

تصمیم جدید کاخ سفید برای صفر کردن صادرات نفتی ایران

کاخ سفید روز دوشنبه دوم اردیبهشت، با صدور بیانیه‌ای از تصمیم پرزیدنت ترامپ برای تمدید نکردن معافیت خرید نفت از جمهوری اسلامی برای دیگر کشورها خبر داد و اعلام کرد آمریکا با عربستان و امارات متحده عربی برای تامین نیاز نفتی کشورها توافق کرده است.

در بیانیه کاخ سفید تاکید شد: «دولت پرزیدنت ترامپ و متحدان ما مصمم به حفظ و گسترش کمپین فشار حداکثری اقتصادی علیه ایران هستند تا رفتار بی‌ثبات کننده ایران که تهدیدی برای ایالات متحده و متحدان و شرکای ما و خاورمیانه است.»

از زمان خروج از برجام و اعمال دوباره تحریم‌ها توسط پرزیدنت ترامپ، آمریکا به حدود هشت کشور اجازه‌های ۱۸۰ روزه برای خرید نفت و میعانات گازی داده بود تا در این مدت منبع دیگری به جای جمهوری اسلامی جایگزین کنند. این معافیت روز دوم مه به پایان می‌رسد.

وزیر خارجه آمریکا دوشنبه ۱۴ آبان ماه همزمان با بازگشت همه تحریم‌های ایران گفته بود که هشت کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان از تحریمهای نفت و گاز ایران معاف شدند.

اواخر بهمن ماه گذشته اما برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران خبر داده بود که سه کشور از هشت کشوری که از ایالات متحده برای خرید نفت ایران معافیت گرفته بودند، خرید نفت خود را در حال حاضر به صفر رسانده‌اند.

پیش از آن نیز،‌ برایان هوک در ۲۲ دی در نشستی در امارات  هشدار داده بود که آمریکا معافیت از تحریم خرید نفت از ایران را تمدید نمی‌کند.
نگرانی های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر
ایالات متحده می‌گوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در  مرداد و  آبان این سال، دستور بازگشت تحریم های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
ایالات متحده می‌گوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشک بالستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بی‌ثباتی در خاورمیانه است. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متولی برنامه موشکی ایران است.
در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه،‌ آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.
آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آن‌ها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند.
ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آن‌ها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
وزیر خارجه آمریکا یکم خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، -۱۲ شرط ایالات متحدهبرای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.